Led lampen voor outdoor-gebruik

LED lampen

Wanneer er één uitvinding is, die de outdoor-markt op het gebied van verlichting totaal heeft veranderd, dan is dat absoluut de ledlamp. De ontwikkeling van de lichtdioden heeft het mogelijk gemaakt hoofdlampen, zaklampen campinglantaarns te bouwen die duidelijk veel energie besparen. De bespaarde energie betekent minder accuverbruik en dus minder gewicht in de rugzak en minder weggegooide wegwerpbatterijen. Daarmee is de ledlamp een duidelijk voordeel wanneer het gaat om duurzaamheid. Voor natuursporters zoals bergbeklimmers, trekkers, klimmers en wandelaars is dat een zeer belangrijk punt en ook een steeds weer terugkomend geliefd thema van de outdoorbranche.

Wat is een led lamp?

Een ledlamp maakt geen gebruik meer van traditionele gloeilampen, maar (vandaar de naam) van leds als verlichtingsmiddel. Klassieke peertjes gebruiken heel veel stroom. Daarnaast zijn ze zeer inefficiënt omdat een groot deel van de geïnvesteerde energie wordt omgezet in warmte en zo ongebruikt wordt verspild. Tot enkele jaren geleden werden ook in de outdoorsport hoofdlampen met verschillende soorten gloeilampen (halogeenlampen) gebruikt. Deze systemen hadden een hoge energiebehoefte en namen vaak relatief veel ruimte in beslag, vooral bij de fellere modellen. Deze klassieke hoofdlampen waren zwaar en zeer hinderlijk bij bijna alle activiteiten.
De uitvinding van de ledlamp maakte de bouw van compacte, energiebesparende hoofdlampen met een sterke lichtkracht mogelijk. Juist op het gebied van de lichtkracht hebben de leds zich sinds het einde van de jaren negentig zeer sterk verbeterd. Het woord 'led' is een afkorting van het Engelse 'light-emitting diode', in het Nederlands 'licht-emitterende diode', of gewoon kort lichtdiode.

Voordelen van led verlichting

Led hoofdlampen hebben een hele reeks praktische voordelen ten opzichte van hun voorgangers. De led-techniek bespaart stroom en is daarmee milieuvriendelijker. Zoals hiervoor reeds vermeld, is daardoor tijdens een tour het gewicht dat anders nodig is voor reservebatterijen of milieubelastende wegwerpbatterijen veel lager. Bovendien zijn de meeste ledlampen dimbaar, wat met de led-techniek aanzienlijk makkelijker te realiseren is dan met traditionele technologieën. De ledlamp heeft een zeer lange levensduur, je hoeft daarom ook geen reservelampen mee te nemen. Verder vallen oude leds niet gemakkelijk helemaal uit, maar neemt hun lichtsterkte langzaam af.
Door het gebruik van verschillende materialen voor halfgeleiders, kunnen de ledlampen worden uitgevoerd in de meest uiteenlopende kleuren. Zo is het heel eenvoudig om led hoofdlampen met een rode lamp (voor een beter nachtzicht) te maken. Omdat de leds bovendien niet zo gevoelig zijn voor snel achter elkaar schakelen, kunnen ook knipper-modi eenvoudig worden gerealiseerd zonder dat hierdoor de lamp wordt beschadigd.

LED lampen

Waarvoor worden ledlampen ingezet bij dagelijks gebruik

Dat led lampen ook een hoge lichtsterkte kunnen hebben, blijkt wel uit het feit dat sinds 2011 het vliegveld van Innsbruck bij de verlichting van het vliegveldterrein gebruikt maakt van led-techniek. Het gebruik van leds bij moderne verkeerslichten toont hun lange levensduur en hoge energie-efficiëntie aan. Wat in het dagelijks leven zichzelf zo duidelijk heeft bewezen, is ook geschikt voor het veeleisende outdoor gebruik. Er zijn led hoofdlampen in de meest verschillende uitvoeringen. Van de eenvoudige lamp voor nachtwandelingen en de camping, de extreem sterke schijnwerpers voor trailrunning en mountainbiken tot aan de onverstoorbare led lamp voor bergbeklimmers. De lampen verschillen in afmeting, gewicht, type stroomvoorziening (accu aan de voor- of achterkant op het hoofd, of in een vak van de rugzak of aan de heupgordel), verschillende verlichtingsmodi en natuurlijk de prijs. Ook hier geldt zoals altijd, eerst bedenken waarvoor de lamp wordt gebruikt, en dan op zoek gaan naar het perfecte model.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.