Fietszadel

Fietszadel

Op het fietszadel drukt een groot gedeelte van het lichaamsgewicht van de fietser op slechts enkele centimeters zitvlees. De rol van het zadel is dus nauwelijks te overschatten, de keuze voor het juiste model is bepalend voor het zitcomfort. Juist bij langere tochten of meerdaagse ondernemingen kan het zadel bepalend zijn voor het succes. Verschillende modellen leggen verschillende nadruk wat betreft vulling, materiaal en vorm en zijn gespecialiseerd op hun eigen gebruiksdoel.

Een zadel voor racefiets en MTB

Veel fabrikanten, zo ook Fizik, maken geen onderscheid meer tussen speciale zadels voor racefiets of MTB. Geen wonder, want ze hebben hetzelfde doel voor ogen: het bieden van maximaal zitcomfort voor lange fietstochten. Dat betekent: past een zadel voor de racefiets, dan zijn er ook op de mountainbike grote rondjes te maken en vice versa.

Hard of zacht? De vulling

Om de maat van het fietszadel te bepalen wordt de afstand tussen de zitbotjes gemeten en tegen een zadelmaat afgezet. Of en hoe sterk een zadel gevoerd is hangt echter af van de mate van gewenning en de eisen die er aan het zadel worden gesteld. Prestatiegerichte atleten geven de voorkeur aan een smal en hard zadel met weinig wrijving, zodat er geen schaafwonden aan de dijen ontstaan. Om zitklachten te verminderen is het vaak voldoende om de neus van het zadel een paar milimeter te laten zakken of te verhogen. Wie van een zachter zadel houdt, kan tussen verschillende ergonomisch vormgegeven modellen met gelvulling kiezen.

Speciale modellen

Naast speciale herenzadels zijn er intussen een hele rij dameszadels die op de speciale eisen van de vrouwelijke anatomie zijn toegespitst. Veel zadels zijn voorbereid voor de bevestiging van kleine zadeltassen. Terwijl veel modellen kiezen voor een aluminium frame zijn er ook carbon varianten. Dit materiaal heeft andere dempende eigenschappen waardoor het ook voor zadelpennen wordt gebruikt. Racefietsen en cyclocrossers beschikken deels over veer- en dempingssystemen in de zadelpen om het zitcomfort te verhogen.

Uitkiezen van het geschikte zadel

Wie zijn/haar zadelmaat wil bepalen kan met zijn zitbotjes op golfkarton gaan zitten en vervolgens de afstand tussen de botjes meten. Het optimale zadel veroorzaakt geen eenzijdige drukpunten en verdeelt de druk gelijkmatig over het zitgedeelte. Ook bij lange fietstochten mogen er geen schuurplekken aan de dijen ontstaan. Met de juiste fietsbroeken met een hoogwaardig inzetstuk en een ergonomische opbouw wordt het zitcomfort nog beter.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.