GPS-apparaten voor outdoor- en fietsnavigatie

GPS-apparaten

Navigatiesystemen met satelliet sturen niet alleen vliegtuigen en schepen de juiste richting uit. Ook voor mountainbikers en wandelaars is het gemakkelijker om op het juiste pad te blijven. Outdoor GPS-navigatie hoort inmiddels bij elke expeditie. De kleine, goed werkende GPS-apparaten worden voortdurend aangevuld met nuttige functies.

GPS wordt tegenwoordig in tal van apparaten ingebouwd. Zo bestaan er vast geïnstalleerde apparaten in auto's, maar ook mobiele outdoor GPS-toestellen zoals fietscomputers of GPS-horloges van fabrikanten als bijv. satmap. Afhankelijk van het gebruiksdoel worden verschillende modellen met verschillende functies aangeboden. Het gebruik van een kaart en kompas vinden we dankzij de GPS alleen nog maar sporadisch terug bij berg- en outdoorsporters.

Robuuste behuizing en duidelijk leesbare displays

Garmin is dé specialist voor mobiele outdoor GPS-apparaten en was bovendien de grondlegger. Garmin heeft dus veel ervaring in deze apparaten. Waterdichte en stootvaste behuizingen worden gecombineerd met ontspiegelde touchscreen displays en overzichtelijke menu's. Dankzij het ruime aanbod aan kaarten zijn de Garmin GPS-apparaten net zo interessant voor wandelingen en trekkingtochten als voor mountainbiketochten en geocaching.

Horlogespecialist Suunto daarentegen integreert de GPS in het allerkleinste accessoire en creëert zo het GPS-horloge. De weergave van digitale kaarten is hierop niet mogelijk, maar voor de exacte positie en hoogte zijn de GPS-horloges absoluut aan te raden. Ook trackinggegevens vastleggen en koppelen aan de computer is bij de kleine GPS-apparaten geen enkel probleem. Waterdichte en stootvaste versies zijn het meest geschikt voor bergbeklimmen en alpiene activiteiten.

Digitale hoogtemeting, tracks en snelheid

GPS-apparaten en digitale kaarten begeleiden wandelaars, fietsers en bergbeklimmers voor, tijdens en na de tour. Voor de tour kunnen bepaalde routes worden uitgestippeld en navigatiepunten worden aangemaakt. Op het terrein kunnen deze dan duidelijk veel gemakkelijker worden gelokaliseerd. De verzamelde gegevens geven de kleine apparaten dan in overzichtelijke grafieken weer, zodat je de route, afstand, snelheid, pauzes en hoogtes precies kunt aflezen. GPS-apparaten helpen je niet alleen bij de navigatie, maar bieden ook de mogelijkheid om je eigen vermogen beter in te schatten en de training te verbeteren. De tourgegevens kunnen uiteraard ook naar de computer worden verzonden en daarop worden getoond. Bovendien kun je de tour op de computer voorbereiden en vervolgens de voorbereiding naar je GPS-apparaat overbrengen.

Afhankelijk van het model kunnen GPS-apparaten met verschillende elektrische voedingen worden opgeladen. Naast de gebruikelijke batterijen worden ook speciale krachtige accu's in de apparaten gebruikt. Als je als wandelaar het apparaat meerdere dagen nodig hebt, voorzie dan extra batterijen, accupacks of een apparaat dat op zonne-energie werkt. Bij voortdurend gebruik van het display, bijvoorbeeld bij geocaching, gaat de batterij duidelijk niet zo lang mee. Dit kan worden opgelost door slechts af en toe de route bij te stellen en de tourgegevens vast te leggen.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.