Fietszadels

Fietszadel

Wanneer je op een fietszadel zit, rust een groot gedeelte van het lichaamsgewicht van de fietser op slechts enkele centimeters zitvlees. De rol van het zadel is dus nauwelijks te overschatten en de keuze voor het juiste model is bepalend voor het zitcomfort. Zeker bij langere tochten of meerdaagse ondernemingen kan het zadel bepalend zijn voor het succes. De verschillende modellen onderscheiden zich wat betreft vulling, materiaal en vorm en zijn geoptimaliseerd voor hun eigen gebruiksdoel.

Een zadel voor wielrennen en mountainbiken

Veel fabrikanten maken niet langer onderscheid tussen zadels voor het wielrennen en mountainbiken. Dat is geen wonder, want ze hebben hetzelfde doel voor ogen: het bieden van maximaal zitcomfort voor lange fietstochten. Dat betekent: is een zadel geschikt voor een racefiets, dan kan je er ook op een mountainbike grotere rondes mee fietsen en vice versa.

Een harde of zachte vulling?

Om de beste maat van een fietszadel te bepalen wordt de afstand tussen de zitbotjes gemeten en daaruit wordt een zadelmaat afgeleid. Of en hoe sterk een zadel gevoerd is echter een kwestie van gewenning en de eisen die er aan het zadel worden gesteld. Prestatiegerichte atleten zullen de voorkeur geven aan een smal en hard zadel met weinig wrijving, zodat er geen schaafwonden op de dijen ontstaan. Om zitklachten te verminderen is het vaak al voldoende om de neus van het zadel een paar millimeter te laten zakken of te verhogen. Wie van een zachter zadel houdt, kan tussen verschillende ergonomisch vormgegeven modellen met een gelvulling kiezen.

Speciale modellen

Naast speciale herenzadels bestaan er inmiddels ook een heleboel dameszadels die op de speciale eisen van de vrouwelijke anatomie zijn toegespitst. Veel zadels zijn ook geschikt voor de bevestiging van kleine zadeltassen. Terwijl veel modellen voorzien zijn van een aluminiumframe bestaan er ook varianten van carbon. Dit materiaal heeft andere dempende eigenschappen waardoor het ook voor zadelpennen wordt gebruikt. Racefietsen en cyclocrossfietsen beschikken deels over veer- en dempingssystemen in de zadelpen om het zitcomfort te verhogen.

Kiezen van een geschikt zadel

Als je je zadelmaat wilt bepalen, kan je met je zitbotjes op golfkarton gaan zitten en vervolgens de afstand tussen de botjes meten. Het optimale zadel veroorzaakt geen eenzijdige drukpunten en verdeelt de druk gelijkmatig over het zitgedeelte. Ook bij lange fietstochten mogen er geen schuurplekken op de dijen ontstaan. Met de juiste fietsbroeken met een hoogwaardig inzetstuk en een ergonomische opbouw wordt het zitcomfort nog beter.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.