MTB schoenen

MTB schoenen

In alpine terreinen, bij cross-country races, bij stunts en pittige downhills in het bikepark: mountainbikeschoenen moeten aan de meest uiteenlopende eisen voldoen. Daarom zijn er speciale modellen van bikeschoenen gemaakt. Globaal zijn ze onder te verdelen in klikpedaalschoenen en platformpedaalschoenen. Shimano biedt pedaalsystemen en bijpassende schoenen aan, andere fabrikanten zijn Giro, Pearl Izumi, Sidi, Scott of FiveTen.

Stevig met elkaar verbonden of toch liever een lossere binding?

In de MTB wedstrijddisciplines cross-country, enduro en downhill, zijn inmiddels vele atleten overgestapt op kliksystemen. CC-piloten hechten veel waarde aan een directe krachtoverdracht zonder verlies, downhillers daarentegen aan een goede stand, een veilige verbinding met de fiets en eventueel aan een goede demping. Bij enduro zijn beide even belangrijk. Hobbysporters en amateurs kiezen voor de afdalingsgeoriënteerde disciplines trendmatig eerder mountainbikeschoenen voor flat-pedalen. Het voordeel van deze schoenen is een goede grip op het pedaal en de mogelijkheid elk moment te kunnen afstappen zonder aan het pedaal te blijven hangen. Deze voordelen hebben echter één nadeel: de fietser kan tijdens het trappen niet aan het pedaal trekken.

Functie en stijl

Wedstrijd bikeschoenen zijn net als racefietsschoenen zeer stijf en licht en zitten strak om de voet. Bij tourschoenen staat zowel bij het fietsen als lopen het comfort bovenaan de lijst. Speciale schoenen voor klassieke all-mountain-activiteiten zijn uitgerust met hoog presterende zolen om duw- en draagpassages te bedwingen. Vele MTB schoenen zijn gemaakt voor modder, nattigheid en ruwe terreinen en zijn waterafstotend en zeer ademend. Modieuze vertegenwoordigers zijn de flat-schoenen van de gravitybiker: dirt-fietsers, slopestylers of downhillers dragen hun bikeschoenen ook in het dagelijks leven als modieus statement. Daarom heeft hun design vooral een casual look.

MTB schoenen

Kliksystemen en rubbermixen

Het SPD-systeem van Shimano is zeer bekend onder de mountainbikers, evenals de Eggbeater pedalen van de firma Crankbrothers. Meestal zijn alle systeemschoenen met claets (schoenplaten) compatibel met beide systemen. Deze zijn betrouwbaar en ook bij vuil en nattigheid gemakkelijk te bedienen.
Terwijl bij systeempedalen een klikmechanisme zorgt voor een perfecte samenwerking tussen fietser en bike, wordt hierdoor bij platformpedalen de perfecte combinatie tussen zool en pedaal gerealiseerd. Speciale rubbermixen en zoolprofielen, zorgen voor zeer veel grip. De schoenen zuigen zich vast aan de pinnen van de pedalen.

Extra uitrusting

Vele schoenmodellen onderscheiden zich door hun specifieke toepassing. Zo zijn er bijvoorbeeld gevoerde winterschoenen voor extreem lage temperaturen, overschoenen voor fietstochten in de regen en hoogsluitende schoenen met gripvaste zolen voor alpiene ondernemingen. De keuze voor de juiste schoenen mag pas worden gemaakt wanneer duidelijk is waarvoor ze worden gebruikt. Terwijl een racefietser belang hecht aan een stijve carbon-zool, stelt de bike-bergbeklimmer betrouwbare noppen en een goed zijdelingse steun op prijs. Omdat de schoenvorm van mannen en vrouwen verschillend is, bieden alle fabrikanten ook diverse modellen speciaal voor beide geslachten aan.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.