Tijdens de tour lekker ingestopt in de juiste mummieslaapzak.

Mummieslaapzak

De slaapzak met mummievorm is ondertussen standaard in het outdoor gebruik. Deze isoleert beter, heeft een kleiner volume en een lager gewicht bij dezelfde warmte-eigenschappen als de vergelijkbare donzen slaapzakken. Voor sportieve activiteiten zoals trekking, bergtochten en fietstochten is deze te verkiezen boven een dekenslaapzak die vanwege het comfort vaak op de camping wordt gebruikt.
De vulling is verdeeld in kamers en past zich zo aan de anatomie van het lichaam aan. Dit bepaalt de vorm van de mummieslaapzak. Er zijn tevens modellen met verhoogde isolatie in specifieke zones verkrijgbaar. Zoals bijvoorbeeld damesslaapzakken met een dikker voetendeel of alpineslaapzakken met een extra warme capuchon.
Mummieslaapzakken onderscheiden zich echter vooral door hun isolatievermogen, het gebruiksdoel en het gebruikte vulmateriaal. We hebben een aantal essentiële richtlijnen op een rijtje gezet die je helpen bij het kiezen van het juiste model.

Wat betekenen de temperatuuraanduidingen bij slaapzakken?

De drie richtlijnen voor de isolatiewaarde van een slaapzak worden als comfort-, limit- (of grens) en extreme temperatuur aangeduid. Het betreft hierbij laboratoriumwaarden van gemiddelde proefpersonen, ter oriëntatie voor het gebruik in de praktijk dienen deze daarom slechts ter globale benadering. Over het algemeen dienen vrouwen op de comfort- en mannen op de limietwaarde te letten. Deze geeft de temperatuur aan, waar je onder normale omstandigheden (niet extreem vermoeid, niet hongerig, voldoende gehydrateerd, niet of nauwelijks onder invloed van alcohol, geen ondergewicht) nog prima bij kunt slapen. Bij een extreme temperatuur bestaat het risico van bevriezing.
In principe geldt dat je in een slaapzak met dit thermische vermogen geen lang ondergoed hoeft te dragen. Echter dient een mummieslaapzak wel met een binnenslaapzak en bijpassende isomat te worden gebruikt. Lang thermo-ondergoed van wol en verwarmende binnenslaapzakken verhogen de temperatuurprestatie van de slaapzak aanzienlijk. De temperatuurwaarden van de thermo-isomat moeten minstens met die van de mummieslaapzak overeenkomen.

Mummieslaapzak

Welk materiaal - dons of synthetisch?

De mummieslaapzak is als donzen slaapzak en synthetische slaapzak verkrijgbaar. Dons is een natuurlijk vulmateriaal dat een optimale verhouding nettogewicht tot thermisch vermogen oplevert. Bovendien is dons zeer comprimeerbaar, heeft een grote vulkracht en is geurremmend. Het nadeel ervan is de gevoeligheid voor vocht. Synthetische vulling is bij een gelijke isolatiewaarde niet zo comprimeerbaar en licht als dons, maar verwarmt daarentegen ook in natte toestand. Daarom wordt dons eerder in droge omstandigheden, in de winter en tijdens lichtgewicht-tochten gebruikt, mummieslaapzakken met synthetische vulling zijn daarentegen meestal 3-seizoenen-slaapzakken, bestemd voor gebieden met een hoge luchtvochtigheid.

Waar moet ik verder nog op letten?

Bij de aanschaf van een mummieslaapzak is de maat van primair belang voor een goede isolatie. Er zijn verschillende lengtes, waarbij je zowel op de binnen- als buitenmaat moet letten. Bovendien zijn er verschillende modellen en bestaan er slaapzakken die in de breedte rekbaar zijn. Er zijn ook kinderslaapzakken verkrijgbaar.
Binnenzakken, warmtekragen, capuchons, ritssluitingen en koppelbaarheid zijn andere belangrijke aspecten waar je bij de mummieslaapzakken van Valandre, Mountain Equipment, Mammut en Exped op moet letten.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.