MTB helmen - de levensverzekering op de trail

MTB helmen

Tegenwoordig zijn mountainbikehelmen niet meer weg te denken uit de mountainbikesport. En dat is volkomen terecht, als je de halsbrekende snelheden ziet waarmee de mountainbikers onderweg zijn op deels rotsige en met wortels overwoekerde trails. Afhankelijk van het gebruik zijn er diverse varianten van helmen. Schaalhelmen voor race- en all-moutain-georiënteerde wielrenners, integraalhelmen of fullface helmen voor downhillers en freeriders en speciale helmen voor dirtbikers en BMX-fietsers. Allemaal hebben ze één belangrijke eigenschap gemeen: hun volgens de normen geteste en daarmee betrouwbare stootabsorptie bij het vallen. De verschillen zitten hem in de constructie en de uitrustingsdetails.

MTB helmen voor elk gebruik

Buiten het gebruik van een sportapparaat dat enigszins op elkaar lijkt, hebben de ambitieuze up-hill-racer en een downhiller weinig tot niets met elkaar gemeen. Daarom is het logisch dat ook hun hoofbescherming sterk van elkaar verschilt. Klassiek mountainbikehelmen voor race- en all-mountain-georiënteerde wielrenners hebben dezelfde schaalconstructie als die van een racefietshelm. Ze zijn vooral gemaakt met speciale aandacht voor gewichtsbesparing en bedekken alleen de schedel. De binnenschaal van hard schuimstof zorgt voor een betrouwbare demping van de klap bij een val. Een belangrijker aspect bij schalenhelmen zoals van Giro of Lazer is een voldoende aantal ventilatiegaten, die zorgen voor voldoende toevoer van frisse lucht op intensieve tours. Een afneembare spatbescherming zorgt voor bescherming tegen regen en laaghangende takken. Schaalhelmen voor mountainbikers zijn compatibel met fietsbrillen voor de bescherming tegen insecten en de snijdende wind tijdens het fietsen. Fietsmutsen met platte naden passen onder de helm en beschermen hoofd en oren tegen afkoeling.

MTB helmen

Naast beschermers behoort de integraal tot een onmisbaar onderdeel van de uitrusting bij het downhillmountainbiken. Fullface-helmen van POC of Bell bieden naast de schokdemping ook gezichtsbescherming. De buitenste schaal van de fietshelm zit helemaal om het hoofd heen, en laat alleen een deel open voor het zichtvenster. Voor bescherming tegen stof, steentjes en modder, zijn er fullface helmen met goggles. Een vastgeschroefd vizier beschermt tegen laaghangende takken en struiken. Gewicht en ventilatie bepalen het draagcomfort van een fullface-helm. Omdat het zeer snel warm kan worden onder zo'n helm, is een functionerend systeem van ventilatiegaten erg handig. De buitenschalen van de helm zijn van carbon en zorgen voor een laag gewicht en een hoge stabiliteit.
Voor dirtbike- en BMX-fietsers zijn er speciale helmen. Deze helmen hebben een halve schaal en bieden een compromis tussen een betere hoofdbescherming en ventilatie. Voor in de stad zijn er city-helmen, die qua bouw lijken op de schaalhelmen voor mountainbikers.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van mountainbikehelmen?

Een algemene vuistregel bij functionele sportuitrustingen is: zonder een optimale pasvorm geen goede functionaliteit. Bij de keuze van een MTB helm moet erop worden gelet dat deze niet over het gezicht glijdt en bij het dragen niet onaangenaam knelt. Extra belangrijk voor het draagcomfort zijn het gewicht van de fietshelm, de kwaliteit van de kinsluiting en de effectiviteit van het ventilatiesysteem.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.