Perfect bij wisselvallig weer: een softshell trui

Softshell trui

Het begrip "softshell" omvat een breed spectrum aan verschillende soorten functionele stoffen. Bijna overal is softshell in verwerkt: handschoenen, mutsen, jassen, broeken en zelfs schoenen. En terecht! Het elastische weefsel biedt een degelijke bescherming tegen weersinvloeden en is erg dampdoorlatend. Zo zijn producten van deze stof het meest geschikt voor sportactiviteiten bij wisselvallig weer. Zolang er geen langdurige regenbuien voorspeld zijn, biedt een softshell de beste bescherming tegen wind en neerslag.
Hier wordt beschreven wat softshell truien moeten kunnen. Ze zijn licht, kunnen klein worden opgeborgen en zijn uitstekend geschikt als buitenlaag voor tours. Je kunt een jas met doorlopende ritssluiting zelfs gerust thuis laten. Bovendien kun je de trui als warme middelste laag gebruiken. Het gebruik van softshell truien kent dus amper grenzen en kan evengoed tijdens een intensieve beklimming als in het dagelijks leven worden gedragen.

Eigenschappen van softshell truien

Een softshell trui is over het algemeen windvast en waterafstotend, elastisch en ritselt niet of amper. Afhankelijk van het weefsel biedt hij meer of minder warmte en is hij dus eerder dun of erg slijtvast. Het ligt er namelijk aan of de binnenkant voorzien is van een fleece voering of niet en of het buitenmateriaal eerder ruw of tamelijk zacht aanvoelt.
Ook het membraan speelt een rol. Er bestaan softshelltruien met en zonder membraan. Terwijl de softshell pullover met membraan je erg goed beschermen tegen wind en water, maakt de membraanloze softshell indruk met een verhoogde dampdoorlatendheid.

Uitrusting van softshell truien

De meeste softshell truien zijn voorzien van elastische manchetten en een trekkoord in de zoom. Zo kun je de trui ook het best onder een hardshell (regenjas) dragen. Afhankelijk van de uitvoering heeft de softshell trui een capuchon. Deze moet verstelbaar zijn, zodat je beter beschermd wordt tegen weersinvloeden, en moet indien nodig compatibel zijn met een helm.
Vervolgens zijn er meestal ook nog een of meerdere borstzakken voorzien voor al het noodzakelijke (repen, mobiele telefoon) en/of paspelzakken aan de zijkant van de softshell trui.
De ritssluiting aan de kraag zorgt bovendien voor ventilatie en vereenvoudigt het aan- en uittrekken van de trui.

Pasvorm bij softshell truien

Bijna alle softshell truien zien er sportief uit, maar hebben noch een wijd, noch een smal model. Als je enkel een shirt onder de softshell trui draagt, dan mag de trui ook wel wat kleiner zijn of net groter als je hem enkel als buitenlaag draagt.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.