Stijgvellen - met ski's de berg op

Stijgvellen

Tijdens toerskiën beslist de uitrusting of een skitourder er positief op terugkijkt of dat hij de ski's aan het einde van de dag vloekend in een hoek smijt. Dit geldt met name voor toerskivellen, want die zijn het enige contactpunt van de skiër met de sneeuw en daarom zijn ze doorslaggevend bij de performance tijdens het stijgen. Daarom horen de vellen naast skibroek, skibril en lawine-uitrusting vanzelfsprekend tot de uitrusting van de skitourder.

Wijze van functioneren van de stijgvellen

Stijgvellen zijn in één richting geborsteld en de skiër plakt ze met behulp van een sterke lijm op de glijvlakken van de tourski. Deze lijm moet zo veel mogelijk schoon worden gehouden en vrij van dennennaalden en vuil, want wanneer hij niet meer plakt moet de skiër de vellen vervangen. Als aanvulling op de lijm bevestigt de skiër de vellen met een stijgvelspanner aan de ski. Wanneer de vellen tijden de afdaling niet op de ski zijn gemonteerde worden ze in speciale tassen opgeborgen. De stijgvellen zorgen ervoor dat de ski's naar voren in de beweegrichting glijden, voorkomen echter dat de ski's tijdens het voortbewegen naar achteren wegglijden. Dat betekent dat deze zo mogelijk goede glijeigenschappen naar voren moet bezitten, maar bij druk naar achteren optimaal in de ondergrond haken en grip genereren. Met name de vellen van Black Diamond zijn hoogontwikkeld en verenigen de beiden eigenschappen.

Voorgeconfectioneerde vellen als standaardproduct

Toerski's zijn er in verschillende breedtes en lengtes. Vellen worden in verschillende standaard varianten voorgeconfectioneerd aangeboden. Ze zijn dan al voorzien van het spansysteem inclusief variabele stijgvelspanner. Wanneer de standaardlengte niet past kan het vel worden ingekort en achteraf worden voorzien van een spansysteem. Naast de glijeigenschappen en de grip speelt impregnatie een beslissende factor bij de keuze. Deze moeten het stijgvlak beschermen tegen water en stolling. Om verder te impregneren kan skiwax (harde wax, vloeibare wax) worden gebruikt dat spaarzaam in de velrichting op de ondergrond wordt aangebracht.

Accessoires voor een perfectie skiuitrusting

Naast ski's, vellen, telescoopstokken en tourlaarzen is ook functionele skikleding inclusief skihelm en bril een must voor elke tour. Extra accessoires zoals ijsijzers, ijspikkels en indien nodig touwen en klimuitrusting, maar ook stijgijzers verdwijnen afhankelijk van de gekozen route in de rugzak. Want een goede uitrusting voorkomt menige verrassing en zo staat niets een perfecte ervaring meer in de weg!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.