Stijgklemmen om langs het touw omhoog te klimmen

Stijgklemmen

Hetzij gepland, hetzij in een noodsituatie, met stijgklemmen kun je met weinig moeite langs het touw omhoog klimmen.

Stijgklemmen zijn zo gemaakt dat het touw er maar in één richting door kan lopen. Ze worden vooral gebruikt bij bigwall-klimmen, technisch klimmen en expedities. Bovendien kunnen stijgklemmen ook bij de opbouw van katrollen nuttig zijn en klimfotografen helpen om de interessantste hoek voor zijn of haar foto's te vinden.

Opbouw van stijgklemmen

Zo goed als alle stijgklemmen hebben een beweeglijk element, dat met behulp van een veer over het touw gedrukt wordt en zo het touw onder belasting afklemt. Om ervoor te zorgen dat dit betrouwbaar en ook in extreme situaties werkt (bijvoorbeeld met een bevroren touw), beschikken veel klemmen over kleine tandjes of groeven, die zich aan het touw vasthaken. Het touw wordt daarbij zo weinig mogelijk beschadigd.

Voor de bevestiging aan de klimgordel of om er slinges aan vast te maken hebben stijgklemmen bovendien een of meerdere ogen voor karabiners. De klemwerking kan met een hendel worden gelost. Zo kun je met een stijgklem niet alleen langs het touw omhoog klimmen, maar ook afdalen.

Verschillende soorten stijgklemmen

Stijgklemmen bestaan in verschillende uitvoeringen: van spartaanse modellen met eenvoudige tanden en een karabinerlus tot verfijnde ergonomische stijgklemmen met bevestigingsogen en een groot rubberen handvat. Voor wie nog comfortabeler langs het touw omhoog wil klimmen, zijn er bovendien ook voetstijgklemmen. De keuze hangt daarbij af van het gebruiksdoel. Eén ding is zeker: stijgklemmen zijn niet meer weg te denken uit de bergsportwereld.

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5