Donsjassen voor heren: gewapend tegen de kou

Donsjas voor heren

Wie bij ijskoude temperaturen in winterse landschappen zonder te bevriezen onderweg wil zijn, kan niet zonder een goede isolatielaag. Ondanks de vele vernieuwingen op het gebied van synthetische vezels gelden herenmodellen donsjacks nog altijd als uitstekende warmteleveranciers. Ze laten zich comprimeren tot een minimaal pakvolume, zijn licht en reguleren op unieke wijze de warmte. Datzelfde geldt natuurlijk voor alle donzen jacks voor dames.

Afhankelijk van de toepassing zijn er daarbij verschillende herenmodellen donsjassen. Ze zijn op het gebied van de outdoorjassen, evenals regenjassen niet weg te denken.

Warmteleverancier dons

Dons bestaat uit nagenoeg ontelbare, zachte veertjes met kleine tussenruimten. Het beschikt over een uitstekend thermisch vermogen en wordt derhalve ingezet in diverse takken van de outdoor- en bergsport. Maar dons is niet meteen dons. Mix en vulkracht vormen hier het onderscheid.

Onder deze mix verstaat met de verhouding van dons en veren. Het 90/10 dons bestaat zodoende uit 90% dons en 10% veren. Simpel gezegd, zorgt een groter donsaandeel voor betere isolatie eigenschappen. Het gebruik van uitsluitend dons is echter amper te produceren en is ook niet gewenst. De toegevoegde veren houden het dons losjes en zorgen voor een bestendige vulkracht.

De vulkracht geeft aan hoe zeer het dons opzet. Dit wordt meestal aangegeven in cuin. Ook hier is de formule simpel: hoe hoger de vulkracht, des te hoger ook de isolerende werking. Waarden van meer dan 600 cuin zijn als zeer goed te beoordelen. Voortreffelijke herenmodellen donzen jacks gebruiken dons met 750 cuin en hoger.

Voordelen van herenmodellen donsjassen

Herenmodellen donsjassen moet nogal wat doorstaan. Ze worden constant gecomprimeerd, zitten dagen in de rugzak en moeten dan snel warmte leveren. Dons beschikt over deze uitstekende eigenschap als geen ander materiaal.

Herenmodellen donzen jacks laten zich comprimeren tot een minimaal pakvolume en bieden een niet te vergelijken warmte/gewicht verhouding. Ze laten zich zo goed transporteren en zijn indien nodig altijd beschikbaar. Een dun donsjack herenmodel kan zo bijvoorbeeld in stand op schaduwrijke wanden als weldadige warmteleverancier worden ingezet, zonder veel extra gewicht te moeten meedragen.

Donsjassen herenmodellen zijn daarbij aangepast op de anatomische vormen. Ze zijn door gerenommeerde fabrikanten zoals Patagonia, Mammut, The North Face, Marmot of Mountain Equipment in vele verschillende uitvoeringen als donsjacks voor heren verkrijgbaar.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.