Express slinges maken van een karabijn een klimset

Express slinges

Waar vroeger karabiners vaak nog per stuk in de rotshaak werden gehangen, is tegenwoordig het gebruik van twee karabijnen, die zijn verbonden door een slinge voor klimsetjes, de standaard. Met een slinge voor klimsetjes bedoelt men de doorgestikte slinge tussen twee normale karabijnen; dit geheel vormt een klimsetje. De voordelen voor het gebruik van de slinge voor klimsetjes liggen voor de hand. Ze vormen een verbinding tussen de karabijnen aan de touwzijde en aan de rotszijde en verlengen tevens de tussenzekering. Zo reduceert een slinge voor klimsetjes tevens de wrijving aan het touw en maakt het voorklimmen makkelijker.

Diverse varianten van de slinges voor klimsetjes

Slinges voor klimsetjes zijn enerzijds te onderscheiden in lengte, anderzijds ook door het gebruikte materiaal. Welke slinge je wilt kopen hangt dus af van het gebruik, maar ook van je persoonlijke voorkeur.

De gangbare lengte van de slinges ligt bij het sportklimmen tussen circa 9 en 12 cm. Ze vormen een belangrijke verbinding. Daarbij zijn de relatief korte klimsetjes, die bestaan uit korte slinges voor klimsetjes, niet storend aan de klimgordel. Langere slinges worden vooral gebruikt op alpien terrein en verminderen de wrijving aan de touwen.

Klimsetjes van dyneema of nylon?

Als materiaal voor een slinge voor klimsetjes wordt meestal polyamide of dyneema gebruikt. Dyneema is licht en dun, nylon wat zwaarder, maar daardoor beter vast te pakken. Voor degenen die bij het klimmen nogal eens de slinges voor klimsetjes willen vastpakken, is nylon de beste keuze. Bovendien wekt de dikkere nylonslinge puur optisch meer vertrouwen, ondanks dat dyneema de technische waarden van nylon zelfs heeft overtroffen. De keuze voor het materiaal van de slinge voor klimsetjes is dus vooral een gevoel van persoonlijke smaak.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.