De fiets onder controle met klikpedalen
Sommigen zijn er absoluut tegen, anderen de noodzaak ervan niet eens onderkennen en velen zijn gewoon nog niet overtuigd. Het onderwerp klikpedalen voert terecht tot verschillende meningen rond de platforms met een vergrendelingsmechanisme.
Om wat licht in de duisternis rond de klikpedalen te brengen volgen hier enkele praktische tips voor het kiezen van het juiste model.
Wat zijn click-ons en wat heb ik nodig?
Klikpedalen of click-ons zijn kunststof pedalen met metalen composities (staal, aluminium, koolstof, titanium) waarmee het voetstuk kan worden verbonden via een klikmechanisme. Dit maakt het niet alleen mogelijk om de pedalen omhoog te trekken in aanvulling op de druk omlaag gedurende het startproces, maar ook wordt de besturing van het wiel aanzienlijk uitgebreid.
Het systeem bestaat uit een geschikt inzetstuk op de schoen (klamp of cleat) en de opname hiervoor in de pedalen. Er zijn verschillende pedaalplaten die variëren al naar gelang de fabrikant en rensport. Pedaalplaten voor MTB-schoenen bevatten twee schroeven en zijn met drie insteekpunten kleiner dan de grotere en driehoekige cleats voor racefietsschoenen. Adapters voor verschillende fabrikanten zijn verkrijgbaar. Voor tourfietsen en MTB's is het SPD-systeem van Shimano wijdverspreid.
Hoe werken klikpedalen?
Pedalen met aansluitende mechanica vereisen speciale fietsschoenen en zijn logisch in al diegenen die regelmatig gaan fietsen. Terwijl de overdracht bij het wielrennen stijver, directer en krachtiger wordt, is de mountainbike eenvoudiger te controleren met klikpedalen. Door de trekkracht via de pedalen en de directe verbinding is men met click-ons over het algemeen sneller, omdat de krachtoverbrenging effectiever werkt.
Al naar gelang het model kan de veerspanning van de pedalen worden aangepast met een inbussleutel of een schroevendraaier, moet deze in eerste instantie los aanvoelen en na verloop van tijd vaster zitten. Over het algemeen zitten cleats bij racefietsen (Look) veel strakker vast op het pedaal dan SPD-varianten.
Daarnaast zijn er pedaalsets verkrijgbaar met alleen een eenzijdig klikmechanisme en met klassieke platformpedalen aan de andere kant, evenals viervoudige klikpedalen (Crankbrothers).
Voor triatlon- en racefietsen worden er veel speciale renschoenen met passende vaste pedaalplaten en lichtgewicht pedalen verkocht. Vooral bij het staan op de pedalen en over het algemeen bergop zorgen ze voor een sterke drive. Tourfietsers en mountainbikers in de categorie cross-country en marathon gebruiken lichtgewicht MTB-pedalen met SPD-systeem. Hetzelfde geldt voor Cyclocross en Gravel. Downhillers en freeriders, evenals BMX-ers en trial-bikers doen het zonder click-on pedalen en combineren antislip schoenen met geprofileerde platformpedalen, vooral omdat ze vanwege de vele complexe manoeuvres soms plotseling moeten afstappen of plotseling een snelle afdaling opduikt.