Minifietspompen

Minifietspompen

Een lekke band onderweg is nog geen ramp - tenminste, wanneer de fietser op de situatie is voorbereid. Racefiets, trekking- of mountainbike, een minipomp behoort tot de absolute basisuitrusting bij amateurs en profs. Uiteraard naast band en / of plakspullen. Fabrikanten zoals Contec, Zefal of Crankbrothers hebben zich daarop ingesteld en bieden een groot assortiment aan. Maar de ene minifietspomp is de andere nog niet. Hieronder staan de belangrijkste verschillen.

Race, trekking, MTB: dat moet geen probleem zijn voor de pomp

Afhankelijk van de pomp moet deze voldoen aan verschillende eisen. Een racefietspomp is doorgaans gemaakt voor sclaverandventielen maar vaak bieden de modellen ook combiventielen of ventieladapters voor autoventielen. Omdat bij racefietsen met hoge luchtdrukken van tot 10 bar wordt gereden, moeten de pompen in staat zijn de lucht overeenkomstig sterk te comprimeren. Veel MTBs hebben een autoventiel, daarom zijn veel MTB-minipompen uitgerust met combiventielen. Ze kunnen maximaal tot een druk van 6 bar oppompen. Omdat een pomp tijdens het mountainbiken met vocht en vuil in aanraking komt, wordt de ventielopening in de meeste gevallen beschermd met een dop.

Overzicht van de verschillende materialen

De kleine en lichte modellen van zowel de MTB- als racefietspompen zijn zeer populair. Lichte en stootbestendige pompen zijn van aluminium, ook kunststofmodellen zijn robuust en komen veel voor.

CO2-pompen en speciale uitrustingen

Pompen met CO2-patronen worden gebruikt als er weinig tijd is. Anders dan bij klassieke handpompen wordt hun inhoud razendsnel in de band gepompt. In de pomp bevindt zich een ingebouwde manometer die de luchtdruk controleert. Modellen van Airace beschikken over een uittrekbare ventielkop, die het pompen met de minipompen vergemakkelijkt.

Conclusie

Minifietspompen behoren tot de basisuitrusting. Wie zijn pomp meedraagt in de zak van zijn shirt, heeft een zeer klein exemplaar nodig. Wanneer de pomp op het frame wordt gemonteerd is een hoogwaardige houder noodzaak. Racefietsers kiezen vaak voor systemen met CO2-patronen omdat ze hiermee kostbare seconden winnen. Belangrijk: controleer of de racefietsbanden geschikt zijn voor hoge luchtdrukken!

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.