Alpine broeken - ideale bescherming voor het hele been

Alpine broeken

Tijdens een wandeltocht door de bergen kan er op veel bespaard worden. Enkel op een ideaal passende en hoogfunctionele alpine broek niet. Navenant behoren tourbroeken ook tot de standaarduitrusting van elke bergbeklimmer en zijn ze in alle weersomstandigheden - zowel in de winter als in de zomer - en bij alle sportactiviteiten aanwezig. Ze kunnen als broek gedragen of als extra bescherming tegen weersinvloeden in de bagage meegenomen worden. Een alpine broek vervult meerdere doelen tegelijk: Enerzijds beschermd ze de benen tegen koude, wind of nattigheid. Anderzijds voorkomen alpine broeken ook mogelijke verwondingen bij het vallen en beschermen ze de benen tegen scherpe stenen of voorwerpen.

Een alpine broek is zelden alleen

Alpine broeken bestaan in verschillende soorten en maten en verschillende materialen. Het aanbod gaat van ademende hardshellbroeken en regenbroeken naar gevoerde softshell broeken tot gewone alpine broeken om te wandelen of klimmen. Afhankelijk van het gebruiksdoel en het seizoen moeten alpine broeken niet enkel tegen wind en weersomstandigheden beschermen, maar ook vooral slijtvast zijn. Terwijl klim- en wandelbroeken met betrekking tot hun materiaaleigenschappen eerder inzetten op flexibiliteit en hun lichte gewicht, komt het bij alpine broeken voor toerskiën, multipitch of ijsklimmen op het slijtvaste aan. Zo kan het zijn, dat een bijzonder actieve bergbeklimmers meerdere alpine broeken in zijn kleerkast heeft hangen.

Hardshell- of regenbroeken - hoofdzakelijk waterdicht en ademend

Ook wanneer een regenbroek vaak als hardshellbroek doorgaat, zo wordt ze meestal toch gewoon in de rugzak gestopt en bij slecht weer over de alpine broek aangetrokken. Een hardshellbroek kan meteen op de huid gedragen worden en is inzake materiaal veel robuuster. In bijna alle alpine broeken zijn ondertussen hoogfunctionele membranen verwerkt die bijzonder ademend zijn en daardoor steeds voor een goed lichaamsklimaat alsook droge benen zorgen. Veel broeken beschikken bovendien ook over gelamineerde ritssluitingen aan de buitenkant, die als het nodig is voor extra verluchting zorgen en het aan- en uittrekken van de alpine broek vergemakkelijken. Om snij- of andere wonden te vermijden, zijn de uiteinden van de broekspijpen ook van een robuuste bescherming voorzien. Daardoor kunnen de scherpe kanten van ski's of tanden van de stijgijzers geen schade aan de alpine broeken aanrichten.

Ten zeerste aanbevolen: alpine broeken van softshellmateriaal

Softshell is het meest geliefde materiaal voor alpine broeken wanneer het om gewone klim- en wandeltouren gaat. Het softshellmateriaal is weliswaar niet waterdicht, maar houdt het wel droog bij een korte regenbui en is in combinatie met een regenbroek vaak de meest zinvolle oplossing. Dankzij de flexibele eigenschappen is de broek vooral erg geschikt voor zeer actieve beweging. Maar ook in bijzonder koude regio's en bij toerskiën of wandeltochten in de winter kan de broek van pas komen. Zo heeft een gevoerde alpine broek bijvoorbeeld uitstekende eigenschappen om de eigen lichaamswarmte op te slaan en het lichaam zo tegen koude wind te beschermen. Voorzien van bretels bieden sommige alpine broeken extra warmte aan de rug en nieren.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.