Shop

Knelt de schoen? Wandelschoenen goed inlopen

Inhoudsopgave

Ook de beste wandelschoenen moeten voor de eerste grote tocht goed worden ingelopen, zodat ze zich perfect aan je voeten aanpassen. Voordat je jouw nieuwe wandelschoenen kunt inlopen, moet je echter eerst het ideale paar zoeken in het enorme aanbod aan wandelschoenen.

Wat de perfecte wandelschoen is, is afhankelijk van het gebruiksdoel en de vorm van de voet, want net zoals de voeten van wandelaars verschillend zijn, zo zijn ook de leesten van schoenenfabrikanten verschillend. Sommige schoenen zijn vooraan iets breder, andere aan de hiel iets smaller; sommige wandelschoenen bieden veel ruimte voor de tenen en andere zijn dan weer iets puntiger en compacter.

Het belangrijkste is dat ze comfortabel zijn!

Of hij nu van leer is of van synthetische materialen, of hij een enkelhoge schacht heeft of juist laag uitgesneden is, of hij een stevige of een flexibele zool heeft … niet elke schoen heeft dezelfde eigenschappen en past iedere wandelaar. Als je eruit bent wat voor schoen je wilt – een lichte wandelschoen, een trekkingschoen of toch eerder een bergschoen die compatibel is met stijgijzers – en de belangrijkste functies en kenmerken hebt bepaald, kan de schoenenzoektocht beginnen.

Het vinden van de perfecte wandelschoen – de optimale schoenmaat, -breedte en -vorm

Alleen een wandelschoen die de juiste schoenmaat heeft en bovendien de juiste vorm en breedte voor je voeten heeft, kan ook goed worden ingelopen. Het is aan te raden om de wandelschoenen te passen met de sokken die je later ook op je tocht en voor het inlopen zult dragen.

Wandelsokken zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen van merinowol, synthetische vezels en gemengde stoffen en moeten comfortabel zitten, zonder te verschuiven, en vocht betrouwbaar van de voet wegvoeren. Een goed ingelopen wandelschoen is maar zo goed als de wandelsok die erin zit.

Een goed paar wandelschoenen is goud waard.

Uitgerust met de juiste wandelsokken, kun je je aan het passen van wandelschoenen wagen. Al naargelang de fabrikant zijn wandelschoenen niet alleen verschillend in breedte, maar ook in grootte. Hoewel deze afwijkingen niet zo groot zijn, helpt het vaak om een halve schoenmaat kleiner of groter te passen om zo de ideale maat te vinden. Bij moeilijke beslissingen helpt een directe vergelijking, door bijvoorbeeld aan de rechtervoet maat 42 en tegelijkertijd aan de linkervoet maat 41,5 even te proberen.

Het is ook belangrijk om de veters van de wandelschoenen meteen juist te strikken, dus met de tong in het midden en met een matige trekkracht. De vraag wanneer wandelschoenen goed zitten en hoe groot de wandelschoenen moeten zijn, kun je natuurlijk alleen zelf beantwoorden, maar hier zijn een paar belangrijke punten voor de beslissing:

  • Heeft de wandelschoen de juiste lengte? – De tenen mogen de voorkant niet raken, maar er mag ook niet zo veel ruimte in de wandelschoen zijn dat je voeten naar voren schuiven en je geen goede steun hebt.
  • Heeft de wandelschoen de juiste breedte? – Er mag niet zo veel ruimte aan de zijkanten zijn dat de voet in de schoen „zwemt”, maar de schoen mag ook niet op de zijkanten van de voet drukken.
  • Zit de hiel goed in de wandelschoen? – Wanneer de veters op een normale manier zijn gestrikt, mag de hiel noch naar opzij, noch naar boven bewegen in de wandelschoen. De schoen mag er echter ook niet te hard op drukken.
  • Zit de schacht comfortabel? – Voorwaarde is natuurlijk een sok die boven de rand van de schacht uitsteekt. Een schacht die in het begin wat stijver is, kan meestal goed worden ingelopen. Als er echter al vanaf het begin drukpunten zijn, kies je beter een ander model.

De wandelschoenen goed inlopen

Wanneer de keuze voor de nieuwe wandelschoenen is gemaakt, is het tijd om de wandelschoenen voor te bereiden op hun eerste outdoorgebruik. Het is daarbij belangrijk om altijd de juiste wandelsokken te dragen, die je nadien ook voor wandel- en bergtochten gebruikt, en om de veters normaal te strikken. De veters hoeven niet vanaf het begin extreem strak worden gebonden, maar de voeten en benen moeten bij het inlopen het materiaal van de wandelschoenen flexibeler en soepeler maken, en dat is nu eenmaal alleen mogelijk met gestrikte veters.

Voor de eerste stappen met je gloednieuwe wandelschoenen draag je ze het beste een paar uur binnen de eigen vier muren. Wanneer je voeten al een beetje gewend zijn geraakt aan de nieuwe schoenen, volgen lichte wandelingetjes in de stad, in het park of op eenvoudige en effen paden in de natuur. De kleine uitstapjes worden dan langere wandelingen, waarbij de paden langzaamaan steiler en ongelijker mogen worden. Daarna zijn de schoenen klaar voor dagtochten en gebruik in de bergen.

Leren of synthetische wandelschoenen inlopen

Wandelschoenen van synthetische materialen passen zich minder snel aan de individuele vorm van de voeten aan dan modellen van leer. Daarom zijn schoenen die niet van leer zijn gemaakt vaak ook sneller ingelopen. De leren schoenen hebben meer tijd nodig om soepeler te worden en zich perfect aan de voeten aan te passen.

Om dit proces te vergemakkelijken, kunnen wandelingen in de regen of in de dauw helpen. Door het water wordt het leer zacht en kan het zich sneller en gemakkelijker aan de voet aanpassen. Je moet dan natuurlijk ook wel een tijdje in natte wandelschoenen lopen. Bij waterdichte wandelschoenen is dit gelukkig helemaal geen probleem.

Water kan helpen bij het ruimer maken van leer

In principe is het ook mogelijk om een wandelschoen van leer ruimer te laten maken. Deze optie kan worden overwogen als de schoen na het inlopen nog steeds te strak zit. Normaal gesproken verruimen leren wandelschoenen zich echter een beetje vanzelf. Het is dan ook makkelijker om er bij de aankoop van wandelschoenen op te letten dat de schoenen niet al te smal zijn dan ze achteraf ruimer te maken. Indien nodig kan een professionele schoenmaker leren wandelschoenen meestal een paar millimeter verruimen.

Echt comfortabele en uitstekend ingelopen wandelschoenen zijn onvervangbaar. Geen blaren of drukpunten tijdens urenlang wandelen en een super draaggevoel zijn de basis voor alle wandelactiviteiten. Daarom is het belangrijk om goede wandelschoenen ook goed te onderhouden, zodat je er zo lang mogelijk plezier aan kunt beleven. De juiste verzorging en reiniging, een impregnering en wat schoensmeer leveren daarbij uitstekend werk.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren