Met wandelschoenen op jacht naar kilometers

Wandelschoenen

Technisch goede schoenen maken het verschil bij wandelen, hiking en op alpine bergtours. Passende wandelschoenen of technische trekkinglaarzen voorkomen blaren en pijnlijke voeten die al snel ontstaan bij langere wandel- of bergtours. Wanneer een wandelschoen niet past dan zijn frustratie en pijn voorgeprogrammeerd. Terwijl het er bij het wandelen en bergbeklimmen juist om gaat om van de outdoor ervaring en de bergwereld te genieten in plaats van je te ergeren aan pijnlijke wandelschoenen en dat het een kwelling wordt om de top te bereiken. Met een goed zittende wandel- of trekkingschoen, die voorzien is van een uiterst verfijnde techniek, wordt het maken van kilometers en hoogtemeters veel gemakkelijker.

Het juiste model wandelschoen voor hem en haar

Op de outdoormarkt zijn er intussen speciale wandelschoenen en wandelschoenen voor dames verkrijgbaar. De anatomisch aangepaste wandelschoenen zullen er in de toekomst voor zorgen dat vrouwelijke wandelaars en outdoor- en natuurliefhebsters in plaats van blaren en pijnlijke voeten onvergetelijke bergavonturen beleven. Omdat dames van nature een smallere voet hebben zijn de damesmodellen van de trekking- en wandelschoenen voorzien van een smallere leest en zo aangepast aan de anatomie van de voet van bergbeklimsters. Heren die een bredere en langere voet hebben kunnen daarentegen teruggrijpen op bredere schoenleesten en grote schoenmaten van wandel- en trekkingschoenen.

Eigenschappen van een wandelschoen die voor alpine gebruik geschikt is

Om ervoor te zorgen dat wandelschoenen of stevige trekkinglaarzen voldoen aan de aanspraken van veeleisende wandelingen en alpine bergtours moet een goede wandelschoen voldoen aan de volgende kenmerken: De schacht van een wandel- of trekkingschoen moet reiken tot boven de enkel. De enkelhoge schacht beschermt de wandelaar en bergsporter tegen ongecontroleerd omknikken en tegen onaangename stoten tegen het spronggewricht.
Bovendien zijn waterbestendigheid en ademend vermogen een absoluut vereiste voor een technische wandelschoen die voornamelijk wordt gebruikt op alpine terrein en bij weer en wind. Absolute waterbestendigheid alsmede droge voeten aan de binnenkant bereik je door een waterbestendig en ademend GoreTex-membraan dat verwerkt is in het buitenmateriaal van de trekkingschoen. Een slijtvaste, antislip Vibram-zool met diep profiel zorgt voor de noodzakelijke steun op vochtige alpenweiden, gladde rotsen en in de modder. Wanneer de wandel- of trekkingschoen voldoet aan deze criteria dan staat niets het volgende outdoor avontuur en het succesvol bereiken van de top meer in de weg.

Waar je bij het kopen van trekkingschoenen op moet letten

Moderne wandelschoenen zijn tegenwoordig geen lompe en zware leren schoenen meer. De ontwikkeling op schoenengebied heeft het mogelijk gemaakt dat goede berglaarzen ondanks hun lage gewicht de nodige stevigheid bezitten en voor stabiliteit en een zekere tred zorgen. Het belangrijkste is echter de pasvorm. Een bergschoen kan nog zo goed zijn gemaakt en noch zo duur zijn maar wanneer hij gewoon niet past voldoet hij niet.
Veel outdoor fabrikanten hebben hierop gereageerd en bieden intussen verschillende leestbreedtes aan alsmede extra grote maten. Een wandel- of trekkingschoen moet bovendien eerder iets aan de ruime kant gekocht worden dan te smal. Tenslotte mag je ervan uitgaan dat je voet opzwelt na meerdere uren wandelen en klimmen of bij hitte.

Wandel- en trekkingschoenen moet je inlopen

Het is belangrijk dat je voldoende tijd neemt om de schoen goed in te lopen voordat je de nieuwe aankoop gaat gebruiken voor een serieuze wandeling of alpine berg- en hoogtetour. Door uitgebreid inlopen, zo mogelijk op allerlei soorten terrein, past de wandel- en trekkingschoen zich zo goed mogelijk aan je voet aan. En wanneer je de juiste wandelschoen hebt gevonden en je deze goed hebt ingelopen staat je al snel niets meer in de weg om te gaan bergbeklimmen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.