Meer veiligheid op de bergtour met een betrouwbare lawinepieper

Lawinepiepers

Tijdens skitour of alpine tocht, wie onderweg is in lawinegebieden, mag nooit zijn lawinepieper - afgekort LVS-apparaat - thuis laten. Met de lawinepieper kunnen bedolven personen worden gelokaliseerd en in noodsituaties levens worden gered. Bij een lawine kunnen de bedolven slachtoffers met de lawinepieper worden gepeild en exact worden gelokaliseerd. Voor iedereen die zijn geluk niet lichtvaardig op de proef wilt stellen, behoort naast de lawinesonde, de lawineschep en de lawinerugzak, altijd een lawinepieper bij de hand te hebben!

Hoe werkt een lawinepieper?

Veiligheid boven alles: lawinepiepers moeten altijd direct op het lichaam worden meegedragen. In geval van een ongeluk ben je er dan in ieder geval van verzekerd dat je altijd je lawinepapier bij je draagt.

Lawinepiepers hebben een zend- en ontvangstmodus. In de zendmodus zendt de lawinepieper met regelmatige intervallen een signaal uit. Dit signaal is volgens ETS 300718 genormeerd op de frequentie 457 kHz en kan zo zonder problemen door elke lawinepieper worden gelokaliseerd.

In de zoekstand, die in noodgevallen gemakkelijk en snel kan worden geactiveerd, kan de plaats van de bedolven persoon zeer nauwkeurig worden vastgesteld. Zo kan het bedolven slachtoffer precies worden gelokaliseerd, zonder kostbare tijd te verliezen. Een aanvulling op de lawinepieper zijn passieve wire systemen zoals bijvoorbeeld die van RECCO. Deze reflectoren hebben het voordeel dat ze al in sommige functionele kleding zijn verwerkt. Hierbij dient te worden vermeld dat deze reflectoren niet kunnen worden opgespoord door lawinepiepers, maar alleen door professionele bergreddingsteams kunnen worden gelokaliseerd.

Waar moeten hoogwaardige lawinepiepers aan voldoen?

Bij een lawineslachtoffers telt iedere seconde. Al na een paar minuten nemen de overlevingskansen van een lawineslachtoffer drastisch af. Daarom moet ten alle tijde kunnen worden vertrouwd op lawinepiepers. Maak je maar geen zorgen, een moderne lawinepieper heeft alles wat nodig is voor een succesvolle lawineredding.

Het gevaar van een lawine mag nooit worden onderschat! Daarom mag bij een tocht in lawinegebieden de lawinepieper nooit ontbreken, want in noodgevallen kan het een kwestie van leven of dood zijn.

Betrouwbaar, handzaam, nauwkeurig: de lawinepieper (LVS)

Zoals al eerder gezegd, is het bij een lawine zaak om zo snel mogelijk te handelen. Om deze reden moet een lawinepieper zo eenvoudig mogelijk te bedienen zijn. Zo hoef je in een noodsituatie geen zeer ingewikkelde handelingen uit te voeren en levert deze eenvoud een doorslaggevende, levensreddende tijdsbesparing op.

Een groot zend- en ontvangstbereik is natuurlijk ook heel belangrijk voor een lawinepieper. Afhankelijk van het apparaat bedraagt het bereik 20 tot 40 meter. Dit bereik mag in geen geval kleiner worden, omdat anders een nauwkeurige peiling onnodig moeilijker wordt.

Een niet te onderschatten factor: de lawinepieper moet klein, licht en makkelijk te hanteren zijn. Omdat de lawinepieper altijd mee is tijdens een tocht, mag hij niet onnodig log en zwaar zijn. Bovendien vereenvoudigt een compact systeem aanzienlijk het gebruik.

Moderne lawinepiepers hebben bovendien een zeer laag energieverbruik. Dat zorgt voor een hoge gebruiksduur en een lange levensduur van de batterij. Toch moet altijd aan het begin van elke tour, de lading van de batterijen worden gecontroleerd. Zo word je bij een ongeluk niet verrast door onverwachte situaties.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.