Stijgvellen: met ski's de berg op

Stijgvellen

Bij het toerskiën bepaalt de uitrusting of een toerskiër positief terugkijkt op de skitocht of dat hij de ski's aan het einde van de dag vloekend in een hoek smijt. Dit geldt met name voor de stijgvellen of skivellen, want die zijn het enige contactpunt van de skiër met de sneeuw en zijn daarom doorslaggevend voor de prestaties tijdens de klim. Daarom horen de vellen naast de skibroek, skibril en lawine-uitrusting vanzelfsprekend tot de uitrusting van de toerskiër.

Hoe stijgvellen werken

Stijgvellen zijn in één richting geborsteld en je plakt ze met behulp van een sterke lijmlaag op de glijvlakken van de toerski's. Deze lijm moet zo goed mogelijk schoon worden gehouden en vrij blijven van dennennaalden en vuil, want wanneer hij niet meer plakt, moet je de stijgvellen vervangen. Als aanvulling op de lijm bevestig je de vellen met clips aan de ski's. Tijdens de afdaling, wanneer de skivellen niet aan de ski's zijn bevestigd, worden ze in een speciale zak opgeborgen. De stijgvellen laten de ski's naar voren in de bewegingsrichting glijden, maar voorkomen dat de ski's tijdens het voortbewegen naar achteren wegglijden. Dit betekent dat ze naar voren toe zo goed mogelijk moeten glijden, maar bij druk naar achteren optimaal in de ondergrond haken en voor grip zorgen. Met name de vellen van Black Diamond zijn zeer goed ontwikkeld en verenigen beide eigenschappen.

Stijgvellen met standaard lengte

Toerski's zijn er in verschillende breedtes en lengtes. Skivellen worden in verschillende standaardvarianten aangeboden. Ze zijn dan al voorzien van clips om ze op te spannen. Wanneer de standaardlengte niet past, kunnen de vellen worden ingekort en achteraf worden voorzien van een spansysteem. Naast de glijeigenschappen en de grip speelt een goede impregnatie een beslissende factor bij de keuze. Deze moet het oppervlak beschermen tegen water en stolling. Om opnieuw te impregneren kan skiwax (harde wax, vloeibare wax) worden gebruikt, die zuinig moet worden aangebracht in de richting van de haren.

Accessoires voor een perfecte skiuitrusting

Naast ski's, skivellen, toerskistokken en -laarzen is ook functionele skikleding inclusief skihelm en bril een must voor elke skitocht. Extra accessoires zoals harschijzers, pickels en indien nodig touwen en klimuitrusting, maar ook stijgijzers worden afhankelijk van de gekozen route meegenomen in de rugzak. Want een goede uitrusting voorkomt onaangename verrassingen. Zo staat niets een perfecte ervaring meer in de weg!

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5