Waar moet je op letten als je klimschoenen koopt?

Inhoudsopgave

Koopadvies klimschoenen Bergfreunde
Een bonte verzameling klimschoenen

Zeker voor beginners is de zoektocht naar de juiste klimschoenen een hele opgave.

Waar moet je op letten? Welke maat is juist? Moeten klimschoenen echt superstrak zitten en moeten ze echt pijn doen? En wat is ‘voorspanning’ nou precies? Alsof dat nog niet genoeg is, heb je ook nog eens de keuze tussen klittenbandsluitingen en veters…

Wij willen proberen hier wat helderheid in te krijgen, en je zoektocht naar de juiste klimschoenen wat makkelijker maken.

De sluiting

Er zijn drie verschillende soorten sluitingen bij klimschoenen:

  • Schoenen met een vetersluiting hebben het voordeel dat ze zeer nauwkeurig kunnen worden vastgemaakt, maar het aan- en uittrekken duurt over het algemeen iets langer. Vooral tijdens het boulderen is dit niet zo handig.
  • Met klittenbandschoenen gaat het sneller. Een nadeel is echter dat klittenbandsluitingen soms iets sneller stuk gaan.
  • De derde variant zijn slippers of instappers. Deze hebben helemaal geen sluiting en zitten eigenlijk zoals sokken. Ze moeten daarom echt perfect passen en zitten met name in het begin extreem strak. Voor beginners zijn ze daarom minder geschikt.

Het materiaal

Klimschoenen zijn meestal gemaakt van synthetisch materiaal of leer. Beide hebben (zoals altijd) voor- en nadelen. Leer rekt iets meer uit dan synthetisch materiaal, maar past zich ook beter aan de vorm van je voeten aan. Synthetisch materiaal is iets vormvaster, maar kan ook sneller onaangenaam beginnen te ruiken.

Belangrijke opmerking: vooral bij klimschoenen met intensief kleurgebruik kan de individuele samenstelling van zweet ertoe leiden dat bepaalde kleurstoffen loskomen. Hierdoor kan het voorkomen dat je voeten na een intensieve klimsessie tijdelijk een beetje blauw, geel of rood zijn. Dit wijst echter niet op een gebrek aan kwaliteit. Integendeel! Aangezien bij klimschoenen, die gewoonlijk rechtstreeks op de huid worden gedragen, het gebruik van schadelijke stoffen en kleefstoffen wordt vermeden, hechten de kleurstoffen zich ook niet zo goed aan de schoenen. In combinatie met bepaalde zweetsamenstellingen kan dit dus leiden tot vlekken op je voeten.

De voorspanning en downturn

Koopadvies klimschoenen Scarpa - Booster
Scarpa – Booster

Bij klimschoenen is het vaak zo dat de kracht van de voeten in het teengedeelte samenkomt. Dit wordt bereikt door het creëren van een spanning in de zool via de hiel (voorspanning), of door de zool meteen zo te vormen dat de kracht vooraan, bij dde grote teen, samenkomt. Deze zolen hebben dan een karakteristieke kromming (downturn).

In het algemeen geldt: hoe meer spanning schoenen kunnen opbouwen, des te agressiever zijn ze. Agressieve klimschoenen heb je nodig voor overhangen of als je op zeer kleine treetjes moet staan. Meestal zijn agressievere schoenen oncomfortabeler. Als je klim- of boulderroute geen overhangen heeft en de treetjes ook niet superklein zijn, kun je je voeten dus gerust comfortabelere schoenen gunnen.

  • Neutrale schoenen met een vlak profiel zijn comfortabeler en beter geschikt voor beginners dan schoenen met voorspanning of downturn.

Plastic plaat

Er zijn schoenen waarbij in de zool een extra plaat is verwerkt. Deze verdeelt de belasting over een grotere oppervlakte, waardoor het gemakkelijker is om te staan. Er gaat daardoor echter ook een groot deel van het gevoel verloren. Soepele schoenen (zonder plaat) passen zich daarentegen perfect aan de treetjes aan en plakken als het ware aan de rotsen. Met een beetje ervaring kun je al bij het plaatsen van je voet voelen of je grip hebt. Toch is het staan met deze schoenen wat vermoeiender.

  • De plaat verdeelt het gewicht en maakt het makkelijker om te staan, maar dit gaat wel ten koste van het gevoel
Koopadvies klimschoenen wat is een hook
Wat is een hook?

Hielgedeelte

Wil je in eerste instantie alleen met touw klimen, speelt het hielgedeelte een minder belangrijke rol. Bij het boulderen speelt deze wel een rol voor bepaalde bewegingen, namelijk voor zogeheten ‘hooks’. Hierbij sta je niet met je tenen op een rand, maar klem je je vast met je hiel. Dit is op eenvoudigere boulderroutes echter zelden nodig. Of je nu wilt boulderen of klimmen, het belangrijkste is dat de schoenen ook na langer gebruik niet op je achillespezen drukken. Dit is enerzijds afhankelijk van de maat van de schoenen en anderzijds van het model. Trial-and-error is hier het motto.

  • Een goed aansluitend hielgedeelte is vooral belangrijk voor ‘hooks’ tijdens het boulderen.

Tot zover de theorie. Maar hoe vind je nu de perfecte klimschoenen?

Koopadvies klimschoenen Op kleine randjes staan
Op kleine randjes staan

Het kiezen van de juiste schoenen

De belangrijkste vragen bij het kopen van schoenen zijn in de eerste plaats:

De juiste maat

De volgende stap is het vinden van de juiste maat. Aangezien elk merk en model verschillend zijn, hebben we naar de ervaringen van onze klanten gevraagd. Zo hebben we bijna 3.000 beoordelingen kunnen verzamelen. Op basis daarvan hebben we een tool ontworpen om de juiste maat mee te berekenen. Deze tool houdt behalve met het merk en het model ook rekening met het gebruiksdoel en de moeilijkheidsgraad.

>> Naar de maatcalculator voor klimschoenen

Romeins, Egyptisch, Grieks

Bij het zoeken naar de geschikte klimschoenen, moet je er rekening mee houden dat niet elke klimmer dezelfde vorm van voeten heeft. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie voetvormen: is je grote teen de langste, heb je Egyptische voeten. Is daarentegen je tweede teen de langste, dan heb je Griekse voeten. Als je grote teen en je tweede teen even lang zijn, heet dat Romeinse voeten. Het kan dus zijn dat bepaalde modellen of de schoenen van bepaalde merken gewoonweg niet geschikt zijn voor jouw voettype. In dat geval is het zinvoller om volledig andere schoenen te proberen dan het uitproberen van verschillende maten.

Koopadvies klimschoenen voetvormen Egyptisch, Romeins, Grieks
De drie vormen van voeten

Veel fabrikanten geven op hun site ondertussen uitgebreide informatie over hun schoenen en over welke schoen het beste bij welke voetvorm past.

Schoenen passen

Het belangrijkste bij het passen van klimschoenen is dat je er voldoende tijd voor neemt. Je moet erop letten dat de schoenen in het bijzonder aan je achillespees en tenen niet pijn doen. Ga een paar keer op een rand (bijv. van een traptrede) staan, de ene keer alleen op je tenen, de andere keer wat meer aan de zijkant. Loop ook even rond. Voel je pijn? Of heb je toch nog veel ruimte over? Klimschoenen zijn natuurlijk sowieso niet de meest comfortabele schoenen, maar je moet ook niet al bij het passen half onwel worden van de pijn.

Hoewel de meeste klimschoenen na verloop van tijd nog iets ruimer worden, is het zeker in het begin geen goed idee om erg krappe schoenen te kopen. Houd er trouwens ook rekening mee dat je voeten overdag tot een halve schoenmaat uitzetten. Probeer de schoenen daarom op het moment van de dag uit waarop je normaal gesproken ook gaat klimmen (dus meestal ‘s avonds).

  • Neem je tijd, pas schoenen op het juiste moment van de dag.
  • Ga op kleine randen staan, loop even met de schoenen rond. Let op pijn en ruimte in de schoenen.
  • Koop geen pijnlijke schoenen!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren