Robuust grondzeil tegen scherpe randen en beschadigingen

Tentonderzeilen

Wie al eens een hoogwaardige tent met lichtgewicht frame en perfect ondoordringbaar doek heeft gekocht, weet wat dat waard is. Om ervoor te zorgen dat dit prachtexemplaar niet zomaar beschadigd wordt raakt door takken die eronder liggen of een scherpe rotsbodem, bieden veel producenten tent grondzeilen aan, ook wel footprints genoemd. In onze shop vind je aanbiedingen van Hilleberg, MSR, Exped en andere producenten die voor de diverse afmetingen van hun tenten een passende footprint leveren.

Hoe nuttig is een footprint

Als er veel neerslag valt, is de grond zich snel verzadigd met water, zodat het vocht op bepaalde plekken weer naar boven komt. Daarom moet niet alleen het tentzeil de regen tegenhouden, maar moet de bodem ook bestand zijn tegen nattigheid van onderaf - en dat urenlang. Hier komen de waterkolom en coating van het tentzeil tot hun recht, dit wordt effectief nog ondersteund door een extra footprint. Deze grondzeilen moeten overeenkomen met de afmeting van de tent. Bij een aantal fabrikanten is deze maat rondom circa 10 cm kleiner, zodat er door afdruipend water geen plassen op de footprint ontstaan, die onder de tent kunnen sijpelen.
Maar ook bij droog weer zijn tent grondzeilen onmisbaar: drukpunten die ontstaan door het lichaamsgewicht of bewegingen in de slaap, veroorzaken een belasting voor het onderliggende materiaal. Ook hier wordt een tent grondzeil eronder gelegd, zodat de onderkant van de tent niet direct slijt op de ruwe rotsen of oneffen bosgrond. Behalve tegen de genoemde mechanische belastingen beschermt de footprint de tent ook tegen vuil en kleverige vlekken (bv. boomhars).

Overige toepassingen voor tent grondzeilen

Het tent grondzeil kan als donker, waterdicht dekzeil iemand die creatief is nog meer diensten bewijzen: veel tent grondzeilen zijn voorzien van robuuste ogen, waaraan het tentonderzeil met haringen wordt bevestigd of het wordt als tarp met koord gespannen. Zo kun je een bescherming tegen de zon of een provisorisch dak bouwen.
Wil je op de hele tocht besparen op gewicht, dan kun je bij zacht weer ook de buitentent over de footprint spannen en de binnentent weglaten. In dat geval ben je 's nachts minder goed beschut tegen wind en tocht; deze variant moet je dus zorgvuldig overwegen.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.