Perfecte zekering bij het klimmen met een robuust enkeltouw

Enkeltouwen

Bij het sportklimmen moet veiligheid altijd op de eerste plaats staan. Daarom hoort een hoogwaardig enkeltouw in elke klimuitrusting. Mocht je vallen, dan hangt je leven letterlijk aan een enkeltouw, daarom voldoet dit ook aan de hoogste eisen. Als je je op een klimwand begeeft, is een grote mate van veiligheid gegarandeerd met robuuste enkeltouwen!

Enkeltouwen hebben een diameter van circa negen tot elf millimeter en wegen in de regel tussen 55 en 85 gram per meter. Een enkeltouw wordt voornamelijk gebruikt in de klimhal of in een klimtuin om te zekeren en altijd als enkele streng beklommen.

Aan welke eisen moet een enkeltouw voldoen?

Bij en val mogen enkeltouwen onder geen beding kapot gaan, daarom moeten ze aan bijzondere eisen voldoen. Voordat ze als klimtouw verkocht kunnen worden, moeten de enkeltouwen worden getest conform de Europese veiligheidsnorm EN 892. Derhalve moet het enkeltouw bestand zijn tegen vijf normvallen met een gewicht van 80 kg, zonder dat het breekt. Bovendien mag de rek van het touw niet meer dan 10 procent bedragen bij belasting en 40 procent bij een val. Als aan deze voorschriften is voldaan, wordt het model toegelaten als klimtouw.

Waar moet je bij de aanschaf van een enkeltouw op letten?

Het spectrum aan gebruiksdoeleinden voor enkeltouwen is groot. Daarom moeten de exacte eigenschappen van het touw altijd worden afgestemd op het gebruik, persoonlijke voorkeuren en de individuele klimvaardigheid. Maar een aantal basiszaken moeten met elk enkeltouw mogelijk zijn.

Het meest belangrijke is natuurlijk, dat het enkeltouw zeer sterk is, zodat een val optimaal gezekerd kan worden. Hiervoor geldt een algemene, simpele vuistregel: hoe dikker het touw, des te sterker. Door moderne productiemethoden en speciale vezels zijn tegenwoordig ook dunnere enkeltouwen zeer sterk. Hoogwaardige enkeltouwen moeten bovendien optimaal te hanteren zijn. Ze moeten perfect door het zekeringsapparaat lopen een ook niet te gemakkelijk kronkelen, dus niet in elkaar draaien. Voor het klimmen in de openlucht, bijvoorbeeld in een klimtuin, is het aan te raden na te denken over een enkeltouw dat is geïmpregneerd of speciaal gecoat is. Daardoor neemt het touw minder vuil en vocht op en wordt de levensduur met een veelvoud verlengd. Ontdek je sterke slijtagesporen of beschadigingen aan het touw, dan moet het direct worden vervangen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.