Lengte van de wandelstokken instellen

Je lichaamslengte
cm

De optimale lengte voor je wandel- en trekkingstokken is cm.

Op tochten met langere beklimmingen en afdalingen, raden we aan om individueel verstelbare telescoopstokken in te stellen om de stokken 5 tot 10 cm (bergopwaarts) te verkorten of te verlengen (bergafwaarts), afhankelijk van de steilheid en helling.

De juiste stoklengte

In diverse sporten worden de stokken gebruikt, waarbij niet alleen het materiaal, maar vooral de keuze van de juiste lengte cruciaal is. De correcte lengte is sterk afhankelijk van de sport zelf, van het routeprofiel en niet het minst van het vaardigheidsniveau van de gebruiker.

Er zijn vaste stokken met een vaste lengte en vario- of telescoopstokken op de markt, die indien nodig snel kunnen worden aangepast en even geschikt zijn voor verschillende sporten. Hoewel de tweede variant een hoge mate van variabiliteit biedt, gaat dit ten koste van stijfheid en gevoeligheid voor fouten. Dat wil zeggen, bij verkeerd gebruik kunnen ze knikken of het sluitmechanisme kan falen.

Een stoklengtecalculator kan helpen om een ruwe schatting te maken van de optimale lengte, maar dit kan mislukken vanwege de hoge complexiteit van het probleem als het gaat om een nauwkeurige berekening van de lengte. Hier geldt - zoals zo vaak - niets anders dan uitproberen.

Natuurlijk geldt voor het kiezen van de juiste lengte altijd de persoonlijke voorkeur; wat te lang is voor sommigen, is precies goed voor de ervarenen. De gepresenteerde vuistregels zijn benaderingsrichtwaarden, in geval van twijfel het beste gewoon uitproberen!

Trekkingstokken & wandelstokken

 Juiste lengte bij wandelstokken en trekkingstokken
Armpositie met juiste lengte van de wandelstokken

Trekkingstokken en wandelstokken zijn ontworpen om het lichaam in evenwicht te houden en de knieën te verlichten bij het stijgen en afdalen. Vooral in blootgestelde situaties of moeilijke rivieroversteken worden de stokken snel de onmisbare veiligheidsuitrusting. Over het algemeen is het gebruik van telescoopstokken hier geschikt om onderweg snel de lengte aan het routeprofiel aan te passen of om de stokken palen naar behoefte klein te verpakken en aan de rugzak te bevestigen.

Golvend routeprofiel: trekking, wandelen en pilgeren

Op lange wandelingen zijn de afgelegde afstanden vaak vlak of licht golvend, voor alpinetrekkingstouren moet echter eerder het volgende hoofdstuk worden geraadpleegd. Een vlakke koers suggereert dat de gebruiker niet constant de stokken wil aanpassen voor stijgingen of afdalingen, maar dat een vaste lengte kan worden ingesteld.

Hier is de regel: staand (met de wandelschoenen aan), wordt het handvat van de stok met de hand ingesloten en wordt de punt op de grond geplaatst, zodat de stok recht op de grond staat. In deze positie moeten de onderarm en de bovenarm van de wandelaar een rechte hoek vormen. In deze lengte kunnen zowel stijgingen als afdalingen onder de knie worden gekregen, zolang ze maar niet te steil zijn. Zo worden frequente onderbrekingen voor de aanpassing van de stokken op vlakke en licht golvende routes voorkomen. Het volgende hoofdstuk legt uit hoe stokken op extreem terrein kunnen worden aangepast.

Lange beklimmingen en afdalingen: bergwandelen, bergsteigen en alpine tochten

De situatie is echter veel ingewikkelder op alpine terrein. Vooral hier wordt het gebruik van een telescoopstok aanbevolen, omdat voor de stijging en daling in de regel verschillende lengtes zijn ingesteld.

Telescopische stokken zijn ideaal voor bergtouren
Telescoopstokken zijn flexibel instelbaar en snel opgeborgen

De exacte lengte is afhankelijk van hoe steil de helling is. Ten opzichte van de lengte van de stok op vlak terrein zijn de stokken korter bij het klimmen en dienovereenkomstig langer bij het heuvelafwaarts gaan. Het is dus mogelijk zelfs met verschillende hellingen, dat de elleboog tijdens het lopen een rechte hoek maakt met de stok. In deze positie kan de arm het gewicht optimaal overbrengen op de stok.

Wees voorzichtig bij het instellen van de stok voordat je bergafwaarts gaat: de stokken moeten zorgvuldig worden vergrendeld zodat ze niet bezwijken onder belasting. Bij het lopen over de helling kan de stok aan de kant van de helling ook onder het handvat worden gepakt, zodat ook zonder instellen een rechte hoek in de elleboog kan worden gegarandeerd.

Met de juiste houding is het gemakkelijk om je evenwicht te bewaren, je benen tijdens de beklimming omhoog te ondersteunen of je knieën heuvelafwaarts te verlichten. Hoe steiler een beklimming, hoe korter (in vergelijking met de instelling op vlakke stukken) de lengte van de stok moet worden gekozen. Tijdens de afdaling worden de stokken dienovereenkomstig langer gemaakt, de hoek in de elleboog mag hier ook minder dan 90° zijn.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.