MTB banden

MTB banden

De keuze van de juiste band is heel belangrijk voor de mountainbike. De band is immers het enige contactpunt van de fietser met de ondergrond. Dit geldt weliswaar ook voor racefietsbanden, maar door de verschillende eisen wordt bij mountainbiken veel meer van de banden gevraagd. De optimale band biedt op elke ondergrond een perfecte grip, ook in bochten. En voor vochtige wortels en natte kalkplaten haalt hij slechts zijn neus op. Tegelijkertijd zorgt de band voor een uitstekende lekbescherming en weegt praktisch niets. De opmerkzame toeschouwer heeft al snel door dat een band nooit tegelijkertijd aan alle eisen kan voldoen. Daarom hebben de verschillende disciplines hun eigen specialisten. Zo moeten het profiel en de rubbermix geschikt zijn voor de desbetreffende ondergrond. Vooral moet er een balans worden gevonden tussen de rolweerstand en de optimale grip. Het verschil tussen draad- en vouwbanden heeft daarentegen betrekking op de bandconstructie: draadbanden zijn over het algemeen goedkopere modellen, die vaak als OEM-onderdelen worden gebruikt en door de draad in de flank iets zwaarder zijn. Vouwbanden daarentegen zijn hoogwaardiger verwerkt en opvouwbaar waardoor ze ook op een toch in de rugzak passen.

Licht en snel - banden voor cross country MTB

Bij de race- en wedstrijddisciplines ligt de focus op de band duidelijk op een laag gewicht en zeer goede rijeigenschappen. Hier kunnen bij het profiel en de hardheid van het rubber eventueel nog een aantal punten worden gescoord. Want waar het uiteindelijk bij het racen om gaat, is het in totaal geleverde wattvermogen bij het trappen. De optimale band zet zoveel mogelijk trapenergie om in snelheid. Met een lekbescherming spaar je je wedstrijdbanden, maar in plaats daarvan zou je ook kunnen overwegen om een tubeless-setup te gebruiken.

De spagaat - all mountain en enduro

Beide disciplines - all mountain en enduro - onderscheiden zich doordat de fietser zelf zijn fiets tot op het hoogste punt van de tour moet trappen. In deze fase van de tour profiteert hij dus van een lichte en snelle band. Boven aangekomen, heeft hij echter juist het totaal tegenovergestelde nodig. Op de downhill moet de band veel grip en doorslagbescherming bieden, stabiel in het spoor blijven en in alle situaties maximale controle en remeigenschappen bieden. Het is niet gemakkelijk deze twee extremen te combineren, desondanks biedt de fabrikant Schwalbe juist in deze niche verschillende producten aan. Vaak worden verschillende rubbermixen gebruikt voor voor- en achterwiel. Aan de voorkant zacht, om de grip en veiligheid te verhogen, aan de achterkant hard voor een lagere rolweerstand.

Deze monsters walsen alles plat - freeride en downhill

Freeriders en downhillers brengen doorgaans hun fietsen naar boven met de lift of een shuttle. In deze disciplines kunnen dus ook zware banden met zachte rubbermixen en hoge doorslagbescherming worden gebruikt. Bovendien kan de luchtdruk met een tubless-setup tot ongeveer 1,5 bar of minder worden verlaagd, wat gunstig is voor de tractie. Zo zijn deze jongens breed, hebben veel grip en steken gewoon boven alles uit.

Accessoires

Bij een perfect band hoort ook een juiste pomp met manometer, reserve-fietsbinnenband en bandenplakspullen. Een regelmatige controle van de band behoort tot het routinematig fietsonderhoud. Ook op de tour moet altijd een fietspomp worden meegenomen.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.