Kompassen - op koers tijdens de tour

Kompassen

Voor de navigatie in open terrein zijn kompassen onmisbaar en horen in elke rugzak te zitten. Ze helpen bij het bepalen van de standplaats en de route. Hoewel de specificaties niet echt ingewikkeld zijn, zijn er belangrijke verschillen. Want naast naald en behuizing is vooral de juiste uitrusting doorslaggevend voor de peiling, zoals kompasdoos met roos, Noord-Zuid-lijnen of, afhankelijke van het gebruik, ook een spiegel.

Wij hebben in onze shop hoogwaardige kompassen van fabrikanten zoals bijvoorbeeld Suunto of Silva.

Belangrijke kenmerken

Voor een goede oriëntatie en plaatsbepaling moet tenminste worden voldaan aan de volgende eisen:

  • Kompasdoos: De kompasdoos is een beweegbare ring aan het kompas waarmee je het aantal graden van de afwijking van het noorden kunt instellen. Zonder deze ring is het niet mogelijk te navigeren en de standplaats te bepalen.
  • Noord-Zuid-lijnen: let op dat de onderkant van het kompas doorzichtig is. Bovendien moeten er Noord-Zuid-lijnen af te lezen zijn. Zo kunnen kompassen op de kaart worden gelegd en met behulp van de lijnen op het 'noorden worden georiënteerd'.
  • De naald: idealiter is de naald gedempt zodat deze niet bij elke beweging begint te trillen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een vloeistof. Praktisch zijn ook de fluorescerende markeringen die 's nachts gemakkelijk te herkennen zijn.

Kompassen voor het navigeren met een kaart

Voor de navigatie met de kaart is vooral een transparante onderkant met Noord-Zuid-lijnen belangrijk. Een aantal kompassen is bovendien uitgerust met een liniaal voor het bepalen van de afstand en een loep voor kaartdetails zoals bijvoorbeeld de hoogteaanduidingen.

Het spiegelkompas voor de juiste peiling

Het marskompas of ook peilkompas is altijd uitgerust met een spiegel. Omdat de kompas horizontaal moet worden gehouden (waterpas), zijn de naald en de kompasdoos bij het bepalen van doelen slechts moeilijk zichtbaar. Dankzij een spiegel kunnen hier het peilen en instellen van de afwijking tegelijkertijd plaatsvinden.

Verschillende gebruiksmogelijkheden

In onbekend terrein moet altijd een kompas worden meegenomen. Ook voor personen die het gebied goed kennen, kan een kompas belangrijk zijn, bijvoorbeeld bij opkomende mist of laaghangende, dichte bewolking.

In combinatie met een topografische kaart kunnen uitspraken worden gedaan over de standplaats, afstanden en eventueel zelfs over de actuele hoogte. Daarom zijn kompassen de ideale begeleiders voor wandelingen, trekking, tours en gewoonweg alle activiteiten waarbij het doel niet uit het oog mag worden verloren.

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5