Door sneeuw en ijs met het juiste winterjas voor heren

Winter jas heren

Niet alleen wanneer in de gematigde breedtegraden de eerste sneeuw valt, maar ook voor een zomerse tour in de bergen heb je geschikte winterkleding nodig. Omdat er niet alleen tussen materialen maar ook bij het gebruik grote onderlinge verschillen zijn, volgen hier enkele tips voor de keuze van het juiste model uit de enorme variatie aan winterjassen voor heren.

Materiaal, toepassingen en soorten heren winterjassen

Onder andere worden klassieke vulmaterialen als synthetische vezels en dons gebruikt, die zorgen voor de nodige warmte. Daarnaast zijn er natuurlijk winterjacks met een verwarmende binnenlaag van fleece.
Fleece is zacht en droogt snel. Het is ademend en comfortabel om te dragen. Zolang het niet primair om het lichte gewicht en de maximale warmte van het winterjas voor heren gaat is het verder geschikt voor allerlei activiteiten in het dagelijks leven.
Gaat het echter meer om het gewicht, dan kan men voor een heren winterjas beter dons of synthetische vezels als isolatiemateriaal kiezen. De eerste biedt bij het laagste eigen gewicht het hoogste thermische vermogen en is met name geschikt voor activiteiten met snelle overgang van warm naar koud (bijv. warme laag bij het zekeren) en bij extreem koude omstandigheden. Maar dons is daarentegen iets lastiger te onderhouden dan synthetische vezels. Zulke isolatie in een heren winterjas kan men zien als een enorme dot watten. Het is lichter en warmer dan fleece, maar minder dampdoorlatend dan dons. Desondanks houdt het steeds goed warm, zelfs bij nat weer, waardoor het geschikt is voor sportief gebruik onder koele, wisselvallige weersomstandigheden.
Als buitenlaag hebben heren winterjassen van ofwel winddicht of volledig waterdicht weefsel (hier met membraan). Als het heren winterjas nog onder een hardshell (regenjas) wordt gedragen (bijv. een lichtgewicht jack van synthetische vezel), is een winddicht buitenmateriaal voldoende. Hetzelfde geldt voor warme jacks van synthetische vezel en dikke donsjassen, die als buitenlaag bij temperaturen onder nul worden gedragen. Een winddicht materiaal is tevens voldoende sneeuwbestendig.
Alleen bij activiteiten in koud weer met regen of onder zeer hoge belasting (contact met rotsen of ijs) is het zinvol, een zowel waterdicht als ook slijtvaster buitenmateriaal voor een heren winterjas te kiezen.
Er zijn ook winterjassen voor heren en dames verkrijgbaar, waarbij de voering niet alleen simpel kan worden verwijderd maar deze zelfs apart kan worden gedragen (3-in-1 jassen). Fleece wordt dan meestal gebruikt als binnenvoering. De buitenlaag bij 3-in-1 jassen is bijna altijd waterdicht en kan afzonderlijk als regenjack worden gebruikt. Het voordeel zit hier in de grote flexibiliteit. Geheel gevoerde heren winterjassen hebben daarentegen een lager gewicht. Bovendien bestaan er tevens winterjassen in de lengte van een jas. Dubbele jacks hebben bijna uitsluitend een sportieve korte snit.

Uitrusting en de mogelijkheid tot combineren bij heren winterjassen

Om afdoende te beschermen tegen koude wind en sneeuw moet een warm buitenjas over een volledig verstelbare capuchon beschikken. Geïntegreerde duimlussen zijn een leuk detail bij sommige heren winterjassen. Een warm jas om ergens onder te dragen (synthetische vezels of dons) moet nauw aan het lichaam sluiten en heeft geen capuchon nodig.
Details zoals een sneeuwvanger, thermische kraag en zakken om de handen te warmen maken het verblijf buiten in de kou aangenamer.
Uiteindelijk is het niet onbelangrijk op te merken, dat bekende fabrikanten als bijv. Down Codex bijzondere aandacht besteden aan milieuvriendelijkheid, vooral bij dons (gecontroleerde productie)!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.