Magnesium - voor een goede grip op de rotsen!

Pof

Wie kent het niet, het witte toverpoeder dat tot de standaarduitrusting van elke klimmer behoort. Wat de klimmer kent als pof of chalk, noemt de scheikundige magnesiumcarbonaat en de turner magnesium. Het droogt de handen en voorkomt zo effectief dat je genadeloos van elke klimgreep afglijdt. Vooral bij zomerse temperaturen worden passages met kleine grepen en lastige slopers (aflopende grepen) zonder pof al snel een onmogelijke hindernis.

Niet overal mag je magnesium gebruiken

John Gil, de vader van het moderne boulderen, bracht pof in de klimsport. Vanuit de USA breidde pof zich snel uit in de klimscene en spoedig lieten ook de eerste critici van zich horen. Het magnesium zou een ongeoorloofd hulpmiddel zijn dat de rots ontsiert en aantast. Het laatste heeft vooral betrekking op zandsteen, waardoor bijvoorbeeld in Saksisch Zwitserland het gebruik van pofpoeder verboden is.

Magnesiumballen en vloeibaar magnesium voor in de hal

Vooral in de klimhal, waar de warme lucht zich ophoopt bij het plafond, wordt pof veelvuldig gebruikt. Aangezien hier veel klimmers op een kleine ruimte onderweg zijn, stijgt de fijnstofbelasting enorm. Daarom verbieden veel hallen het gebruik van pofpoeder. Als alternatief kan hier de magnesiumbal of magnesium in vloeibare vorm - liquid chalk - worden gebruikt.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.