Multitools, de praktische alleskunners

Multitool

Elke outdoorliefhebber zal het beamen: hoe meer functies een stuk gereedschap heeft, des te praktischer en waardevoller is je uitrusting, als je eenmaal op pad bent. Een multitool is daar het beste voorbeeld van. Dit kleine stuk gereedschap, dat vaak niet groter is dan een normaal mes, herbergt vele functies. Bij outdooractiviteiten zijn deze kleine praktische hulpmiddelen hun lage gewicht dubbel en dwars waard en je zult dan ook snel merken dat een multitool in de praktijk onmisbaar is.

Wat voor multitools zijn er zoal?

Er zijn echt ontelbaar veel multitools, en welk gereedschap het meest geschikt is, hangt zoals gewoonlijk af van het gebruiksdoel. Iemand die een trekkingtocht plant, zal behoefte hebben aan andere functies dan een fietser, en een bergbeklimmer zal op zijn beurt weer volledig andere eisen aan zijn multifunctionele gereedschap stellen dan andere outdoorfans. Een van de eerste multitools is zonder twijfel het klassieke Zwitserse legermes, ook al zou je dit zakmes intuïtief gezien misschien niet direct tot deze categorie rekenen. Toch hebben de kleine rode messen met daarop het Zwitserse wapen afhankelijk van het model tal van extra, praktische functies, variërend van een tandenstoker tot een snoeizaag. Een ding is in ieder geval duidelijk: de Zwitserse legermessen hebben meer weg van een multitool dan een normaal mes.
Volwaardige multitools bezitten vaak een in- en uitklapfunctie, waardoor het mogelijk is om tangen in te bouwen. Bovendien hebben de meeste multitools diverse andere functies, bijvoorbeeld in de vorm van ingebouwde schroevendraaiers of inbussleutels. Multitools voor fietsers bevatten vaak een bandenlichter en een kettingpons, waarmee elke gebroken fietsketting in een handomdraai is gerepareerd. Aangezien er onderweg meestal niet direct een fietsenmaker in de buurt zit, ontpoppen deze multitools zich bij materiaalpech dus al snel als reddende engel.

Waar moet ik bij mijn multitool op letten?

Het aanschaffen van de passende multitool is een kunst op zich. De juiste tool dient idealiter alle gewenste functies en liefst geen overbodige functies te hebben. Aangezien het echter onmogelijk is om een multitool te vinden die exact bij je al je persoonlijke wensen aansluit, kom je er vaak niet omheen compromissen te sluiten. Hoe sneller je weet wat je eigenlijk nodig hebt, des te beter je keuze uiteindelijk zal uitpakken. Bij de poging om met zo min mogelijk gewicht op pad te gaan is het overigens goed om je te realiseren dat een stabiele constructie belangrijker is dan een gewichtsbesparing van een paar gram. Een kapotte multitool is altijd een zware last, hoe licht hij feitelijk misschien ook is.
Veel multitools van gerenommeerde fabrikanten zijn zo ontworpen dat er minder of zelfs geen materiaal wordt gebruikt op plekken die niet zo zwaar worden belast. Zulke uitsparingen zorgen ervoor dat je favoriete multitool toch maar weer mooi een paar gram lichter is! Gaten en openingen in het oppervlak brengen vaak niet alleen een gewichtsbesparing met zich mee, maar zorgen ook voor een interessante look, waardoor een alledaagse multitool op slag in een klein kunstwerk verandert. Want laten we wel zijn, elke multitool is een onvervalst kunstwerk - het lievelingsspeeltje van zijn trotse bezitter.

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5