Stijgklemmen om langs het touw omhoog te klimmen

Stijgklemmen

Hetzij gepland of in een noodsituatie: met stijgklemmen kunt u - zoals de naam het reeds verklapt - met weinig moeite langs het touw omhoog klimmen. Onder bergbeklimmers staat deze vorm van verplaatsing langs het touw bekend als "Jümarn".

Stijgklemmen, die ook vaak touwklemmen genoemd worden, zijn zo gemaakt dat het touw enkel in één richting erdoor kan lopen. Ze worden vooral gebruikt bij Big-Wall klimmen, alsook tijdens technisch klimmen en expedities. Bovendien kunnen stijgklemmen ook bij de opbouw van katrollen nuttig zijn en helpen de bergfotografen de spannendste hoek voor zijn of haar foto's te vinden.

Opbouw van stijgklemmen

Zo goed als alle stijgklemmen hebben een beweeglijk element, dat met behulp van een veer over het touw gedrukt wordt en zo het touw onder belasting afklemt. Opdat de stijgklem betrouwbaar is en ook in extreme situaties werkt, zoals in het geval van gescheurde touwen, beschikken veel klemmen over kleine tandjes of groeven, die zich aan het touw vasthaken. Het touw wordt daarbij zo weinig mogelijk beschadigd.

Om stijgklemmen aan de gordel vast te maken of als montage van slinges hebben ze bovendien een of meerdere karabiners. De klem kan door middel van een hendel losgemaakt worden. Zo kunt u met een stijgklem niet alleen langs het touw omhoog klimmen, maar ook afdalen.

Verschillende soorten stijgklemmen

Stijgklemmen bestaan er in verschillende uitvoeringen Van het spartaanse model met eenvoudige tandjes en een karabijnklep tot uitgedachte ergonomische touwklemmen met bevestigingsogen en grote rubberen greep. Wie nog comfortabeler langs het touw wil klimmen kan bovendien ook voetstijgklemmen gebruiken. De keuze hangt daarbij van het gebruik af. Het is wel zeker: Stijgklemmen bij bergsport niet meer weg te denken.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.