Het maakt niet uit hoe koud het buiten wordt - binnenin houden ze je warm: Winterslaapzakken

Winterslaapzak

Waarin verschilt een speciale winterslaapzak van een zomerslaapzak? Wat zijn de verschillen tussen een donzen slaapzak en een synthetische slaapzak? Om door de bomen van het slaapzakbos te kunnen zien, vind je hieronder een aantal tips bij de keuze van de juiste winterslaapzak.

Het gebruiksdoel van de winterslaapzak bepalen

Niet elke winter is hetzelfde. Afhankelijk ervan of je van plan bent met de winterslaapzak bij koele temperaturen op het platte land of tijdens de trekking in het hooggebergte te overnachten, gelden bepaalde criteria voor je keuze.
Het is belangrijk dat je overweegt hoe de winterslaapzak vervoerd zal worden en in welke temperatuurzones je er comfortabel mee wilt kunnen overnachten. Wie met de rugzak (te voet, te paard, op de fiets etc.) onderweg is, is zeker gebaat voor een zo klein mogelijk volume en een lichtgewicht winterslaapzak te kiezen. Wanneer je met de auto of de trein reist en niet op het gewicht en de afmeting hoeft te letten, kan je ook voor een minder licht model kiezen.
Bovendien is het thermische vermogen een criterium bij de keuze van de optimale winterslaapzak. In de Duitse winter kan een nacht met een relatief gering geïsoleerde winterslaapzak goed worden doorstaan, terwijl je in het hooggebergte ook in de zomer extreme temperaturen onder nul tegen het lijf loopt. De richtlijn hiervoor is de vermelde comfort-temperatuur voor dames ofwel de limit-temperatuur voor heren. Deze waarde geeft aan bij welke temperatuur een persoon met een gemiddelde conditie en gemiddeld gewicht in een winterslaapzak een nacht comfortabel moeten kunnen (door)slapen (laboratoriumwaarden). Afhankelijk van de mate van vermoeidheid, de conditie, voeding, leeftijd, het gewicht en vooral de buitentemperatuur verschillen deze waarden echter sterk. Des te vermoeider, jonger, hongeriger, lichter of minder getraind je bent, des te sneller zul je het koud krijgen.
Je kent jezelf het best, daarom geldt: Beter een klasse te warm kopen als je ertoe neigt het snel koud te hebben. In geval van nood helpt warm ondergoed of het gebruik van een isolerende binnenslaapzak in de winterslaapzak (dit wordt sowieso aangeraden zodat je de slaapzak minder vaak hoeft te wassen).

Het juiste vulmateriaal van de winterslaapzak kiezen

De standaardvraag luidt: Dons of synthetisch? Terwijl het buitenmateriaal van winterslaapzakken zeer verschilt (nylon bij robuustere modellen, polyester bij lichtgewicht modellen, gecoate of niet gecoat weefsel), zijn er qua vulling maar twee mogelijkheden.
Dons is, wat het thermische vermogen van de winterslaapzak betreft, niet te overtreffen. Deze is vanwege het lage gewicht voor tours met een rugzak, extreem koude temperaturen, activiteiten in de bergen en gewicht-enthousiastelingen geschikt. Het nadeel ervan ligt in de gevoeligheid voor vocht. Wie een winterslaapzak zoekt voor vochtige omgevingen of eventuele noodbivakplaatsen wordt dons afgeraden.
Synthetische vezels bieden de omgekeerde voor- en nadelen van dons. Een winterslaapzak met synthetische isolatie is minder warm bij hetzelfde gewicht en heeft een groter volume. Tegelijkertijd geniet je dan wel het voordeel van gemakkelijk onderhoud en mocht de vulling een keer nat worden, dan lig je toch nog lekker warm.

Details en onderhoud van winterslaapzakken

Winterslaapzakken dienen in elk geval over een warmtekraag te beschikken en een twee-wegen-ritssluiting aan de zijkant (ter ventilatie in warmere omstandigheden) te hebben. Dames- en kindermodellen (zoals ook sommige herenmodellen) zijn daarnaast in het voetengedeelte extra dik gevoerd. Speciale modellen zijn elastisch hetgeen het slaapcomfort verhoogt.
De winterslaapzak dient altijd gepropt te worden (niet gerold of gevouwen), om breekpunten te vermijden. Open opslag verhoogt de levensduur.
Bovendien bestaan er zowel voor synthetische vezels als dons speciale wasmiddelen die de vulkracht van het materiaal behouden.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.