Voor elk doel de juiste katrol

Katrollen

Op het eerste gezicht is het zoeken naar de juiste katrol niet eenvoudig. Er is een hele serie met verschillende katrollen met de meest uiteenlopende bouwwijzen en gebruiksmogelijkheden. Met name lichte katrollen worden bijvoorbeeld meegenomen bij hoogtetours en dienden om snel een hijssysteem op te kunnen bouwen. Grotere katrollen, zoals bijvoorbeeld tandemkatrollen worden daarentegen gebruikt bij klimparken of touwbruggen.

Welke soorten katrollen zijn er?

Er zijn in principe de volgende katrollen te onderscheiden; transportkatrol, hulpkatrol en noodkatrol Transportkatrollen zijn de sterkte katrollen en hebben de hoogste spanning. Ze worden vaak gemaakt met gesloten verbindingsstuk zodat het touw niet uit de katrol kan vallen wanneer de as breekt. Het loopwiel is bij een dergelijke katrol meestal gemaakt van staal of aluminium. Hulpkatrollen zijn vaak geconstrueerd met beweegbare flenzen en bezitten voor een deel ook kunststof wielen. Hierdoor zijn de duidelijk lichter maar ook minder stevig. Noodkatrollen zijn zeer lichte katrollen, vaak gemaakt van kunststof en alleen bestemd voor noodgevallen.

Wanneer is er sprake van een goede katrol?

Een goede katrol moet uitgerust zijn met hoogwaardige lagers omdat dit de wrijving in het systeem duidelijk vermindert. Voor het spannen van een touwbrug heb je dan duidelijk minder kracht nodig en een dubbele katrol met goede lagers loopt duidelijk lichter.

Omdat de katrol zeker ook onderdeel is van de veiligheidsrelevante uitrusting moet je ook hier letten op goede kwaliteit en de betreffende spanningswaarden. Want van een goede katrol heb je duidelijk meer plezier en ook is de levensduur van een kwaliteitsproduct langer.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.