Beter zicht op tours met de juiste zonnebril

Sport zonnebril

Gletsjerbrillen, skibrillen, fietsbrillen, brillen om te hardlopen... Er is een ruim aanbod aan brillen die je ogen beschermen. Ze zien er niet alleen goed uit, maar ze zorgen er voornamelijk voor dat je buiten beschermd bent tegen de zon. De zon kan je namelijk niet verblinden en je kunt je omgeving duidelijk zien.
Welke kenmerken hebben de verschillende types brillen en waarop moet je letten als je een passende zonnebril wilt kopen? Hieronder vind je een overzicht.

Soorten zonnebrillen

Voor sportief outdoorgebruik zijn er in principe drie basiscategorieën van zonnebrillen.
Skibrillen zijn de grootste zonnebrillen die je ogen het beste beschermen. Als je de hele dag in de sneeuw op pad bent, dan is het des te belangrijker dat je ogen beschermd worden tegen het felle, reflecterende licht. Het is niet alleen belangrijk om met de zonnebril sneeuwblindheid te vermijden, maar ook om de hele dag lang en onder wisselende lichtinval alle vormen en omtrekken duidelijk te zien. Zo kun je veiliger de helling afglijden. Net bij activiteiten naast de piste (freeride, backcountry, all mountain) is het des te belangrijker dat je zonnebril ervoor zorgt dat je gevaarlijke plaatsen vroeg genoeg waarneemt, zowel bij zonneschijn als bij bewolking.
Daarom hebben de maat en het glas absolute prioriteit als je de passende zonnebril om te skiën gaat kopen. Voor freeriders naast de piste raden we brede brilglazen aan voor een nog groter blikveld. Sportieve afdalers hebben ook genoeg aan kleinere modellen.
Je kunt kiezen of de glazen zelfkleurend (fotochroom) zijn of eenkleurig. Dit hangt van de lichtintensiteit af. Je moet dus voor jezelf uitmaken hoe lang en bij welke weersomstandigheden je de zonnebril hoofdzakelijk nodig hebt. Bovendien bestaan er glazen met speciale polarisatiefilter, die bij een extreem felle omgeving het reflecterende, verblindende licht van de sneeuw verzacht.
Een band, ventilatie, instelmogelijkheid en de grootte van het montuur zijn factoren waarmee je rekening moet houden als je een skibril koopt. Skibrillen worden bovendien ook bij hoogtetours en expedities gebruikt.
Zonnebrillen voor activiteiten over een lange afstand, zoals langlaufen, speedhiking, mountainbiken, wielrennen, trailrunning en hardlopen, zijn net het tegenovergestelde. Ze zijn licht, meestal zelfs een beetje elastisch en onbreekbaar. Er bestaan eenkleurige glazen, meekleurende glazen en reserveglazen. Je moet er vooral op letten dat de vorm van de zonnebril geschikt is voor de sportsoort en voldoet aan je eigen eisen.
Gletsjerbrillen zijn uitstekend geschikt voor alpiene gebieden. Ze combineren namelijk de lichtheid van bergbrillen met de totale bescherming van skibrillen. Zulke zonnebrillen zijn compact, maar aan de zijkanten gesloten. Zo kan het verblindende licht van de sneeuwvelden en gletsjers je niet storen tijdens het bergbeklimmen. Voor zulke zonnebrillen raden we een veiligheidskoord aan.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.