Robuust grondzeil tegen scherpe randen en beschadigingen

Tentonderzeilen

Wie al eens een hoogwaardige tent met lichtgewichtframe en een robuust tentdoek heeft gekocht, weet wat een goed grondzeil waard is. Om ervoor te zorgen dat de tent beschadigd raakt door takken die eronder liggen of een scherpe rotsbodem, bieden veel producenten grondzeilen voor hun tent aan. Deze worden ook wel footprints genoemd. In onze shop vind je het aanbod van Hilleberg, MSR, Exped en andere fabrikanten die voor de diverse afmetingen van hun tenten een passende footprint leveren.

Het nut van een footprint

Als er veel neerslag valt, raakt de grond snel verzadigd met water. Hierdoor komt vocht op bepaalde plekken weer snel naar boven. Daarom moet niet alleen het tentzeil de regen tegenhouden, maar moet de tentbodem ook bestand zijn tegen nattigheid van onderaf. Na een flinke regenbui kan het namelijk uren duren voordat de grond weer droog is. Hier zijn de waterkolom en coating van het tentzeil van belang. Een extra footprint biedt in zo'n geval effectieve ondersteuning. Dit grondzeil moeten overeenkomen met de afmeting van de tent. Bij een aantal fabrikanten is de maat van het grondzeil rondom circa 10 cm kleiner, zodat er geen plassen op de footprint ontstaan door water dat van het tentdoek afdruipt en onder de tent sijpelt.
Maar ook bij droog weer zijn grondzeilen voor een tent onmisbaar: drukpunten die ontstaan door het lichaamsgewicht of bewegingen in de slaap, veroorzaken een belasting voor het onderliggende materiaal. Leg je een grondzeil onder de tent, dan zorgt dit ervoor dat de onderkant van de tent niet direct slijt op de ruwe rotsen of oneffen bosgrond. Behalve tegen de genoemde mechanische belastingen beschermt een footprint de tent ook tegen vuil en kleverige vlekken (bijv. boomhars).

Overige toepassingen voor tentgrondzeilen

Met een beetje creativiteit kan een grondzeil als donker, waterdicht dekzeil nog meer diensten bewijzen. Zo zijn veel grondzeilen voorzien van robuuste metalen ogen, waaraan het onderzeil met haringen kan worden vastgemaakt aan de grond, maar je kunt het zeil natuurlijk ook als tarp met een koord afspannen. Zo kun je een bescherming tegen de zon of een provisorisch dak bouwen.
Wil je tijdens je kampeertocht besparen op gewicht, dan kun je bij zacht weer de buitentent over de footprint spannen en de binnentent weglaten. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je 's nachts minder goed beschut bent tegen wind en tocht. De omstandigheden zijn er niet altijd naar om deze variant te kiezen, dus overweeg deze goed voor je op pad gaat.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.