Vermijd met het dragen van overschoenen koude en natte voeten tijdens het fietsen

fiets overschoenen

Overschoenen vormen een minimale maar effectieve en praktische accessoire, waardoor menige tocht met de racefiets of de mountainbike aangenamer wordt.

De voeten zijn een belangrijke factor voor de temperatuurregeling van het hele lichaam. Wie koude voeten heeft, heeft het meestal over het hele lichaam koud. Fietsschoenen in het algemeen, maar vooral ook de sportievere modellen, racefietsschoenen en mountainbikeschoenen met hun vederlichte mesh-bovenlaag, vertonen bepaald geen goede isolatie-eigenschappen. Kleine overtrekhoezen van neopreen of synthetische vezels helpen daarbij, omdat ze winddicht, waterafstotend of zelfs volledig waterdicht zijn en afkoeling voorkomen.

Wat verder nog wetenswaardig is bij overschoenen en waar op te letten bij de aanschaf, valt hieronder te lezen.

Eigenschappen en soorten overschoenen

Overschoenen voor gebruik op de fiets zijn net als overbroeken of leggings bedoeld als bescherming tegen kou en regen. In de herfst en bij winterse omstandigheden, bij een plots invallend koudefront tijdens de zomer of wanneer een onverwachte regenbui voor onaangenaam weer zorgt, met overschoenen heeft men de juiste bescherming.

Er zijn zeer lichte regenoverschoenen verkrijgbaar voor op de fiets, maar ook vrij dunne en dikkere, robuuste varianten. Over het algemeen kiest men voor noodgevallen het beste een model dat compact is, weinig weegt en met een klittenbandsluiting snel kan worden vastgemaakt. Echte overschoenen voor in de winter die je tijdens de hele tour draagt, zijn voorzien van een ritssluiting en hebben normaal gesproken een binnenvoering die warm houdt.

Alle overschoenen moeten een voldoende grote opening in de zool hebben om de respectieve pedalen van mountainbike of racefiets te laten passen. Naarmate de pedalen vaker blijven rusten of gaan glijden, is het zinvol om verstevigingen van bijvoorbeeld Cordura te gebruiken.

Overschoenen met reflectoren en/of signaalkleur zorgen bovendien voor extra veiligheid.

Bij de keuze van het materiaal van regenoverschoenen kan worden gekozen tussen enerzijds de dikke en robuuste modellen van neopreen en lichtere varianten van synthetische vezels. Neopreen isoleert bijzonder efficiënt, is winddicht en met getapete naden tevens waterdicht. Andere modellen zijn meestal voorzien van een winddicht en waterafstotend membraan en hebben ofwel een eigen voering of ze zijn juist niet extra geïsoleerd.

De hele dunne overschoenmodellen zijn elastisch en hebben vooral een optische en een aerodynamische waarde. Ze bieden nauwelijks isolatie en zijn ook niet winddicht, maar zijn vooral gemaakt voor gebruik in de zomer of bij wedstrijden.

Kwalitatief goede overschoenen zijn verkrijgbaar in de winkel, bijvoorbeeld van Shimano, Mavic, Vaude, Endura, POC, Maloja en Giro.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.