Onderweg op het ijs: Uitrusting voor alpine tochten en ijsklimmen

Uitrusting voor alpine tochten en ijsklimmen

IJsklimuitrusting

Tot enkele jaren geleden gold het ijsklimmen als discipline, die uitsluitend was voorbehouden aan doorgewinterde alpinisten. Ook vandaag de dag vergt ijsklimmen behalve een topconditie ook veel kennis, discipline en moed. Echter is er op het gebied van uitrusting en bereikbaarheid van bevroren watervallen en steile ijswanden veel veranderd, waardoor deze sport inmiddels toegankelijk is voor een grote groep enthousiaste bergsporters.

Het begrip ijsklimmen op zich beschrijft een breed spectrum dat het begaan van ijsvlakten bij hoogtetours tot de beklimming van op zich staande bevroren watervallen beslaat. Het is een van de meest fascinerende disciplines in de bergsport en vereist een goede uitrusting en kennis, om veilig op het ijs te bewegen.

De essentiële uitrusting voor het ijsklimmen bevat twee ijsbijlen, stijgijzers en een aantal ijsschroeven:

  • IJsbijlen: Er wordt onderscheid gemaakt tussen ijsbijlen voor ijstours en het beklimmen van steile ijswanden. Een ijsbijl beschikt over een hamer om de haken in de wand te slaan of een schep. Het gewicht en de geschiktheid van het gereedschap zijn sterk afhankelijk van de psychische staat van de klimmer en de terreinomstandigheden. Hoogwaardige ijsbijlen zijn verkrijgbaar van diverse producenten zoals Petzl, Black Diamond of AustriAlpin.

  • IJsschroeven: een goed geplaatste ijsschroef in solide ijs kan heel goed een tussenzekering vormen. Ze zijn messcherp en vreten zich met het schroefdraad vast in het ijs. IJsschroeven zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, met en zonder uitlapbare zwengel, van producenten zoals Petzl, Grivel of Black Diamond in diverse lengtes.

  • IJsklimstijgijzers: voor het klimmen in steile ijswanden worden van oudsher stijgijzers met twaalf punten gebruikt. Deze zijn bijzonder stijf en geven een solide arrêt. Afhankelijk van je smaak en de discipline die je beoefent, zijn stijgijzers voor het ijsklimmen verkrijgbaar met enkele of dubbele voorpunten.

Tevens worden er hoofdzakelijk gangbare uitrustingsonderdelen uit het sport- en alpine klimmen gebruikt. Hieronder vallen half- en tweelingtouwen, die voor het ijsklimmen absoluut zijn aan te raden, omdat bij enkele touwen het risico op beschadigingen door stijgijzers of ijsbijlen te groot is.

Afhankelijk van het terrein wordt er bovendien gebruik gemaakt van mobiele zekeringspunten zoals nuts, Friends of mephaken. Vooral het gangbare materiaal voor slinges en reepsnoeren kan door het boren van een ijszandloper worden ingezet voor het construeren van een goede tussenzekering.

Natuurlijk mag ook de klimhelm niet ontbreken. Er zijn modellen verkrijgbaar waar optioneel een vizier aan bevestigd kan worden. Niet in het minst biedt een goede ijsklimgids al tijdens de voorbereiding nuttige informatie over het verloop van de tocht en de plaatsing van tussenzekeringen en standplaatsen.

Alpine tochten voor rotsen en ijs

Afhankelijk van het terrein bestaat de benodigde uitrusting voor alpine tochten uit een mengeling van een wandeluitrusting, bergbeklimmersuitrusting, winteruitrusting en zelfs een ijsklimmersuitrusting. Dit hangt af van het terrein, het jaargetijde en de toestand van de gletsjerpassages en ijs- en sneeuwvlakten. De uitrusting voor een alpine tocht moet bij elke tour zorgvuldig worden aangepast op de betreffende hoogtetour.

Het schoeisel voor alpine tochten, dat stevig, waterdicht en geschikt is voor stijgijzers, behoort absoluut tot de basisuitrusting van iedereen die een alpine tocht onderneemt. Afhankelijk van de ijs- en sneeuwcondities moeten ook lichte stijgijzers of stabiele stijgijzers voor rotsachtig en ijzig terrein te worden ingepakt.

Een waterdichte tourrugzak met voldoende opbergruimte in een smal gesneden model dat geschikt is om mee te klimmen, maakt het vervoer van alle belangrijke benodigdheden gemakkelijker. Speciale houders voor ijspikkels, ijsbijlen en touwen voor alpine tochten vergemakkelijken de handling en het vervoer van de benodigde uitrusting.

Kleding voor alpine tochten

Kleding voor alpine tochten is net als kleding voor het bergbeklimmen, ontworpen voor maximale bewegingsvrijheid, goed ademend, biedt uitgebreide bescherming tegen weersinvloeden en is uitgevoerd in stevige materialen. Speciale broeken voor alpine tochten zijn vaak voorzien van praktische kenmerken zoals bretels, voorgevormde en versterkte kniepartijen, ventilatieopeningen en geïntegreerde gaiters en gamaschen. Uitermate belangrijk zijn verstevigingen aan de binnenzijden van de pijpen die beschadigingen door de scherpe stijgijzers voorkomen. Een water- en winddichte broek is onontbeerlijk voor veel tochten in de bergen en op de gletsjers.

Broeken en jassen moeten comfortabel draagbaar zijn in combinatie met een klimgordel. Handschoenen moeten in elk geval zorgen voor warme handen, maar ook voldoende fijngevoeligheid bieden om klimtouw en ijspikkel veilig te kunnen gebruiken.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.