Net zo zinvol als Mountainbikehelmen: Fietsbescherming voor zware trails

Fietsbescherming

Als het bij downhillen echt serieus wordt, is een helm toch al verplicht. Gepaste protectiemiddelen en beschermers voor de ellebogen, knieën en de rug zijn een zinvolle aanvulling voor de persoonlijke uitrusting en beschermen tegen verwondingen. Op het gebied van beschermende kleding voor het fietsen er in de afgelopen jaren veel veranderd. Fabrikanten van merkartikelen zoals POC, Sweet Protection, Endura en ION gebruiken tegenwoordig comfortabele, schokabsorberende materialen. Deze stammen oorspronkelijk uit de motorwereld en zijn dienovereenkomstig super robuust.

Waar het bij bike protectoren om draait

De eerste afweging hierbij is: volstaat een elleboogbeschermer c.q. kniebeschermer of heb ik de bescherming van een protector nodig. Beschermers zijn lichter en bieden meer bewegingsvrijheid. Schaafwonden, wonden en kleine blessures worden voorkomen, de energie van een botsing wordt verdeeld over een groter vlak. Daardoor verlaagt het blessurerisico. Bij een protector gaat het erom, echt harde vallen te absorberen en de gewrichten zo goed mogelijk te beschermen tegen onherstelbare schade.
De volgende beschermingsklasse is een stabiele protector. Om een goede fietsbeschermer het lichaamsdeel waarvoor hij is bedoeld betrouwbaar te laten beschermen, zijn een aantal aspecten belangrijk. Bij een botsing mag hij niet verschuiven, want alleen dan wordt gegarandeerd, dat de knieën, ellebogen of de wervelkolom van verwondingen bespaard blijven.

Fietsbescherming


Daarom moet de pasvorm absoluut kloppen. Alleen als de bike beschermer perfect zitten en betrouwbaar op hun plek blijven kunnen de vullingen functioneren. Daarvoor zorgen elastische materialen met klittenbandsluiting, antislip, siliconen inzetstukken of zelfs een neopreen manchet. Zo is zeker, dat je ook op de mountainbike volop bewegingsvrijheid hebt en tevens niet wordt gehinderd door de protector.

Een protectorvest voorkomt verwondingen aan de wervelkolom

Wat fullface-helmen op pijlsnelle downhill afdalingen aan extra bescherming bieden voor het gezicht, doet een beschermende jas voor het bovenlichaam. Deze hebben een geïntegreerde rugbeschermer. Daardoor wordt het risico van verwondingen aan de wervelkolom minimaal, tegelijk zorgen extra vullingen en beschermers ervoor, dat bijvoorbeeld het sleutelbeen beschermd wordt. Een bikevest met beschermer past precies en heeft een functionele materiaalmix. Daarom blijft het draagcomfort ook op zware trails comfortabel. Uitneembare beschermelementen zijn praktisch voor het schoonmaken en kunnen na een harde val worden gewisseld.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.