De keuze aan fietshelmen is nagenoeg onoverzichtelijk.

Fietshelmen

Op de fiets is een helm weliswaar (nog) niet verplicht. Niemand bestrijdt echter serieus dat het hoofd zo goed mogelijk beschermd dient te worden. Daarom is een fietshelm voor elke fietser aan te bevelen.
Bij het kilometers maken ter voorbereiding op het seizoen hoort ook op de lichte racefiets een racefietshelm op het hoofd. Voor het rijden op modderige trails wordt de mountainbikehelm gebruikt. Hetzij fullface voor de razendsnelle downhill, of voor gematigd gebruik een trekkinghelm of stijlvolle dirthelm voor BMX'en in het park: er zijn talrijke varianten, die voor het betreffende doel uitstekend geschikt zijn.
Ook in kleine maten voor kinderen, die zoals bekend op twee wielen de zwakste verkeersdeelnemers vormen, hebben de fabrikanten geweldige, geteste kinderhelmen.

Wat belangrijk is bij het kiezen van een fietshelm

Als allereerste moet de juiste helm in de juiste maat worden gevonden. Drukplekken en wiebelen zijn absoluut taboe! Dan volgt het comfort. Hier spelen de individualiseringsmogelijkheden door verstelmechanismes voor de breedte en aan de kin, alsmede verwisselbare voeringen van schuimrubber een belangrijke rol
Op inspannende tochten of op warme en hete dagen zorgen ventilatie-openingen voor een goede, effectieve ventilatie. Sommige fabrikanten dekken deze af met een fijn mesh materiaal dat voorkomt dat er vuil of insecten kunnen binnendringen. De ventilatie blijft desondanks behouden. Een vizier dat er naar wens kan worden afgehaald is eveneens zeer handig.
Als laatste spelen natuurlijk ook het gewicht en het uiterlijk een belangrijke rol. Dat een fietshelm in ieder geval voldoet aan de gebruikelijke veiligheidsnormen en dat hij in het bezit is van het betreffende keurmerk is voor topmerken als Giro, Lazer, Endura en Bell vanzelfsprekend.

Fietshelmen

De constructie van de helm beïnvloedt het comfort en hiermee de bescherming die hij biedt.

Ongeacht of voor het dagelijkse leven, op de stoffige dirttrack of in het park - een fietshelm beschermt door zijn constructie effectief tegen hoofdletsel. Hier worden vooral helmen van EPS-schuim, in-mold helmen, micro- en harde schaalhelmen en helmen met MIPS-systeem onderscheiden.

  • Door schuim met verschillende stevigheid wordt bij een EPS-helm de energie die bij een val vrijkomt gericht verdeeld en gedempt. Deze helmen zijn licht en naar verhouding voordelig.
  • Bij een in-mold helm zijn de buitenschaal en het schuim duurzaam aan elkaar gelast en biedt zo een betere bescherming dan de fietshelm die slechts op bepaalde punten gelijmd is.
  • Dankzij het gladde oppervlak aan de buitenkant glijden helmen met een mircroschaal makkelijker over de grond omdat ze minder wrijving veroorzaken. Hierdoor wordt de kans op langdurig letsel zoals bijvoorbeeld een whiplash geminimaliseerd.
  • Nagenoeg op dezelfde wijze opgebouwd, maar nog wat robuuster zijn helmen met een harde schaal. Hun harde, gladde kunststof oppervlak is eveneens aangebracht op dempend schuim.
  • Helmen met MIPS-systeem gaan nog een stapje verder. Deze hebben een draaibare binnenschaal wat betekent dat de zijdelings optredende rotatiekrachten van een val geminimaliseerd worden, zodat de hersenen beter binnen de schedel kunnen uitwijken.
  • Softshell of helmen met zachte schaal stroken tegenwoordig niet meer met de stand der techniek. Ze zijn weliswaar licht, maar bij een klap op de grond ontstaan er aan het zachte oppervlak aanzienlijke wrijvingskrachten die zelf al voor verwondingen kunnen zorgen.

Hoogwaardige fietshelmen dienen uitsluitend om hoofdletsel zo veel mogelijk effectief te voorkomen en de drager van de helm optimaal te beschermen. Hierbij is het belangrijk om die helm te vinden die past bij het gebruik en het hoofd van de drager.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.