Fietsonderhoud en -reiniging

Fietonderhoud & -reiniging

Als je van je fiets houdt, moet je dat ook tot uiting laten komen in het onderhoud en de reiniging ervan. Met kettingolie, fietsreinigers en onderhoudsproducten is een tweewieler uitstekend schoon te maken en te onderhouden, zodat de functies langdurig blijven werken en de fiets weer helemaal straalt.

Poetsen, reinigen, ontvetten

Om het aangekoekte vuil na langdurige stilstand of veeleisende tochten los te maken en af te wassen worden reinigingsmiddelen en kettingreinigers gebruikt. Met fietsreinigers van F 100 of de producten van de firma Finish Line kan de fiets eerst royaal worden ingespoten. Na een inwerktijd kan de fiets met behulp van een borstel of een handbezem met water worden afgespoeld. Speciale kettingreinigers helpen om sterk vervuilde kettingen en tandwielen te ontvetten. Maar let op, als je deze te vaak en met te veel ontvetter reinigt, bestaat het gevaar ook het vetlaagje op de ketting te verwijderen en daardoor de ketting volledig droog te maken. Hij verslijt dan sneller.

Fietonderhoud & -reiniging

Smeren voor een optimale werking.

Na het poetsen hebben alle bewegende delen van de fiets voldoende smeermiddel nodig om snelle slijtage te voorkomen. Voor de ketting is klassieke kettingolie of teflonolie geschikt. Deze wordt op de schakels van de ketting aangebracht. Met een schone doek kan de overtollige olie na een inwerktijd van vijf minuten worden weggeveegd. Bij een full suspension-mountainbike moet je er ook voor zorgen dat de lagers en de schakels aan de achterbouw altijd goed gesmeerd zijn en dat de veringen regelmatig onderhouden worden. Bij de remschijven moet je extra voorzichtig zijn, want deze mogen niet in aanraking komen met olie. Beschermingsmiddelen tegen roest of kruipolie, zoals het populaire WD 40, zijn geschikt om vastzittende delen en roest los te maken. Deze middelen zijn niet geschikt voor het smeren van de ketting of voor het onderhoud van geveerde voorvorken, omdat ze stroperige olie verdunnen en de werking ervan verminderen. Voor de montage van de pedalen is een royale hoeveelheid montagevet aan te bevelen. Onderdelen van carbon mogen uitsluitend met speciale montagepasta worden gemonteerd en onderhouden.

De fiets straalt weer helemaal

Voor een optimale bescherming en een glanzende look kunnen speciale onderhoudsproducten worden gebruikt. Deze beschermen het lakoppervlak en zorgen ervoor dat het blinkt.

Zo goed als nieuw

Aan een goed onderhouden fiets beleef je veel plezier. Niet alleen het uiterlijk van de fiets maar ook de techniek zijn gebaat bij een regelmatig onderhoud. Smeermiddelen verminderen de slijtage en zorgen ervoor dat de onderdelen van het dure sportartikel soepel lopen. Leuke bijkomstigheid: bij het onderhoud vallen eventuele beschadigingen van de onderdelen op, waardoor deze kunnen gerepareerd worden voordat er ergere dingen gebeuren.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.