Slackline sets voor alle facetten van de trendsport

Slackline

Of het nu om recreatie op de camping gaat, als training, of als eigen sport - steeds meer klimmers en boulderers zijn ook enthousiast over de slackline sport. Logisch, want balanceren op een slackline is leuk en bovendien een goede vorm van klimtraining. Al begin jaren tachtig experimenteerden de eerste klimmers in het Yosemite National Park met de eerste slangen en katrollen.

Moderne slackline sets hebben met dit oorspronkelijke systeem niet meer veel te maken. De banden van slacklines zijn hier speciaal voor gemaakt en de opbouw is met een beetje oefening een koud kunstje.

In ons assortiment bevindt zich een groot aantal slackline sets van fabrikanten met een goede reputatie, zoals Slackline Tools of Gibbon, tot en met insidertips zoals Elephant Slacklines.

Verschillende soorten slacklines

Onafhankelijk van de fabrikant zijn er nog verschillende soorten slackline-sets. De belangrijkste feiten:

  • Bandbreedte De breedte van de slackline zegt niets over de moeilijkheidsgraad van het balanceren, zoals sommigen denken. Op een strak gespannen 50 mm brede line is het natuurlijk makkelijker lopen, maar het hoofdzakelijke gebruik van dit soort slacklines is het uitvoeren van kunstjes, daarom ook vaak tricklines genoemd.
    De meeste slacklines hebben een breedte van 25 tot 35 mm. Ze geven een zacht gevoel bij het lopen en zijn ideaal voor mensen die geen trucs willen uitvoeren.
  • Ratel vs. Katrol: Met moderne ratelsystemen kun je een slackline heel snel en simpel opzetten. Met een katrolsysteem is het iets ingewikkelder, maar vaak wel lichter en daarom aangenaam is het zwenkgedrag van de slackline. Tot 30 m lengte meer een kwestie van smaak. Voor longlines van 30 m en meer kun je vanwege de krachten meestal alleen katrollen gebruiken.
  • Boombeschermers: Vanwege de hoge krachten, die op een ankerpunt werken, is het gebruik van boombeschermers een kwestie van eer. Deze zorgen ervoor dat de boomschors niet beschadigd raakt en zijn meestal bij een slackline-set inbegrepen, of als accessoire verkrijgbaar. Heb je geen extra boombeschermer bij de hand, dan kun je ook een strook oud tapijt nemen.

De slackline kun je ook als training gebruiken voor het klimmen en boulderen

Het balanceren op een slackline traint het evenwichtsgevoel en verbetert het lichaamsgevoel en de coördinatie. Verder heb je voor het lopen op de slackline een sterke lichaamsspanning nodig en worden passieve spiergroepen getraind.

Slacklinen is daarom een ideale compensatiesport voor het klimmen, die met weinig moeite te doen is.

Slackline-sets voor onderweg

Slechts zelden wordt er in de achtertuin getraind. Slackline-sets hebben daarom verpakt kleine afmetingen en zijn eenvoudig te vervoeren.

Of het nu in het park om de hoek is of in een afgelegen klimgebied, als longline over de rivier of als highline - de slackline zorgt altijd voor veel plezier en vormt een goede afwisseling na een vermoeiende klimdag.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.