Impactkracht van een vallende klimmer

1
Gewicht van de vallende persoon?
kg
2
Hoogte van de val?
m

De impactkracht van de vallende boulderaar is gelijk aan het optillen van 350 kg of

4,2 wasmachines !

We kennen de foto's: een enorme rots in het midden van nergens, theatraal verlicht, de nacht schijnt zich alleen op deze rots te concentreren, want hier wordt nu geschiedenis geschreven. Op een hoogte van enkele meters wordt op dat moment bepaald of de boulderaar de beslissende dyno vasthoudt of niet en of de lat weer hoger hangt.

De benen zwaaien ver naar achteren. Slechts één hand voorkomt dat de boulderaar achter de rots in de struiken te zwaaien. Vijf meter onder hem staan zijn vrienden, zowel aanbidders, rond de crashpads, hun handen in de lucht in de richting van zijn billen.

De onderschatte krachten bij het klimmen

Wat niet op de foto's te zien is, wordt getoond in de bijbehorende video's. Als het tot een val komt, nemen zij daar onder snel hun handen weer weg. Je zou ze nu kunnen uitlachen als lafaards, slechte vrienden of beginners, wat niet weinigen doen. Maar wie zich zo gedraagt, heeft nooit geprobeerd een val te stoppen - en moet dit ook liever laten.

Want wanneer gekeken wordt naar de krachten van zo'n val wordt het snel duidelijk dat hier geen stoppen of vangen van de vallende mogelijk is. Een spotter riskeert in een poging eerder zijn gezondheid. Met andere woorden: ooit geprobeerd om een vliegende Trabi te vangen?

Ter illustratie: om een man van 90 kg te stoppen na vijf meter vrije val, is dezelfde inspanning nodig als om 450 kg op te tillen. Dat is ongeveer het gewicht van een volwassen Arabisch paard! Voor een man van 80 kg kom je ook al uit op 350 kg, wat meer dan vier wasmachines op de weegschaal zijn.

Wat spotters moeten weten - zo veel veroorzaakt het vallen in het
klimmen
Opmerking: de grafiek is bedoeld om de krachten te illustreren die spotters of zekeraars mogen verwachten. Dit zijn echter relaties omdat het berekenen van de kracht die een vallende massa uitoefent bij een botsing moeilijk te visualiseren is - vooral als je het fysiek op een waterdichte manier wilt beschrijven.
Download de afbeelding als PDF

Bij veilig klimmen is de situatie op de eerste paar meters, wanneer de klimmer nog op de zekering of de grond kan vallen, vergelijkbaar met het boulderen. Maar zodra de klimmer in het touw landt, hangt het af van de valfactor en de vangstoot - maten die elke klimmer al eerder heeft moeten horen.

Taken van de spotter bij het boulderen

De spotter en het crashpad vangen een val tijdens het boulderen
op
Spotting vereist uiterste concentratie

Met dergelijke krachten is onderschepping volkomen illusoir, zo niet stom. De goed geïnformeerde boulderhalbezoeker voegt er nu aan toe dat het niet gaat om het vangen tijdens het spotten, maar om het leiden. De taak van de spotter is om de boulderaar op de juiste plaats op de mat te duwen. Dat klopt, maar ook dat is vanaf een bepaalde hoogte behoorlijk riskant. Ja, je kunt proberen om een lichaam af te buigen met een kracht van 540kg (90kg na 6m vrije val), wat overeenkomt met een Trabbi. Maar dan moet je heel goed op je handen en vingers letten.

De vraag is nog steeds waarom de spotters er überhaupt zijn op dit crashpad. Als je al met de besten van de besten bouldert, moeten ze toch weten wat ze doen? Het antwoord is vrij eenvoudig: ze spotten en weten waarschijnlijk wat ze doen.

Het feit dat ze hun handen ophouden heeft meer te maken met concentratie en reactietijd. Als je de boulderer volgt met zijn handen, ben je bij een val sneller bij de plek, dan wanneer je handen nog in de zakken van het donzen jack zitten. Want zelfs als de spotter de boulderaar niet zou moeten vangen, heeft hij een paar dingen te doen, is hij enorm belangrijk en heeft hij een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de boulderaar.

Crashpad uitlijnen

Heel belangrijk: de spotter zorgt ervoor dat er altijd voldoende crashpads in de valzone van de klimmer zijn. Veel boulderaars lopen niet verticaal omhoog. Vooral op een natuurlijke rots heb je maar één (maximaal twee) crashpads per persoon en vaak niet het voldoende aantal om de hele valzone te bedekken. Hier is de spotter verantwoordelijk voor het regelmatig aanpassen van de bestaande pads zodat de valzone wordt beschermd.

Stabilisatie van de gevallen persoon

De tweede zeer belangrijke taak van de spotter kan iedereen zich voorstellen die ooit gymnasten heeft gezien en zag hoe moeilijk het voor hen is om na de landing recht te blijven staan. Precies, het is zwaar en boulderaars zijn geen gymnasten. Na de landing kantel, of afhankelijk van de snelheid, spring je letterlijk in één richting weg. Afhankelijk van de locatie van de val kan dit erg ongemakkelijk zijn.

De taak van de spotter is om te voorkomen dat hij kantelt of wegspringt. Als een levend hek staat de spotter bij het crashpad. Als de boulderaar valt en na de botsing op het pad naar de zijkant wordt gegooid, is het de taak van de spotter om ervoor te zorgen dat de boulderaar zichzelf niet verwondt. Dus op het pad blijft of in de arm van de spotter belandt.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.

We gebruiken cookies om je shoppingervaring te verbeteren. Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.