De tent - mobiel thuis voor bergsport, trekking en kampeervakantie

TentenVroeg of laat komt geen enkele outdoor-sporter aan het kopen van een tent voorbij. Of je nu een trekkingtour door Scandinavië plant, of een fietstocht door Afrika, een expeditie naar de K2, of gewoon je kampeervakantie in de boslucht door wilt brengen, voor ieder gebruiksdoel is een passende tent te vinden. Door de veelzijdigheid van het gebruik zijn er verschillende tenttypes te koop met zeer specifieke eigenschappen.

Je kunt tenten bijvoorbeeld aan de hand van hun constructie onderscheiden: Tunneltenten, koepeltenten, geodeten, iglotenten. Maar natuurlijk zijn ze ook naar gebruiksdoel te onderscheiden: Expeditietenten, gezinstenten, trekkingtenten en kampeertenten. Natuurlijk past niet iedere tent bij ieder doeleinde en de duurste tent is voor je individuele behoefte niet perse de beste. Probeer in de wirwar van aanbiedingen van tenten het overzicht te houden en kies aan de hand van de belangrijkste feiten de passende tent. Misschien wel het meest doorslaggevende criterium bij de keuze van een tent is het aantal personen waar die voor gemaakt is. Wie met het gezin een vakantie op de camping wil hebben, zal geen eenpersoons bivakzak of bivaktent nemen. Wie een solotour door de bergen maakt, hoeft geen 8-persoonstent voor het basiskamp te hebben. Zelfs al ben je met z'n tweeën op pad met een 3-persoons tent, dan nog verspil je plaats in je bagageruimte en neem je onnodige ballast mee.

De belangrijkste tentconstructies - koepeltent, geodetentent en tunneltent

Behalve hoeveel personen in de tent moeten slapen, is de constructie het belangrijkst. Tenten zijn globaal te verdelen in tunneltenten, koepeltenten en geodeet tenten. Het klassieke tentmodel met het schuine dak of exotische vierkante modellen komen onder de moderne outdoor-tenten niet meer voor. De nadelen overwegen namelijk qua gewicht en stabiliteit.

De gangbaarste tentconstructie is ongetwijfeld de koepeltent, ook wel iglotent genaamd. Hij heeft een rechthoekig grondoppervlak en twee gebogen stangen, die elkaar in het midden kruisen. Door dit model staat de tent ook vanzelf en hoef je bij windstil weer nauwelijks te spannen. Bovendien is hij ook na de opbouw nog te verplaatsen. Het model biedt een relatief goede verhouding tussen grondvlak en benutbare binnenruimte, de maximumhoogte bereikt de tent echter maar op één punt.

Een koepeltent met meerdere gekruiste stangen heet ook wel een geodeet. Door de kruisingen wordt de druk van de wind of sneeuw gelijkmatiger over de vele stangen verdeeld. Daarom zijn geodetententen duidelijk stabieler dan normale koepeltenten. Dientengevolge worden ze vooral op expedities gebruikt, waar een maximale weerbestendigheid onder extreme condities vereist is. Afhankelijk van de hoeveelheid bagage waarmee je op reis bent, is het raadzaam op een voldoende grote voortent te letten, omdat in de binnentent zelf vaak geen plaats is voor grote rugzakken.

Tunneltenten hebben ook een rechthoekig model, maar de stangen kruisen elkaar niet, maar verlopen van de ene kant naar de andere parallel aan elkaar in een boogvorm. Daardoor krijgt hij een model, dat op een halve cilinder lijkt. In tegenstelling tot de koepeltent staat deze constructie niet vanzelf en moet altijd fatsoenlijk worden gespannen. Het voordeel is de duidelijk betere verhouding tussen grondvlak en benutbare binnenruimte. De wanden zijn bij een tunneltent heel steil en daarom heb je over de gehele lengte in het midden de maximale hoogte. Meestal hebben deze tenten ook ruime voortenten, met veel plaats voor uitrusting en rugzakken.

Tenten

Het nut van een binnentent

De meeste tenten bestaan uit een buitentent en een binnentent, maar er zijn ook eenwandige tenten, die bijzonder licht en compact zijn. De binnentent laat vochtigheid ontwijken, die door ademlucht en zweten in de tent ontstaat. Het vocht condenseert in de buitentent en loopt aan de binnenkant van de buitenwand naar beneden. Een goede ventilatie van de tent is essentieel, om de vorming van condens zoveel mogelijk te beperken.

Maar ook niet iedere binnentent is hetzelfde. Bij een tent die speciaal voor de zomer gemaakt is, bestaat de binnentent alleen uit een dun gaas. Dit is vooral om muggen en andere insecten op afstand te houden en geeft praktisch geen bescherming tegen slecht weer. Bij de winterbestendige hooggebergtemodellen wordt echter dicht nylonweefsel gebruikt, dat voor warmte zorgt en winddicht is.

De meest gebruikte materialen voor tenten

Behalve het basismateriaal van de bespanning van de bodem is ook de coating een belangrijk aspect van de kwaliteit van een tent. Ook het materiaal van de stangen maakt een groot verschil bij de prijs, het gewicht en de stabiliteit.

Een gemakkelijk te vergelijken kwaliteitskenmerk is de waterkolom. Deze bepaalt hoeveel waterdruk er op een weefsel in kan werken, voordat er water naar binnen dringt. Vanaf 1500 mm waterkolom geldt een stof als waterdicht. Zoals wel vaker zeggen technische eenheden nog niet alles, want de afwerking van de naden, het type impregnatie en verdekte ritssluitingen maken ook onderdeel van de kwaliteit uit.

De meest gebruikte materialen zijn polyamide en polyester. Polyamide heeft het voordeel, dat het bijzonder stevig en slijtvast is. Nadeel is de gevoeligheid voor UV-straling en het feit dat polyamide in vochtige toestand uitrekt - waardoor opnieuw spannen noodzakelijk kan zijn. Om deze nadelen te compenseren wordt in hoogwaardige tenten ripstop verwerkt. De sterke extra naden verhogen de stevigheid en voorkomen dat het weefsel uitrekt. De UV-bestendigheid wordt met een siliconencoating aanmerkelijk verhoogd.

Polyester is lichter en UV-stabiel. Het rekt in vochtige toestand niet uit en hoeft ook niet opnieuw gespannen te worden. Een nadeel van polyester is dat het meer geluid veroorzaakt - polyester klappert in de wind, wat bij hoge windsnelheden je slaap kan storen. Voor de stokken wordt glasvezel gebruikt of - bij duurdere tenten - aluminium. Natuurlijk zijn hier ook kwaliteitsverschillen, die hem vooral in de legeringen zitten. In principe kun je zeggen: hoe dikker de stokken, hoe stabieler, maar natuurlijk ook hoe zwaarder de tent is!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.