Shop

Klimschoenen en hoe ze goed te onderhouden

Inhoudsopgave

Het juiste onderhoud verlengt de levensduur. Foto: Red Chili

Goede klimschoenen zijn onmisbaar in de hal en in de bergen. Ze dragen dan misschien wel enkel indirect bij aan de veiligheid tijdens het klimmen, maar ze kunnen het slagen of falen van een klimtocht behoorlijk beïnvloeden. Talrijk zijn echter de verschillende soorten schoenen, filosofieën en individuele voorkeuren. Maar als je eenmaal je droomschoenen hebt gevonden, kun je er beter alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze ook een hele tijd meegaan. Tegen algemene gebruiksslijtage is niet veel te doen, maar er bestaan wel een paar goede en eenvoudige methoden om je schoenen te beschermen tegen vroegtijdige veroudering.

Wrijving behouden

Iedereen die al eens op rotsen met een vrij glad oppervlak heeft geklommen, weet dat wrijving het allerbelangrijkste is. Als schoenen geen betrouwbare grip hebben op de rotsen, zijn zelfs de grootste armspieren en moed niet genoeg. Verschillende klimschoenen hebben dankzij hun zool en constructie verschillende wrijvingsniveaus.

In het algemeen verliezen alle modellen echter in de loop van de tijd grip. Dit effect is zelfs groter wanneer je er veel mee in de buitenlucht klimt. De oorzaak van deze afnemende grip is meestal dat de zool steeds viezer wordt. Ook al zie je het niet meteen, maar na verloop van tijd zijn de zolen bedekt met een laagje van aarde, stof en afgesleten rubber. Dit probleem kan echter relatief gemakkelijk worden opgelost. Het enige wat je hoeft te doen, is de schoenen in lauwwarm water grondig schoonmaken met een grove borstel en dan heeft de zool weer een net zo goede grip als op de eerste dag.

Afhankelijk van de voettechniek of het klimgebied kan het rubber aan de grote teen ruwer worden. Kleine scheurtjes en schilfertjes ontstaan voornamelijk door langs de wand te schuren of door op één voet te draaien. In de eerste plaats draagt deze structuur in het rubber eigenlijk zelfs bij tot een betere grip van de zool. Als na verloop van tijd echter teveel scheurtjes ontstaan, moet dit proces worden tegengegaan, want anders zullen de schoenen te snel verslijten. Ook hier zijn geen groot vakmanschap of dure machines nodig. Met fijn schuurpapier kun je de geruwde delen voorzichtig behandelen en zo overtollig materiaal verwijderen. Doe je dit zorgvuldig, ziet de zool er daarna weer zo goed als nieuw uit. Bovendien wordt zo het slijtageproces vertraagd. Een enorm belangrijk punt is natuurlijk de voettechniek. Wie zijn stappen nauwkeurig zet en niet de laatste 10 cm boven een treetje als landingsbaan gebruikt, kan heel wat rubber besparen. De meest voorkomende reden voor nieuwe schoenen is namelijk een doorgesleten zoolpunt.

Voorkomen en bestrijden van onaangename geurtjes

Een bekend probleem bij klimschoenen is het ontstaan van onaangename geurtjes. Enerzijds maakt de constructie van klimschoenen een goede ventilatie nauwelijks mogelijk, anderzijds worden de schoenen vaak zonder sokken gedragen, waardoor zweet zich rechtstreeks in het materiaal van de schoenen kan vastzetten. Daardoor kunnen bacteriën die zweet afbreken zich dan weer snel vermenigvuldigen, waardoor de schoenen onaangenaam beginnen te ruiken. Met schoenen van imitatieleer of synthetisch materiaal heb je hier meestal sneller last van dan bij schoenen van echt leer.

Na lange tochten moet je de schoenen goed laten drogen, maar niet in de zon! Foto: Red Chili

In eerste instantie zou je bacteriën niet eens de kans moeten geven zich in de klimschoenen te nestelen. De eenvoudigste methode is de schoenen na het klimmen goed te laten drogen. In de frisse lucht drogen zelfs volledig nat bezwete klimschoenen snel, waardoor er geen voedingsbodem voor bacteriën ontstaat. Ook door de schoenen te vullen met krantenpapier kunnen ze sneller drogen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is de net gebruikte klimschoenen in je rugzak of een schoenentas opbergen. Het kan ook helpen om de schoenen niet voor een te lange tijd te dragen, maar om ze na elke route of op elke standplaats even uit te trekken.

Soms blijkt alle voorzichtigheid en zorgzaamheid echter niet te helpen en beginnen de schoenen na een bepaalde tijd sterk te ruiken. Ook in dit geval zijn er enkele trucjes om van de onaangename geur af te komen. In het algemeen geldt dat hoe vroeger een probleem wordt aangepakt, hoe gemakkelijker het is om het weer de wereld uit te helpen. De eenvoudigste methode is om de schoenen grondig te reinigen met lauwwarm water, een borstel en gewone zeep.

Als het vuil en de geuren echter hardnekkiger zijn dan je dacht, is het aan te raden grootmoeders trukendoos tevoorschijn te halen. Het wondermiddel is baking soda of voor de chemici onder ons: natriumwaterstofcarbonaat. Het poeder verandert het zuurgehalte in de schoenen en maakt ze oninteressant voor bacteriën. Hiervoor moet je het poeder gewoon gelijkmatig in de schoenen verdelen.

Je klimschoenen mogen in geen geval in de wasmachine worden gewassen, want de rubberen zool, het bovenleer en de veters lijden meestal sterk onder waspoeder. Ook de vorm van de schoenen, de voorspanning en de individuele pasvorm kunnen na een wasbeurt veranderen. Verder kan de lijm loskomen of zitten de klittenbandsluitingen vol met pluisjes.

Het is ook zo dat sommige mensen meer last hebben van stinkende klimschoenen dan anderen. Bij sommigen volstaat het om de schoenen regelmatig goed te luchten, bij anderen niet. De laatste groep zou kunnen overwegen om geen synthetische schoenen te dragen, of wanneer dat niet voldoende is, om sokken aan te trekken in de schoenen.

Levensduur bevorderen

Beter de schoenen helemaal uittrekken, dan de hielen in te trappen.

Zoals zo vaak het geval is, hangt de levensduur van klimschoenen voor een groot deel af van de manier waarop er met de schoenen wordt omgegaan. Stel je schoenen nooit bloot aan hoge temperaturen of onnodige zonnestraling! Zoals gezegd is het snelle drogen van de klimschoenen goed om onaangename geurtjes tegen te gaan. Toch is het geen goed idee om ze in de volle zon te zetten. Door de langdurige inwerking van de zonnestralen kan de rubberen zool uitdrogen en barsten. Ook lijm kan sneller loskomen, wat vaak tot ongewenste vervorming van de schoenen leidt. Hetzelfde effect kan ook optreden bij veel hitte. Je klimschoenen permanent in de auto laten liggen, is daarom dus niet aan te raden.

Wat vaak gebeurd, maar erg slecht is voor klimschoenen, is het intrappen van de hiel. Vooral in de klimhal of op sportklimrotsen is het gebruikelijk om na een beklimming alleen je voeten uit de schoenen te schuiven en op het hielstuk te gaan staan. Hierdoor worden de eigen voeten dan wel ontlast en die vrijgekomen ruimte voelt goed aan voor je tenen, toch lijden de schoenen hier erg onder. Met name bij modellen met een hoge voorspanning moet je dit vermijden. Je kunt beter je klimschoenen inruilen voor badslippers of sportschoenen.

Conclusie

Zo nu en dan is het goed dat de klimschoenen een kleine ‘reinigingskuur’ krijgen. Zo blijft niet alleen de performance behouden, maar wordt ook de reukzin van je klimpartner(s) niet te veel op de proef gesteld. Een goede verzorging van je schoenen hoeft niet duur te zijn en niet veel moeite te kosten. In de meeste gevallen volstaan eenvoudige huishoudelijke middelen en een paar schoonmaaktips uit oma’s trukendoos. Als je ook nog eens ervoor zorgt dat je de schoenen juist opbergt, zul je lang plezier aan je klimschoenen beleven.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriendin Lisa

Ik heb niet voor bergsport gekozen, bergsport heeft voor mij gekozen. Eind jaren 80 leerden mijn ouders me skiën en eind jaren 90 heb ik in een club leren klimmen. Sinds mijn jeugd behoren daarnaast skitochten en alpiene tochten tot mijn vaste bergsportactiviteiten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren