Magnesium voor een goede grip op de rotsen

Pof

Wie kent het niet, het witte toverpoeder dat tot de standaarduitrusting van elke klimmer behoort. Wat een klimmer kent als pof of chalk, noemt een scheikundige magnesiumcarbonaat. Het droogt de handen en voorkomt zo effectief dat je van een klimgreep afglijdt. Vooral bij zomerse temperaturen worden passages met kleine grepen en lastige slopers (aflopende grepen) zonder pof al snel een onmogelijke hindernis.

Niet overal mag je magnesium gebruiken

John Gil, de 'vader' van het moderne boulderen, bracht pof in de klimsport. Vanuit de Verenigde Staten werd pof al snel bekend in de hele klimwereld en het duurde dan ook niet lang voordat de eerste critici van zich lieten horen. Het magnesium zou een onrechtmatig hulpmiddel zijn dat de rots aantast. Vooral zandsteenrotsen, waardoor bijvoorbeeld in Saksisch Zwitserland het gebruik van pof verboden is.

Magnesiumballen en vloeibaar magnesium voor in de hal

Vooral in de klimhal, waar warme lucht zich ophoopt aan het plafond, wordt pof veelvuldig gebruikt. De fijnstofbelasting kan hierdoor enorm stijgen, met name omdat veel klimmers zich hier in een kleine ruimte bewegen. Daarom verbieden veel hallen het gebruik van chalk. Als alternatief kan een magnesiumbal of magnesium in vloeibare vorm (liquid chalk) worden gebruikt.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON