Net zo nuttig als mountainbikehelmen: fietsbescherming voor moeilijke trails

Fietsbescherming

Als het er op het downhillparcours heftig aan toe gaat, is het dragen van een helm verplicht. Daarbij zijn passende beschermers voor de ellebogen, knieën en de rug een nuttige aanvulling voor je persoonlijke uitrusting en beschermen tegen verwondingen. Op het gebied van beschermende fietskleding is in de afgelopen jaren veel veranderd. Fabrikanten van merkartikelen zoals POC, Sweet Protection, Endura en ION gebruiken tegenwoordig comfortabele, schokabsorberende materialen. Deze komen oorspronkelijk uit de motorwereld en zijn dan ook zeer robuust.

Waar het bij fietsprotectoren om draait

Allereerst de vraag: volstaat een elleboogbeschermer of een kniebeschermer of heb ik meer bescherming van protectoren nodig? Eenvoudige beschermers zijn lichter en bieden meer bewegingsvrijheid. Schaafwonden, wonden en kleine blessures worden voorkomen en de energie die vrijkomt bij een val wordt verdeeld over een groter oppervlak. Dit vermindert het risico op letsel. Bij een protector gaat het erom echt harde valpartijen op te vangen en de gewrichten zo goed mogelijk te beschermen tegen onherstelbare schade.
De volgende beschermingsklasse is een stevige protector. Om een goede protector het lichaamsdeel waarvoor hij is bedoeld betrouwbaar te laten beschermen, zijn een aantal aspecten belangrijk. Bij een botsing mag hij niet verschuiven, want alleen dan wordt gegarandeerd dat de knieën, ellebogen of de wervelkolom worden beschermd tegen letsel.

Fietsbescherming


Daarom moet de pasvorm absoluut goed zijn. Alleen als de beschermers tijdens het fietsen perfect zitten en betrouwbaar op hun plek blijven kunnen de voeringen goed functioneren. Voor die perfecte pasvorm zorgen de elastische materialen met klittenbandsluiting, de slipvaste, siliconen inzetstukken of zelfs de neopreenmanchetten. Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat je je ook op de mountainbike nog vrij kunt bewegen en niet wordt gehinderd door de protector.

Een rugprotector voorkomt verwondingen aan de wervelkolom

Wat fullfacehelmen op pijlsnelle downhillafdalingen aan extra bescherming bieden voor het gezicht, doet een borst- en rugbeschermer voor het bovenlichaam. Deze hebben een geïntegreerde protector voor de rug. Daardoor wordt het risico op letsel aan de wervelkolom tot een minimum beperkt. Tegelijkertijd zorgen extra voeringen en beschermers ervoor dat bijvoorbeeld het sleutelbeen beschermd wordt. Een fietsshirt met beschermer zit nauwsluitend en heeft een functionele materiaalmix. Daardoor blijft het ook comfortabel om de bescherming te dragen op moeilijke trails. Uitneembare beschermelementen zijn praktisch voor het schoonmaken en kunnen na een harde val worden vervangen.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.