Harde schaal, zachte kern: softshell broeken

Softshell broek

Softshell jassen hebben de wereld van de outdoorsport snel veroverd. Ze zijn comfortabel en slijtvast, maar tegelijkertijd ook licht en ademend. Bovendien hebben ze een hoog thermisch vermogen omdat ze wind en water goed tegenhouden. Ook bij softshell is de regel: "Jassen en broeken, het is lood om oud ijzer!" Softshell broeken hebben naast het materiaal ook dezelfde voordelen als de jacks. Ze zijn namelijk eveneens extreem belastbaar en garanderen een hoog draagcomfort. Een softshell broek voelt zacht en aangenaam aan, zoals we dit van fleecebroeken gewend zijn. Bovendien zijn softshell broeken elastisch, zodat je volop kunt bewegen. Het buitenmateriaal daarentegen is erg robuust en slijtvast. Door de combinatie van deze bijna tegenovergestelde eigenschappen zijn softshell broeken een veelzijdige begeleider die je bij bergsport goed kunt gebruiken.

Wie heeft een softshell broek nodig?

De aankoop is vooral de moeite waard voor diegenen die stevig materiaal belangrijk vinden en die naar buiten willen, ook al is de temperatuur niet zo aangenaam. Bovendien verlies je je bewegingsvrijheid niet! In vele gevallen is het zelfs overbodig om een ski- of sneeuwbroek te gebruiken, want de softshellbroek beschermt voldoende tegen sneeuw en koude. Bovendien hebben softshell broeken minder volume en zijn ze merkbaar elastischer. Deze eigenschappen zijn erg voordelig voor bijvoorbeeld tijdens het klimmen, vooral op zwaar terrein.

Maar softshell broeken hebben nóg meer voordelige eigenschappen. Softshell is bijvoorbeeld een erg slijtvast materiaal. Wandelbroeken scheuren vaak als ze in aanraking komen met rotsen, bijvoorbeeld bij het klettersteigen. Softshell broeken daarentegen zien er na zulke incidenten zelfs nog als nieuw uit.

Of je nu gaat klimmen, wandelen, sneeuwschoenwandelen of toerskiën, er is een ruim aanbod aan modellen die speciaal gemaakt zijn voor de verschillende sportsoorten. Maar dit betekent lang niet dat je ook voor elke sportsoort een speciale softshellbroek nodig hebt. Een softshellbroek werd oorspronkelijk gekocht als skitourbroek, maar nu kun je ze ook perfect dragen tijdens het wandelen en klimmen. Bovendien is het de moeite waard om te investeren in een wintermodel en een zomermodel, omdat het thermische vermogen van het materiaal varieert.

De stof waarvan softshell broeken gemaakt worden

Softshell broeken bestaan uit hoogwaardig high-tech weefsel dat speciaal ontworpen werd voor de eisen van outdoorsporters. Softshell heeft bijvoorbeeld een hoog ademend vermogen en is tegelijkertijd een betrouwbare bescherming tegen wind. Bovendien is de stof zacht, elastisch en garandeert hij absolute bewegingsvrijheid. Als je aan het laagjesprincipe denkt, dat al lang in de bergsport wordt toegepast, kan een softshellbroek de eigenschappen van de twee buitenste lagen vervangen, afhankelijk van het weer.

Naargelang de verwerking en het materiaal zijn softshell broeken eerder warm en ademend oftewel windafstotend en robuust. Ze zijn bestendig tegen lichte neerslag, zowel sneeuw als regen. Maar ze zijn absoluut geen vervanging van een regenbescherming. De buitenste laag van de softshell broeken is een slijtvast textiel, de binnenste laag bestaat uit vocht transporterend fijn velours, zoals fleece. Daarom voelen de softshell broeken erg aangenaam aan de benen aan en kunnen ze naast de eigenlijke broek ook de sportonderbroek vervangen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.