Shop

Inhoudsopgave

Het juiste onderhoud verlengt de levensduur.

Goede klimschoenen zijn onmisbaar in de hal en op de rotsen. Ze dragen dan misschien wel alleen maar indirect bij aan de veiligheid tijdens het klimmen, maar ze kunnen het slagen of falen van een tocht behoorlijk beïnvloeden. De verschillende soorten schoenen, filosofieën en individuele voorkeuren zijn even talrijk als zandkorrels aan de zee. Maar als je eenmaal je droomschoenen hebt gevonden, doe je er het beste alles aan om ervoor te zorgen dat deze ook een hele tijd meegaan. Tegen algemene gebruiksslijtage is niet veel te doen, maar er bestaan wel een paar goede en eenvoudige methoden om je schoenen te beschermen tegen vroegtijdige veroudering.

Wrijving behouden

Iedereen die al eens op rotsen met een vrij glad oppervlak heeft geklommen, weet dat wrijving het allerbelangrijkste is. Als een schoen geen betrouwbare grip heeft op de rotsen, zijn zelfs de beste armkracht en moed niet genoeg. Verschillende klimschoenen hebben dankzij hun zool en constructie verschillende wrijvingsniveaus.In het algemeen verliezen alle modellen echter in de loop der tijd grip. Dit effect is zelfs groter wanneer je er veel mee in de natuur klimt. De oorzaak van deze afnemende grip is meestal dat de zool vuiler en vuiler wordt. Ook al zie je het op het eerste gezicht niet aan de schoenen, na verloop van tijd zijn de zolen bedekt met een laag van grond, stof en afgesleten rubber. Dit probleem kan echter relatief gemakkelijk worden opgelost. Het enige wat je hoeft te doen, is de schoenen in lauwwarm water grondig schoonmaken met een grove borstel en dan heeft de zool weer een net zo goede grip als op de eerste dag.

Afhankelijk van de voettechniek of het klimgebied kan het rubber aan de grote teen ruwer worden. Kleine scheurtjes en schilfertjes ontstaan voornamelijk door langs de wand te schuren of door op één voet te draaien. In de eerste plaats draagt deze structuur in het rubber eigenlijk zelfs bij tot een betere grip van de zool. Als ze na verloop van tijd echter de overhand krijgt, moet dit proces worden tegengegaan, want anders zullen de schoenen te snel verslijten. Ook hier zijn geen groot vakmanschap of dure machines nodig. Met fijn schuurpapier kun je de geruwde delen voorzichtig behandelen en zo overtollig materiaal verwijderen. Bij zorgvuldig werk ziet de zool er weer zo goed als nieuw uit. Bovendien wordt zo het slijtageproces vertraagd.Een enorm belangrijk punt is natuurlijk de voettechniek. Wie zijn stappen nauwkeurig zet en niet de laatste 10 cm boven een treetje als landingsbaan gebruikt, kan heel wat rubber besparen. De meest voorkomende reden voor nieuwe schoenen is namelijk een doorgesleten zoolpunt.

Voorkomen en bestrijden van geurtjes

Een bekend probleem bij klimschoenen is de vorming van geurtjes. Enerzijds maakt de constructie van klimschoenen een goede verluchting nauwelijks mogelijk, anderzijds worden de schoenen vaak zonder sokken gedragen, waardoor zweet zich rechtstreeks in de schoenen kan vastzetten. Daardoor kunnen bacteriën die zweet afbreken zich dan weer snel vermenigvuldigen, waardoor de schoenen beginnen te stinken. Met schoenen van imitatieleer of synthetisch materiaal heb je hier meestal sneller last van dan bij schoenen van echt leer.

Na lange tochten moet je de schoenen goed laten drogen, maar niet in de zon!

Eigenlijk moet je om te beginnen bacteriën niet de kans geven zich in de klimschoenen te nestelen. De eenvoudigste methode is de schoenen na het klimmen goed te laten drogen. In de frisse lucht drogen zelfs volledig nat bezwete klimschoenen snel, waardoor er geen voedingsbodem voor bacteriën ontstaat. Ook door de schoenen te vullen met krantenpapier kunnen ze sneller drogen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is de net gebruikte klimschoenen in je rugzak of een schoenentas opbergen. Het kan ook helpen om de schoenen niet te lang aan een stuk door te dragen, maar om ze na elke route of op elke standplaats even uit te trekken.

Soms blijkt alle voorzichtigheid en zorgzaamheid echter niet te helpen en beginnen de schoenen na een bepaalde tijd sterk te ruiken. Ook in dit geval zijn er enkele trucjes om van de stank af te komen. In het algemeen geldt dat hoe vroeger een probleem wordt aangepakt, hoe gemakkelijker het is om het weer de wereld uit te helpen. De eenvoudigste methode is om de schoenen grondig te reinigen met lauwwarm water, een borstel en gewone zeep.

Als het vuil en de geuren echter hardnekkiger zijn, is het aan te raden grootmoeders trukendoos tevoorschijn te halen. Het wondermiddel is baking soda of voor de chemici onder ons: natriumwaterstofcarbonaat. Het poeder verandert het zuurgehalte in de schoen en maakt hem oninteressant voor bacteriën. Hiervoor moet je het poeder gewoon gelijkmatig in de schoen verdelen.

Je klimschoenen mogen in geen geval in de wasmachine worden gewassen, want de rubberen zool, het bovenleer en de veters lijden meestal sterk onder het waspoeder. Ook de vorm van de schoen, de voorspanning en de individuele aanpassing kunnen na een wasbeurt zijn veranderd. Verder kan de lijm loskomen of zitten de klittenbandsluitingen vol met pluisjes.

Het is ook zo dat sommige mensen meer last hebben van stinkende klimschoenen dan anderen. Bij sommigen volstaat het om de schoenen regelmatig goed te verluchten, bij anderen niet. Zij zouden kunnen overwegen om geen synthetische schoenen te dragen of wanneer dat niet voldoende is om sokken aan te trekken in de schoenen.

Levensduur stimuleren

Beter de schoenen helemaal uittrekken, dan de hielen in te trappen.

Zoals zo vaak het geval is, hangt de levensduur van klimschoenen voor een groot deel af van de manier waarop er met de schoenen wordt omgegaan. Zo worden je klimschoenen het beste nooit aan hoge temperaturen of onnodige zonnestraling blootgesteld. Zoals gezegd is het snelle drogen van de klimschoenen goed om geurtjes te vermijden. Toch is het geen goed idee om ze in de volle zon te zetten. Door de langdurige inwerking van de zonnestralen kan de rubberen zool uitdrogen en barsten. Ook lijm kan sneller loskomen, wat vaak tot ongewenste vervorming van de schoenen leidt. Hetzelfde effect kan ook optreden bij grote hitte. Je klimschoenen permanent in de auto laten liggen, is daarom dus niet aan te raden.Wat je vaak ziet, maar eigenlijk als vergif is voor de schoenen, is het intrappen van de hiel. Vooral in de klimhal of op sportklimrotsen is het gebruikelijk om na een beklimming alleen achteraan uit de schoen te schuiven en op het hielstuk te gaan staan. Hierdoor worden de eigen voeten dan wel ontlast en voelt de nieuwe vrije ruimte aan de tenen zeer aangenaam aan, toch zien de schoenen hierdoor erg af. Vooral bij modellen met een hoge voorspanning doe je dit beter niet en ruil je je klimschoenen het beste voor badslippers of sportschoenen.

Conclusie

Zo nu en dan is het goed dat de klimschoenen een kleine „reinigingskuur” krijgen. Zo blijft niet alleen de performance behouden, maar wordt ook de reukzin van je klimpartner niet te veel op de proef gesteld. Een goede en geschikte verzorging hoeft niet duur te zijn en niet veel moeite te kosten. In de meeste gevallen volstaan eenvoudige huishoudelijke middelen en een paar schoonmaaktips uit oma’s trukendoos. Wie er dan ook nog eens op let dat zijn schoenen juist worden opgeborgen, zal lang plezier beleven aan zijn klimschoenen.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriendin Lisa K.

Bergvriendin Lisa K.

Ik heb niet voor bergsport gekozen, bergsport heeft voor mij gekozen. Eind jaren 80 leerden mijn ouders me skiën en eind jaren 90 heb ik in een club leren klimmen. Sinds mijn jeugd behoren daarnaast skitochten en alpiene tochten tot mijn vaste bergsportactiviteiten.
Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!