Toerski stokken voor alpineskivakanties en backcountry afdalingen

Toerski stokken

Geen toerskiën zonder toerskistokken. Wie een tour gaat maken zal zeker aan de bijbehorende stokken denken, want toerskistokken bieden juist de ondersteuning en stabiliteit die nodig is, om een skitour tot een succes te maken.

De toerskistokken zijn uitgerust met grote sneeuwschotels en ondersteunen de beklimming vanuit de armen en het hele bovenlichaam. Zo bereikt men dus de hoogst mogelijke efficiëntie en in de afdaling functioneren ze als normale skistokken.

Telescoopstokken of vouwstokken voor toerskiën

Net als bij trekkingstokken kunnen bij telescoopstokken de afzonderlijke segmenten in elkaar worden geschoven. Met behulp van clipsluitingen of schroefsluitingen kunnen ze optimaal op de gewenste lengte worden ingesteld. Wanneer ze in elkaar worden geschoven kunnen ze compact worden bevestigd aan de skitourrugzak en zo eenvoudig worden vervoerd.

Vouwstokken hebben meestal een kleiner instelbereik. Door de stabiliteit en het geringe gewicht zijn ze nog steeds erg in trek bij liefhebbers van toerskiën. Ook de compacte omvang is erg handig voor transport in en aan de rugzak.

Toerskistokken van aluminium en carbon

Aluminium en carbon zijn de materialen waarvan bijna alle trekkingstokken en toerskistokken zijn vervaardigd. Natuurlijk zijn er ook verschillen in de productie en bij selectie van grondstoffen, maar beide materialen staan in principe voor een gering gewicht en een hoge stabiliteit. Ervaren fabrikanten zoals Black Diamond, Komperdell of Helinox maken graag gebruik van beide materialen en hebben steeds een breed aanbod aan toerskistokken.

Over het algemeen wordt aluminium als iets stabieler en duurzamer beschouwd dan carbon. Als het om het gewicht gaat, is de ultralichte carbonvezel meestal iets in het voordeel. Bij stokken van hoge kwaliteit zijn de verschillen in gewicht en stabiliteit echter vaak zo klein, dat deze vooral relevant zijn voor wedstrijdsporters en liefhebbers van een ultralichte uitrusting. Tijdens een geslaagde skitour spelen goed gevormde kurken of kunststof handgrepen, die vast in de skitourhandschoenen liggen, een cruciale rol. Bijna net zo belangrijk voor gebruik in diepe sneeuw zijn schotels met een grote diameter, aangezien te kleine schotels te diep in de sneeuw wegzinken.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.