Ledlampen voor outdoorgebruik

LED lampen

Wanneer er één uitvinding is, die de outdoormarkt op het gebied van verlichting totaal heeft veranderd, dan is dat absoluut de ledlamp. De ontwikkeling van lichtdioden heeft het mogelijk gemaakt hoofdlampen, zaklampen en campinglantaarns te maken die duidelijk veel energie besparen. De bespaarde energie betekent minder accuverbruik en dus minder gewicht in de rugzak en minder weggegooide wegwerpbatterijen. Daarmee is de ledlamp duidelijk voordeliger wanneer het gaat om duurzaamheid. Voor liefhebbers van de natuur zoals bergbeklimmers, klimmers en wandelaars is dat een zeer belangrijk punt en ook een steeds weer terugkomend thema binnen de outdoorbranche.

Wat is een ledlamp?

Een ledlamp maakt geen gebruik meer van traditionele gloeilampen, maar van leds als verlichtingsmiddel (vandaar de naam). Klassieke peertjes gebruiken heel veel stroom. Daarnaast zijn ze zeer inefficiënt omdat een groot deel van de geïnvesteerde energie wordt omgezet in warmte en zo ongebruikt wordt verspild. Tot enkele jaren geleden werden ook in de outdoorsport hoofdlampen met verschillende soorten gloeilampen (halogeenlampen) gebruikt. Deze systemen hadden een hoge energiebehoefte en namen vaak relatief veel ruimte in beslag, vooral bij de fellere modellen. Deze klassieke hoofdlampen waren bovendien zwaar en zaten in de weg bij het sporten.
De uitvinding van de ledlamp maakte de bouw van compacte, energiebesparende hoofdlampen met een sterke lichtkracht mogelijk. Juist op het gebied van de lichtkracht hebben de leds zich sinds het einde van de jaren negentig zeer sterk verbeterd. Het woord 'led' is een afkorting van het Engelse 'light-emitting diode', in het Nederlands 'licht-emitterende diode' of kortweg lichtdiode.

Voordelen van ledverlichting

Ledhoofdlampen zijn een stuk praktischer ten opzichte van hun voorgangers. De ledtechniek bespaart stroom en is daarmee milieuvriendelijker. Zoals hiervoor reeds vermeld, is daardoor tijdens een tour het gewicht dat anders nodig is voor reservebatterijen of milieubelastende wegwerpbatterijen veel lager. Bovendien kan je de meeste ledlampen dimmen. Dat komt omdat dit met ledtechniek aanzienlijk makkelijker te realiseren is dan met traditionele technologieën. De ledlamp gaat lang mee, dus je hoeft daarom ook geen reservelampen mee te nemen. Verder geven oude leds niet snel helemaal geen licht meer, maar neemt hun lichtsterkte langzaam af.
Door het gebruik van verschillende materialen voor halfgeleiders bestaan er uitvoeringen van ledlampen in de meest uiteenlopende kleuren. Zo is het heel eenvoudig om ledhoofdlampen met een rode lamp (voor een beter nachtzicht) te maken. Omdat de leds bovendien niet zo gevoelig zijn voor veelvuldig schakelen, kunnen ook knipperstanden eenvoudig worden toegevoegd aan het ontwerp zonder dat hierdoor de lamp wordt beschadigd.

LED lampen

Waarvoor gebruik je ledlampen in het dagelijks leven?

Dat ledlampen ook een hoge lichtsterkte kunnen hebben, blijkt wel uit het feit dat sinds 2011 het vliegveld van Innsbruck bij de verlichting van het vliegveldterrein gebruikt maakt van ledtechniek. Het gebruik van leds bij moderne verkeerslichten toont hun lange levensduur en hoge energie-efficiëntie aan. Wat in het dagelijks leven zichzelf zo duidelijk heeft bewezen, is ook geschikt voor het veeleisende gebruik bij outdooractiviteiten. Er bestaan ledhoofdlampen in de meest uiteenlopende uitvoeringen. Van een eenvoudige lamp voor nachtwandelingen of voor de camping, extreem sterke lampen voor trailrunning en mountainbiken tot aan onverwoestbare ledlampen voor bergbeklimmers. De lampen verschillen in afmeting, gewicht, type stroomvoorziening (accu aan de voor- of achterkant op het hoofd of in een vak van de rugzak of aan de heupgordel), verschillende lichtstanden en natuurlijk de prijs. Ook hier geldt zoals altijd: bedenk eerst waarvoor de lamp moet worden gebruikt en ga dan op zoek naar het juiste model.

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5