Bereken jouw ape index

1
Lichaamsgrootte
cm
2
Armspanwijdte
cm

Jouw aapfactor is

Jij bent

Als de route of het rotsblok niet lukt, zijn excuses altijd welkom. De falende klimmer zou dan heel graag naar de lichaamsgrootte willen verwijzen en het gebrek aan succes met te veel of te weinig lichaamslengte verklaren.

De volgende fase van het excuus is niet alleen om de handicap op korte termijn toe te passen op de ene of de andere rots, maar om deze te generaliseren. Hier kan de aapindex helpen als een pseudo-wetenschappelijke basis van het excuus. Maar wat is er echt voordelig aan de aapfactor?

Wat is jouw aapfactor?

De aapfactor (ape index) beschrijft de verhouding van de armspanwijdte en lichaamslengte. De term werd gedefinieerd in de klimscene. Inmiddels wordt het ook in de wetenschappelijke wereld gebruikt.

Normaal groeien wij mensen symmetrisch, tenminste min of meer. Dus onze voeten zijn zo lang als onze onderarmen, onze ogen bevinden zich in het midden tussen de kin en de kruin en onze armspanwijdte komt overeen met onze lengte.

De ape index theorie stelt nu dat mensen die een bijzonder brede armspanwijdte hebben een voordeel hebben bij het klimmen. Zoals onze verre verwanten, de apen.

Wat is een goede aapfactor?

Zoals reeds vermeld, zou een bijzonder hoge armspanwijdte een voordeel moeten opleveren. Dus wanneer de armen langer zijn dan het lichaam lang is. In de verdelingsmethode komt een waarde zo ver mogelijk boven een uit, en in de aftrekking een maximaal positief getal.

Is een goede aapfactor voordelig?

De aapindex bepaalt niet alles

Nu komt het slechte nieuws: de wetenschap kon geen enkele correlatie vinden tussen de aapindex en klimprestaties. Onderzoek heeft aangetoond dat dit ook verwijst naar dynamische bewegingen.

Er is een maar: dit is slechts de mening van de Duitse Wikipedia-pagina voor de ape index. De Engelse pagina geeft daarentegen enkele wetenschappelijke voorbeelden die vermeend bewijs van het voordeel hebben gevonden. De meningen verschillen dus en de discussie van de aapfactor is een legitiem excuus voor slechte klimprestaties.

Maar waar ze het allemaal over eens zijn is: techniek, behendigheid, kracht en ervaring spelen een cruciale rol bij het klimmen en boulderen. Als je dit niet beoefent, zul je ook niet kunnen schitteren met een fantastische aapindex ;-)

Hoe wordt je ape index berekend?

Indeling: deze variant komt vaker voor en ook die welke wetenschappelijk is genoemd. De formule voor berekening

Ape index = armspanwijdte ÷ lichaamsgrootte

Aftrekken: waarschijnlijk de versie die je sneller uit het hoofd kunt rekenen en daarom af en toe ook wordt gebruikt. De formule voor berekening:

Ape index = armspanwijdte – Lichaamsgrootte

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.

We gebruiken cookies om je shoppingervaring te verbeteren. Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.