Fietsonderhoud en -reiniging

Fietonderhoud & -reiniging

"Wie van zijn fiets houdt, die duwt hem voort", zo zei men vroeger. Tegenwoordig is men tot het inzicht gekomen dat de liefde voor een voorwerp ook in het onderhoud en reinigen tot uitdrukking kan worden gebracht. Met kettingolie, vet, fietsreinigers en onderhoudsproducten is een tweewieler uitstekend schoon te maken, te onderhouden en te verzorgen zodat de functies langdurig behouden blijven en hij straalt weer in volle glans.

Poetsen, reinigen, ontvetten

Om het aangekoekte vuil na langdurige stilstand of veeleisende tochten los te maken en af te wassen worden reinigingsmiddelen en kettingreiniger gebruikt. Met fietsreinigers van F 100 of de reinigingsmiddelen van de firma Finish Line wordt de fiets vervolgens royaal ingespoten. Na een inwerktijd wordt de fiets met behulp van een borstel of een handbezem met water afgespoeld. Speciale kettingreinigers helpen om sterk vervuilde aandrijvingen te ontvetten. Maar let op: Wie de aandrijving te vaak en met te veel ontvetter reinigt, loopt het gevaar de smeerdepots van de ketting aan te tasten en de ketting compleet droog te leggen. Deze verslijt dan sneller.

Fietonderhoud & -reiniging

Invetten en smeren voor een optimale functie.

Na het poetsen hebben alle bewegende delen van de fiets voldoende smeermiddel nodig om snelle slijtage te voorkomen. Voor de ketting is klassieke kettingolie of een teflon smeermiddel geschikt, deze wordt op de schakels van de ketting aangebracht. Met een schone doek kan de overtollige olie na een inwerktijd van vijf minuten worden afgeveegd. De fietser zorgt er bovendien voor dat de lagers en de scharnieren aan de achterbouw van fullys altijd goed gesmeerd zijn en dat veerelementen regelmatig onderhouden worden. Voorzichtig met remschijven, deze mogen niet in aanraking komen met olie. Beschermingsmiddelen tegen roest of kruipolie, zoals het populaire WD 40, zijn geschikt om vast zittende delen en roest los te maken. Deze middelen zijn niet geschikt voor het smeren van de ketting of voor het onderhoud van de geveerde voorvorken omdat ze stroperige olie verdunnen en hun werking verminderen. Voor de montage van de pedalen is een royale hoeveelheid montagevet aan te bevelen. Onderdelen van carbon mogen uitsluitend met speciale montagepasta worden gemonteerd en onderhouden.

De fiets straalt weer in volle glans

Voor een optimale bescherming en een briljante look bestaat de mogelijkheid om speciale onderhoudsproducten te gebruiken. Deze verzegelen het lakoppervlak en helpen het om te glanzen.

Zo goed als nieuw

Aan een goed onderhouden fiets beleeft de fietser veel plezier. Maar niet alleen het uiterlijk, ook de techniek profiteert van een regelmatig onderhoud. Smeermiddelen verminderen de slijtage en zorgen ervoor dat de componenten van de dure sportartikelen licht lopen. Leuke bijkomstigheid: bij het onderhoud vallen eventuele beschadigingen van de componenten op, deze kunnen dan gerepareerd worden, voordat er ergere dingen gebeuren.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.