Meer veiligheid op de bergtocht met een betrouwbare lawinepieper

Lawinepiepers

Wie een skitocht of alpine tocht maakt in gebieden met lawinegevaar, mag zijn lawinepieper nooit thuis laten. Met de lawinepieper kunnen bedolven personen worden gelokaliseerd en kunnen in noodsituaties levens worden gered. Bij een lawine kan met de lawinepieper nauwkeurig worden bepaald waar de slachtoffers zich bevinden. Voor iedereen die zijn geluk niet lichtvaardig op de proef wil stellen, moet naast de lawinesonde, de lawineschep en de lawinerugzak ook de lawinepieper altijd mee.

Hoe werkt een lawinepieper?

Om te beginnen moeten lawinepiepers altijd direct op het lichaam worden gedragen. In geval van een ongeluk ben je er dan in ieder geval zeker van dat je altijd je lawinepieper bij je hebt.

Lawinepiepers hebben een zend- en ontvangstmodus. In de zendmodus zendt de lawinepieper met regelmatige intervallen een signaal uit. Dit signaal is volgens de ETS 300718 genormeerd op de frequentie 457 kHz en kan zo zonder problemen door elke lawinepieper worden ontvangen.

In de zoekstand, die in noodgevallen gemakkelijk en snel kan worden geactiveerd, kan de plaats van de bedolven persoon zeer nauwkeurig worden vastgesteld. Zo kan het lawineslachtoffer goed worden gelokaliseerd, zonder kostbare tijd te verliezen. Een mogelijke aanvulling op de lawinepieper zijn passieve systemen zoals die van RECCO. Het voordeel van deze reflectoren is dat ze al zijn verwerkt in sommige functionele kleding. De reflectoren kunnen echter niet worden opgespoord door lawinepiepers, maar alleen door professionele reddingsteams.

Wat moeten hoogwaardige lawinepiepers kunnen?

Voor lawineslachtoffers telt iedere seconde. Al na een paar minuten nemen de overlevingskansen van een lawineslachtoffer drastisch af. Daarom moet te allen tijde kunnen worden vertrouwd op lawinepiepers. Maar maak je geen zorgen, want een moderne lawinepieper heeft alles wat nodig is voor een succesvolle lawineredding.

Het gevaar van een lawine mag nooit worden onderschat! Daarom mag bij een tocht in lawinegebieden de lawinepieper nooit ontbreken, want in noodgevallen kan deze het verschil maken tussen leven en dood.

Betrouwbaar, handzaam, nauwkeurig: de lawinepieper

Zoals gezegd, is het bij een lawine belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Om deze reden moet een lawinepieper zo eenvoudig mogelijk te bedienen zijn. Zo hoef je in een noodsituatie geen zeer ingewikkelde handelingen uit te voeren en wordt kostbare, levensreddende tijd bespaard.

Een groot zend- en ontvangstbereik is natuurlijk ook heel belangrijk voor een lawinepieper. Afhankelijk van het apparaat bedraagt het bereik 20 tot 40 meter. Dit bereik mag in geen geval kleiner zijn, want anders wordt een nauwkeurige plaatsbepaling onnodig moeilijker.

Een niet te onderschatten factor is dat de lawinepieper klein, licht en makkelijk te hanteren moet zijn. Omdat je de lawinepieper tijdens de tocht altijd bij je hebt, mag hij niet onnodig log en zwaar zijn. Bovendien zorgt een compact systeem voor meer gebruiksgemak.

Moderne lawinepiepers hebben bovendien een zeer laag energieverbruik. Dat zorgt voor een lange gebruiksduur en een lange levensduur van de batterij. Toch is het belangrijk om aan het begin van elke tocht het batterijniveau te controleren. Zo kom je in noodgevallen niet voor onaangename verrassingen te staan.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.