Beter zicht op tochten met de juiste zonnebril

Sport zonnebril

Gletsjerbrillen, skibrillen, fietsbrillen, hardloopbrillen ... Er is een ruim aanbod aan brillen die je ogen beschermen. Ze zien er niet alleen goed uit, maar zorgen er voornamelijk ook voor dat je buiten niet verblind wordt door de zon en je je omgeving duidelijk kunt zien.
Welke kenmerken hebben de verschillende soorten brillen en waarop moet je letten als je een passende zonnebril wilt kopen? Hieronder vind je een overzicht.

Soorten zonnebrillen

Voor sportief outdoorgebruik zijn er in principe drie basiscategorieën van zonnebrillen.
Skibrillen zijn de grootste zonnebrillen en beschermen je ogen het beste. Als je de hele dag in de sneeuw op pad bent, is het des te belangrijker dat je ogen beschermd worden tegen het felle, reflecterende licht. Het is niet alleen belangrijk om met de zonnebril sneeuwblindheid te voorkomen, maar ook om de hele dag lang en bij wisselende lichtinval alle vormen en omtrekken duidelijk te zien. Zo kun je veiliger de helling afglijden. Met name bij activiteiten naast de piste (freeride, ski-alpinisme, all mountain) is het nog belangrijker dat je zonnebril ervoor zorgt dat je gevaarlijke plekken vroeg genoeg opmerkt, zowel bij zonneschijn als bij bewolking.
Daarom hebben het formaat en het glas absolute prioriteit als je een zonnebril voor het skiën gaat kopen. Voor offpisteskiërs raden we een brede lens aan voor een nog groter gezichtsveld. Sportieve afdalers hebben ook genoeg aan kleinere modellen.
Wat de lens betreft kun je kiezen voor meekleurende (fotochromatische) of eenkleurige glazen. De keuze hangt af van de lichtintensiteit. Je moet dus voor jezelf uitmaken hoe lang en bij welke weersomstandigheden je de zonnebril hoofdzakelijk nodig hebt. Daarnaast bestaan er glazen met speciale polarisatiefilter, die bij een extreem felle omgeving het reflecterende, verblindende licht van de sneeuw verzacht.
Hoofdband, ventilatie, verstelbaarheid en de grootte van het montuur zijn andere factoren waarmee je rekening moet houden als je een zonnebril voor het skiën koopt. Skibrillen worden ook gebruikt op alpine tochten en expedities.
Zonnebrillen voor activiteiten waarbij je een lange afstand aflegt, zoals langlaufen, speedhiking, mountainbiken, wielrennen, trailrunning en hardlopen, zijn net het tegenovergestelde. Ze zijn licht, meestal zelfs een beetje elastisch en onbreekbaar. Er bestaan eenkleurige, meekleurende en verwisselbare glazen. Je moet er vooral op letten dat de vorm van de zonnebril geschikt is voor de specifieke sport en voldoet aan je eigen eisen.
Gletsjerbrillen zijn uitstekend geschikt voor in alpiene gebieden. Ze combineren namelijk de lichtheid van gewone zonnebrillen met de omvangrijke bescherming van skibrillen. Deze zonnebrillen zijn compact, maar aan de zijkanten gesloten. Zo kan het verblindende licht van de sneeuwvelden en gletsjers je niet storen tijdens het bergbeklimmen. Voor zulke zonnebrillen is een brillenkoord aangeraden.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.