Functioneel gekleed in je vrije tijd en bij het sporten met outdoorkleding voor heren

Outdoorkleding voor heren

Bij klettersteig, in de voetgangerszone, tijdens een alpine tocht of op de skipiste - met de juiste functionele outdoorkleding voor heren ben je optimaal voorbereid op de grillen van moeder natuur.
Het aanbod aan functioneel textiel is echter heel breed en gevarieerd en begrippen als "hardshell" of "softhell" zorgen vaak voor verwarring. Dat is nergens voor nodig en daarom volgt hieronder een informatief overzicht om je een beetje wegwijs te maken, zodat jij als man de outfit kunt kiezen die bij jou past! Het maakt niet uit of je nu op zoek bent naar heren outdoorkleding voor sportieve of alledaagse activiteiten - ons assortiment van functionele jassen en broeken voorziet in de behoeftes van elk individu!

Fundamentele verschillen bij herenkleding

"Form follows function." De kernspreuk dat design ondergeschikt is aan functionaliteit, is een goed eerste oriëntatiepunt bij het kiezen van de passende heren outdoorkleding.
In de eerste plaats moet je bedenken voor welke activiteit je de functionele kleding primair wilt gaan gebruiken. De temperaturen, de jaargetijden en de intensiteit van de activiteit spelen daarbij de belangrijkste rol. Wie een licht jack zoekt om in de zomer in te kunnen fietsen, moet andere prioriteiten stellen dan iemand die op zoek is naar het perfecte winterjack voor in de stad.
Bescherming tegen het weer speelt ook een belangrijke rol. Er is heren outdoorkleding van extreem robuuste, stormbestendige materialen die geschikt zijn voor alpiene tours en daarnaast zijn er ook aangenaam lichte, luchtdoorlatende stoffen, die een ultiem draagcomfort garanderen. Bovendien moet er een principieel onderscheid worden gemaakt tussen isolerende kleding en kleding die bescherming biedt tegen weersinvloeden. Fleece, kunstvezels en dons bezitten altijd warmte-isolerende eigenschappen, terwijl softshells, hardshells (regenkleding) of windjacks betrouwbare bescherming bieden tegen de elementen.
Nadat je het materiaal hebt gevonden dat bij je individuele behoeftes past, gaan met name aspecten als uitrusting en design een rol spelen bij de herenkleding. Voldoende en slim geplaatste zakken, een capuchon of extra ventilatiemogelijkheden zijn hier even belangrijk als de juiste pasvorm. Wat dat laatste punt betreft, moet je van te voren goed bedenken of je de heren outdoorkleding het liefst als eerste, als tweede of als derde laag wilt dragen. Ondergoed dient nauwsluitend te zijn, een regenjack mag best iets ruimer uitvallen. In het algemeen geldt dat heren outdoorkleding van Amerikaanse, Britse en Scandinavische fabrikanten doorgaans iets groter uitvalt, terwijl Duitse of Zwitserse fabrikanten meestal een slanke pasvorm hanteren.

Het laagjesprincipe bij outdoorkleding voor heren

Vooral bij sportieve activiteiten is het effectief gebleken om meerdere (dunne) lagen over elkaar heen te dragen. Zo kun je afhankelijk van het weer en de warmte die je ervaart heel gemakkelijk een laag uittrekken of toevoegen.
De eerste laag van herenkleding - de zogenaamde baselayer - wordt gevormd door sportondergoed van polyester of scheerwol (en dus niet van katoen!). Sportondergoed voelt heerlijk zacht aan op de huid en zorgt ervoor dat zweet effectief wordt afgevoerd.
De tweede of middelste laag (midlayer) van heren outdoorkleding wordt doorgaans gevormd door fleece, kunstvezels of dons en soms door softshell. Deze tussenlaag zorgt bij koud weer voor isolatie, maar bij milde omstandigheden kan de midlayer tegelijkertijd ook de derde laag vormen en bescherming bieden tegen weersinvloeden.
De buitenlaag of derde laag van outdoorkleding voor heren heeft de permanente taak om bescherming te bieden tegen het weer en bestaat meestal uit softshell, hardshell of winddichte fleece.

Outdoorkleding voor heren

Een zinvolle basisuitrusting met outdoorkleding voor heren

Om zoveel mogelijk weersomstandigheden en activiteiten te dekken, is het zinvol om een aantal basisstoffen in je kleerkast te hebben, zodat je die afhankelijk van het weertype en de aard van de bezigheid met elkaar kunt combineren.
Een waterdicht jack mag in de individuele outdoorkleding voor heren nooit ontbreken. Zo'n jack is ademend en biedt solide, betrouwbare bescherming tegen aanhoudende regen en wisselvallig weer. Afhankelijk van je ambities heb je de keuze uit lichte, compacte of zeer robuuste modellen, die compatibel zijn met je rugzak.
Daar kun je nog een warmte-isolerende laag aan toevoegen om ook bij koel weer naar buiten te kunnen. Fleece is zacht, licht van gewicht en zeer ademend. Als het gaat om outdoorkleding voor heren is dit materiaal bijzonder geschikt als tweede laag of voor sportieve tochten. Kunstvezels zijn nog lichter en warmer, maar laten minder damp door. Diegenen die ook bij ijskoud weer op pad gaan en gewicht een belangrijk criterium vinden, zullen beslist een voorkeur hebben voor dons.
Zogenoemde 3-in-1 jassen hebben een dubbel voordeel: ze bieden namelijk niet alleen bescherming tegen weersinvloeden, maar zorgen tegelijkertijd voor isolatie!
Sportondergoed vormt de basis van elke outdoorgarderobe en is minstens net zo belangrijk als betrouwbare bescherming tegen het weer. Katoen zuigt zich vol met zweet, droogt langzaam en is voor sportieve tochten niet aan te raden. Je kunt wat dat betreft beter gebruik maken van polyester of scheerwol (merinowol). Kunstvezels drogen rap en zijn ideaal voor intensieve tochten. Scheerwol is onderhoudsvriendelijk en bijna geurloos.
Als laatste is er ook nog heren outdoorkleding van softshell: Broeken en jacks van dit materiaal vormen een compromis tussen warmte-isolerende fleece en waterbestendige hardshell. Ze zijn geschikt voor de meeste weersomstandigheden, houden een klein beetje warmte vast en verder zijn ze in sterke mate wind- en waterafstotend. Daardoor zijn ze in het dagelijks leven en op tour de perfecte aanvulling op de hele warme en compleet waterdichte kledinglaag.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.