Shop
Kletterschuhe. Foto: Norröna

Waar moet je op letten als je klimschoenen koopt?

Inhoudsopgave

Koopadvies klimschoenen Bergfreunde
Een bonte verzameling klimschoenen

Zeker voor beginners is de zoektocht naar de juiste klimschoenen een hele opgave.

Waar moet je op letten? Welke maat is de juiste? Moeten klimschoenen echt superstrak zitten en moeten ze echt pijn doen? En wat is die “voorspanning” eigenlijk? Alsof dat nog niet genoeg is, heb je ook nog eens de keuze tussen klittenbandsluitingen en veters …

Wij willen proberen hier wat helderheid te scheppen om de zoektocht naar de juiste klimschoenen gemakkelijker te maken.

De sluiting

Op het vlak van sluiting zijn er drie verschillende soorten klimschoenen:

  • Schoenen met een vetersluiting hebben het voordeel dat ze zeer nauwkeurig kunnen worden vastgemaakt, maar het aan- en uittrekken duurt over het algemeen iets langer. Vooral bij het boulderen is dit niet zo handig.
  • Met klittenbandschoenen gaat het sneller. Een nadeel is echter dat klittenbandsluitingen soms iets sneller stuk gaan.
  • De derde variant zijn slippers of instappers. Deze hebben helemaal geen sluiting en zitten eigenlijk zoals sokken. Ze moeten daarom echt perfect passen en zijn vooral in het begin extreem strak. Voor beginners zijn ze daarom minder geschikt.

Het materiaal

Klimschoenen zijn meestal gemaakt van synthetisch materiaal of leer. Beide hebben (zoals altijd) hun voor- en nadelen. Leer rekt iets meer uit dan synthetisch materiaal, maar past zich ook beter aan de voet aan. Synthetisch materiaal is iets vormvaster, maar kan ook sneller onaangenaam ruiken.

Belangrijke opmerking: Vooral bij intensief gekleurde modellen kan de individuele samenstelling van menselijk zweet ertoe leiden dat bepaalde kleurstoffen loskomen. Hierdoor kan het voorkomen dat je voeten na een intensieve klimsessie tijdelijk wat blauw, geel of rood zijn. Dit wijst echter niet op een gebrek aan kwaliteit. In tegendeel! Aangezien bij klimschoenen, die gewoonlijk rechtstreeks op de huid worden gedragen, het gebruik van schadelijke stoffen en kleefstoffen wordt vermeden, hechten de kleurstoffen zich ook niet zo goed aan de schoenen. In combinatie met bepaalde zweetsamenstellingen kan dit dus leiden tot vlekken op je voeten.

De voorspanning en downturn

Koopadvies klimschoenen Scarpa - Booster
Scarpa – Booster

Bij klimschoenen gaat het er vaak om de kracht in de voeten te concentreren bij de tenen. Dit wordt bereikt door ofwel via de hiel spanning in de zool te creëren (voorspanning), ofwel de zool meteen zo te vormen dat de kracht vooraan aan de grote teen samenkomt. Deze zolen hebben dan een karakteristieke kromming (downturn).

In het algemeen geldt: hoe meer spanning een schoen opbouwt, hoe agressiever hij is. Agressieve klimschoenen heb je nodig voor overhangen of wanneer je op zeer kleine treetjes moet staan. Meestal geldt ook dat hoe agressiever de schoen is, hoe minder comfortabel hij is. Als je klim- of boulderroute geen overhangen heeft en de treetjes ook niet superklein zijn, kun je je voeten dus gerust comfortabeler schoenen gunnen.

  • Neutrale schoenen met vlak profiel zijn comfortabeler en voor beginners beter geschikt dan schoenen met voorspanning of downturn.

Plastic plaat

Er zijn schoenen waarbij in de zool een extra plaat is verwerkt. Deze verdeelt de belasting over een grotere oppervlakte, waardoor het gemakkelijker is om te staan. Er gaat daardoor echter ook een groot deel van het gevoel verloren. Soepele schoenen (zonder plaat) passen zich daarentegen perfect aan aan de treetjes en kleven als het ware aan de rots. Met een beetje ervaring kun je al bij het plaatsen van je voet voelen of hij grip heeft. Toch vraagt staan met deze schoenen ook wat meer inspanning.

  • De plaat verdeelt het gewicht en maakt het makkelijker om te staan, maar dit gaat wel ten koste van het gevoel
Koopadvies klimschoenen wat is een hook
Wat is een hook?

Hielzone

Als je in eerste instantie alleen met touw klimt, speelt de hielzone een minder belangrijke rol. Bij het boulderen speelt deze wel een rol voor bepaalde bewegingen, namelijk voor “hooks”. Hierbij sta je niet met je tenen op een rand, maar klem je je vast met je hiel. Dit is bij eenvoudigere boulderroutes echter zelden nodig. Het maakt niet uit of je nu wilt boulderen of klimmen, wat belangrijk is, is dat de schoenen ook bij langer gebruik niet op je achillespezen drukken. Dit is enerzijds afhankelijk van de maat van de schoenen en anderzijds van het model. Trial-and-error is hier het motto.

  • Een goed aansluitende hielzone is vooral belangrijk voor “hooks” bij het boulderen.

Tot zover de theorie. Maar hoe vind je nu de perfecte schoen?

Koopadvies klimschoenen Op kleine randjes staan
Op kleine randjes staan

Het kiezen van de juiste schoen

De belangrijkste vragen bij het kopen van schoenen zijn in de eerste plaats:

De juiste maat

De volgende stap is het vinden van de juiste maat. Aangezien elk merk en model zijn eigenheden heeft, hebben we naar de ervaringen van onze klanten gevraagd. Zo hebben we bijna 3000 beoordelingen kunnen verzamelen. Op basis daarvan hebben we een tool ontworpen om de juiste maat mee te bereken. Deze tool houdt behalve met het merk en het model ook rekening met de klimdiscipline en de moeilijkheidsgraad.

>> Naar de maatcalculator voor klimschoenen

Romeins, Egyptisch, Grieks

Bij het zoeken naar de geschikte klimschoen, moet je er rekening mee houden dat niet elke klimmer dezelfde vorm van voeten heeft. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie voetvormen: Als je grote teen de langste is, wordt over een Egyptische voet gesproken, is je tweede teen de langste, dan heb je een Griekse voet en als je grote teen en je tweede teen eerder even lang zijn, heet dat een Romeinse voet. Het kan dus zijn dat bepaalde modellen of de schoenen van bepaalde merken gewoon niet geschikt zijn voor jouw voettype. In dat geval is het zinvoller om een volledig andere schoen te proberen dan gewoon verschillende maten.

Koopadvies klimschoenen voetvormen Egyptisch, Romeins, Grieks
De drie vormen van voeten

Veel fabrikanten geven op hun site intussen uitgebreide informatie over hun schoenen en over welke schoen het beste bij welke voetvorm past.

Schoenen passen

Het belangrijkste bij het passen van klimschoenen is dat je er voldoende tijd voor neemt. Je moet erop letten dat de schoenen in het bijzonder aan je achillespees en tenen niet pijn doen. Ga een paar keer op een rand staan (bv. van een traptrede), de ene keer alleen met de tip, de andere keer wat meer aan de zijkant. Loop ook even rond. Voel je pijn? Of is er ergens nog veel lucht? Klimschoenen zijn natuurlijk niet “comfortabel” in de ware zin van het woord, maar je moet ook niet al bij het passen half onwel worden van de pijn.

Hoewel de meeste klimschoenen na verloop van tijd nog iets ruimer worden, is het zeker in het begin geen goed idee om bijzonder krappe schoenen te kopen. Houd er trouwens ook rekening mee dat je voeten overdag tot een halve schoenmaat uitzetten. Pas de schoenen daarom op het moment van de dag waarop je normaal ook gaat klimmen.

  • Neem je tijd, pas schoenen op het juiste moment van de dag.
  • Ga op kleine randen staan, loop even met de schoenen rond. Let op pijn en lucht in de schoenen.
  • Koop geen pijnlijke schoenen!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!