Slacklinesets voor alle facetten van deze sport

Slackline

Of het nu als recreatie op de camping is, als training, of als sport op zich, steeds meer klimmers en boulderaars zijn ook enthousiast over de slacklinesport. Logisch, want balanceren op een slackline is leuk en bovendien een goede vorm van klimtraining. Al begin jaren tachtig experimenteerden de eerste klimmers in het Yosemite National Park met banden en katrollen.

Moderne slacklinesets hebben met dit oorspronkelijke systeem niet meer veel te maken, op het principe na. De banden van slacklines zijn speciaal gemaakt voor het slacklinen en het opspannen is met een beetje oefening een koud kunstje.

In ons assortiment vind je een groot aanbod aan uitstekende slacklinesets van bekende fabrikanten, zoals Slackline Tools, Mountain Equipment of Gibbon, tot insidertips, zoals Elephant Slacklines.

Verschillende soorten slacklines

Onafhankelijk van de fabrikant zijn er nog verschillende soorten slacklines. De belangrijkste feiten:

  • Bandbreedte: De breedte van de slackline zegt niets over de moeilijkheidsgraad van het balanceren, zoals sommigen denken. Het lopen over een strak gespannen band van 50 mm breed is natuurlijk wel makkelijker, maar dit soort slacklines is hoofdzakelijk bedoeld voor het uitvoeren van kunstjes. Ze worden daarom ook vaak tricklines genoemd.
    De meeste slacklines hebben een breedte tussen 25 en 35 mm. Ze zorgen voor een zacht gevoel bij het lopen en zijn ideaal voor wie niet per se trucs wil uitvoeren.
  • Ratel vs. katrol: Met moderne ratelsystemen kunnen slacklines snel en eenvoudig worden opgespannen. Katrolsystemen zijn iets ingewikkelder, maar vaak wel lichter en daardoor aangenamer voor de mate waarin de slackline schommelt. Tot een lengte van 30 m is dit meer een kwestie van smaak. Voor longlines van 30 m en meer kun je vanwege de nodige kracht meestal alleen een systeem met katrol gebruiken.
  • Boombeschermers: Vanwege de hoge krachten die op de ankerpunten werken, is het gebruik van boombeschermers een kwestie van respect. Deze zorgen ervoor dat de boomschors niet beschadigd raakt en zijn bij veel slacklinesets inbegrepen of als accessoire verkrijgbaar. Als je geen speciale boombeschermer hebt, kun je ook een strook oud tapijt gebruiken.

Slacklinen als training voor het klimmen en boulderen

Het balanceren op een slackline traint het evenwichtsgevoel en verbetert het lichaamsbewustzijn en de coördinatie. Daarnaast heb je voor het lopen op de slackline een sterke lichaamsspanning nodig en worden passieve spiergroepen getraind.

Slacklinen is daarom een ideale sport ter aanvulling op het klimmen, die met weinig moeite kan worden beoefend.

Slacklinesets voor onderweg

Er wordt maar zelden in de eigen tuin getraind. Slacklinesets hebben daarom meestal een kleine pakmaat en kunnen eenvoudig worden meegenomen.

Of het nu in het park om de hoek is of in een afgelegen klimgebied, als longline over de rivier of als highline, de slackline zorgt altijd voor veel plezier en vormt een goede afwisseling na een vermoeiende klimdag.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.