Aan de binnenkant droog en aan de buitenkant beschermd - de perfecte downhill kleding

Downhillkleding

Bij downhillen vliegt het parcours aan mountainbikers voorbij. Valpartijen op hoge snelheid zijn daarbij geen zeldzaamheid. Toch komen zware verwondingen eigenlijk bijna nooit voor, met dank aan een effectieve veiligheidsuitrusting.

Een complete veiligheidsuitrusting voor fietsers omvat het hele lichaam. Het hoofd blijft beschermd dankzij een downhill helm en een beschermende bril. De bescherming voor op bovenlichaam bestaat uit rugbeschermers, elleboogbeschermers en downhill handschoenen.Niet in de laatste plaats hebben ook de benen en voeten van downhill bikers bescherming nodig. Daartoe maken ze gebruik van kniebeschermers, scheenbeschermers en stabiele downhill schoenen.

De optimale bescherming bij downhill afdalingen

Het is ondenkbaar om zonder helm aan een downhill parcours te beginnen. In bikeparks is een complete veiligheidsuitrusting zelfs verplicht. Het is absoluut noodzakelijk dat je downhill integraalhelm is voorzien van een kinbeschermer. Een stevig vizier beschermt daarnaast tegen modder, stenen en takken. Dat geldt natuurlijk ook voor de bril. Fietsbrillen zijn stevig bevestigd aan het hoofd en beschermen zo effectief tegen zonlicht, tocht en klappen. In tegenstelling tot andere fietsbrillen of zonnebrillen verschuiven bike goggles niet, waardoor de ogen ook bij valpartijen optimale bescherming genieten.

Voor het bovenlichaam maken downhill fietsers meestal gebruik van beschermende jacks. De stevigheid van de beschermlaag verschilt per model. Doorgaans worden de rug, de ellebogen en de schouders volledig bedekt met foampads en extra schalen van kunststof. Sommige modellen beschermen eveneens de borst en de onderarmen. Alternatief kan het bovenlichaam ook worden beschermd door een combinatie van elleboogbeschermers en een rugbeschermer. Beschermende jacks bieden echter het voordeel dat de bescherming altijd vast blijft zitten en niet verschuift, zonder dat dit ten koste gaat van de bewegingsvrijheid. Dankzij moderne materialen zijn bike-beschermers bijzonder licht en ademend.

In de uitrusting van downhill mountainbikers mogen kniebeschermers ook zeker niet ontbreken. Het is aan te raden om een model te kiezen dat zowel de knie als het scheenbeen bedekt. De combinatie van dempend schuim en een stevige schaal van kunststof beschermt tegen klappen en schaafwonden.Een combinatie van aparte knie- en scheenbeschermers is overigens ook denkbaar. Deze zijn veelzijdig te gebruiken, maar kunnen wel sneller verschuiven.

Downhill schoenen en downhill handschoenen

Downhillkleding

Stevige, stabiele voetbekleding is bij het mountainbiken geen overbodige luxe. De meeste mountainbikers gebruiken bij het downhillen het liefst flatpedalen met bijpassende fietsschoenen inclusief vlakke, robuuste zolen, bijvoorbeeld van het merk Five Ten. Toch worden bij het downhillen ook vaak klikpedalen met bijpassende mountainbikeschoenen gebruikt.

Downhill handschoenen hebben doorgaans lange vingers en zijn gemaakt van stabiele materialen. Downhill mountainbikers kunnen pijnlijke blaren en schaafwonden aan de handen alleen vermijden door de juiste fietshandschoenen te dragen - zo hebben ze alles zelf in de hand!

Baggy shorts en downhill shirts als buitenste laag

Bij downhill en freeride dragen bikers bovenop de combinatie van sportondergoed en beschermers vaak nog een combinatie van downhill shirts en MTB shorts. Lange downhill broeken kom je vaak tegen bij professionals, bijvoorbeeld bij wedstrijden en in het bikepark. Veel bikers zweren echter bij het draagcomfort en de goede ventilatie van baggy shorts.

Bovenop de beschermers vormen downhill shirts en downhill jacks een extra laag die niet alleen luchtdoorlatend is en tegen wind beschermt, maar die ook toonaangevend is voor de individuele stijl. Downhill bikers bekennen kleur door te kiezen voor wijde en vaak bont bedrukte downhill shirts van fietsmerken als Pearl Izumi, Maloja of Endura. En of ze nu in subtiele zwart-grijs tinten, met een camouflerend uiterlijk, of in felle kleuren met oversized prints in een neon-look rijden, elke biker draagt zijn speciale lievelingsoutfit.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.