Lengte van de skistokken instellen

Je lichaamslengte
cm

De optimale lengte voor je ski- en toerskistokken is cm.

Op skitouren met langere beklimmingen, raden we individueel verstelbare telescoopstokken aan om de stokken 5 tot 10 cm te kunnen verlengen (afhankelijk van de steilheid en helling).

De juiste stoklengte

In diverse sporten worden de stokken gebruikt, waarbij niet alleen het materiaal, maar vooral de keuze van de juiste lengte cruciaal is. De correcte lengte is sterk afhankelijk van de sport zelf, van het routeprofiel en niet het minst van het vaardigheidsniveau van de gebruiker.

Telescopische stokken zijn ideaal voor bergtouren
Telescopische stokken zijn flexibel instelbaar en snel opgeborgen

Er zijn vaste stokken met een vaste lengte en vario- of telescoopstokken op de markt, die indien nodig snel kunnen worden aangepast en even geschikt zijn voor verschillende sporten. Hoewel de tweede variant een hoge mate van variabiliteit biedt, gaat dit ten koste van stijfheid en gevoeligheid voor fouten. Dat wil zeggen, bij verkeerd gebruik kunnen ze knikken of het sluitmechanisme kan falen.

Een stoklengtecalculator kan helpen om een ruwe schatting te maken van de optimale lengte, maar dit kan mislukken vanwege de hoge complexiteit van het probleem als het gaat om een nauwkeurige berekening van de lengte. Hier geldt - zoals zo vaak - niets anders dan uitproberen.

Natuurlijk geldt voor het kiezen van de juiste lengte altijd de persoonlijke voorkeur; wat te lang is voor sommigen, is precies goed voor de ervarenen. De gepresenteerde vuistregels zijn benaderingsrichtwaarden, in geval van twijfel het beste gewoon uitproberen!

Skistokken

Alpineskiën

Omdat de skistokken voor alpineskiën niet of slechts zelden worden gebruikt om af te duwn, zijn ze veel korter dan bij langlaufen. De stokjes zijn hier slechts een middel om het evenwicht te bewaren! Om deze reden is de stok zo gekozen dat de elleboog een hoek van 90° vormt wanneer de stok met de spits loodrecht op de grond staat. Deze houding wordt gemeten op een harde ondergrond en met skischoenen en ski's aan de voeten.

Het wordt ook aanbevolen om voor alpineskiën vaste stokken te gebruiken. Bij het vallen of wanneer de stok vast komt te zitten in de lift, kan het gebeuren dat een stok licht gebogen is. De nieuwe aankoop van vaste stokken is dan beter voor de portemonnee dan het aanschaffen van nieuwe telescoopstokken.

Toerskiën

Stokken voor toerskiën
Geschikte stokken zijn essentieel bij toerskiën

Ook toerski stokken moeten vaak aangepast worden aan de helling of zelfs worden opgeborgen in de rugzak bij gebruik van ijshaken, om deze reden gebruik je hier steevast telescopische stokken. De voortstuwing wordt voornamelijk uit de benen gegenereerd, de stokken bewaren echter het evenwicht.

Daarom is de lengte van de stok gebaseerd op de afmetingen voor het wandelen. In een rechte hoek ten opzichte van de grond moeten de stokken zo lang worden gekozen dat de elleboog ook een hoek van 90° vormt.

Bij zijdelings doorlopen van een helling hoeft de stok niet noodzakelijkerwijs te worden aangepast. Hier is een truc: de hand pakt de hellingstok niet bij het handvat, maar eronder, waarbij de elleboog weer een hoek van 90° vormt. Maar pas op, in deze positie kan de lus niet worden gebruikt, dus laat de stok niet vallen!

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.