Fietsbinnenbanden

Binnenbanden fiets

Je kunt niet zonder ze, dus hou ze op spanning: Fietsbinnenbanden zijn er in verschillende varianten voor racefietsen, trekkingfietsen en mountainbikes, niet elke binnenband is hetzelfde. Voor de aankoop van een nieuwe binnenband houdt de fietser zich enerzijds bezig met de vraag naar het juiste ventiel, anderzijds spelen de velg-- en de wielmaat een belangrijke rol bij de keuze. De fabrikant Schwalbe heeft een groot assortiment binnenbanden, waarbij er voor elk wat wils is.

Alle schotten dicht: Welk ventiel is de juiste?

Fietsbinnenbanden zijn uitgerust met hetzij het dunlopventiel (klassiek fietsventiel), het sclaverandventiel (Frans ventiel, racefietsventiel) of met het schraderventiel (autoventiel). Het schraderventiel is compatibel met de bandenpomp bij tankstations, zodat de banden daar kunnen worden opgepompt en gecontroleerd. Het dunlopventiel is eenvoudig in gebruik het sclaverandventiel is populair vanwege zijn efficiënte sluiting en een hoge luchtdoorvoer wat bij het wielrennen waardevolle seconden spaart. Omdat alle fietspompen doorgaans met alle ventielen uit de voeten kunnen is de keuze van het ventiel uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Het is aan te bevelen om bij beide banden hetzelfde ventiel te gebruiken.

De juiste maat

De maat van de binnenband richt zich naar de maat van de velg: er kan worden gekozen uit binnenbanden van 26, 27,5, 28 of 29 inch, ook voor banden van kinderfietsen in 20 of 24 inch zijn er binnenbanden beschikbaar. Verder is de binnendiameter van de band waarin de binnenband moet passen belangrijk. Voor een racefietsband van 23 milimeter is een andere band nodig dan voor een downhill band van 2,5 inch.

Speciale behandeling: speciale binnenbanden

Voor Gravity MTB's zijn er dikkere en stevigere binnenbanden die helpen om doorslaan onbeschadigd te doorstaan. Lichtgewicht modellen bezuinigen op materiaal om het gewicht zo laag mogelijk te maken. Sommige fabrikanten bieden binnenbanden van alternatieve materialen zoals bijvoorbeeld latex aan om het gewicht te drukken en de kans op een lekke band te verkleinen.

Niet vergeten: gereedschap voor onderweg

Pech onderweg kan gauw voorkomen, maar bij de juiste voorbereiding geen drama. Voor het geval dat dient iedere fietser een klein assortiment gereedschap mee te nemen bij elke rit, zoals een reserveband en/of bandenplakgereedschap zoals een minipomp. Zo zijn kleine defecten zonder problemen te verhelpen en komt de tocht niet voortijdig tot een einde. Het is handig om in het kader van het fietsonderhoud gebruikt bandenplakmateriaal aan te vullen en op voldoende reservebanden te letten. Bovendien zijn binnenbanden, afhankelijk van het materiaal, niet perse 100% dicht en verliezen ze na verloop van tijd lucht. Dus: liefst voor elke tocht de bandenspanning controleren!

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.