Shop

Koopadvies softshelljassen – de ademende bescherming tegen het weer

Inhoudsopgave

Softshells worden in de outdoorbranche vaak geprezen als alleskunners: ze zijn sterk waterafstotend (soms zelfs waterdicht), winddicht, zeer goed ademend, zeer beweeglijk, vaak zeer licht en daardoor de perfecte begeleider voor vrijwel elke gelegenheid. Maar kunnen softshelljassen echt alles? Waar liggen de verschillen en waarop moet je letten wanneer je een softshelljas koopt?Wij hebben alle belangrijke feiten verzameld en geven je hier een leidraad voor het kopen van een softshell.

Wat is een softshell eigenlijk?

Tja, was deze vraag maar zo eenvoudig te beantwoorden … Het aanbod aan softshells is minstens even veelzijdig als de gebruiksdoelen ervan. Terwijl sommige jassen al bijna doen denken aan een „hardshellzusje”, zullen andere eerder worden verward met een klassieke trui. Softshells vormen de brug tussen fleecetruien en hardshells. Ze zijn wind- en waterdichter dan fleecetruien, maar niet volledig waterdicht en in vergelijking met hardshells hebben ze betere ademende en elastische eigenschappen.

Productie

Montura – Fly Jacket van GoreTex Windstopper-materiaal

De meeste softshells zijn winddicht. Hiervoor zorgen twee verschillende productiemethoden. Zo zijn er jassen met membraan, zoals het Montura Fly Jacket met Gore Windstopper, en jassen die dankzij hun dichte stof winddicht zijn, zoals het Tatonka Dorum Jacket. Of het nu aan een membraan of aan de stof ligt, winddicht zijn ze allebei. Het grote voordeel van een membraan is dat dit ook grotendeels de regen tegenhoudt, terwijl de vezels van een speciaal geweven jas hier meestal niet veel tegen kunnen inbrengen. Het nadeel van een membraan is echter dat het niet zoveel waterdamp doorlaat. Zo gaat dus weer ademend vermogen „verloren”.

Wat er dan beter is, is een vraag die je zelf moet beantwoorden. Verwacht je van je softshelljas dat hij je beschermt tegen wind en matige regen en toch ook ademend is, dan ben je met een membraan goed uitgerust. Zoek je een jas die bijzonder warm en zeer goed ademend is, die de wind weghoudt van het lichaam, maar die niet noodzakelijk in de regen wordt gebruikt, dan is een jas zonder membraan waarschijnlijk de beste keuze.

Als de versie met membraan je beter lijkt, moet je je de volgende vraag stellen:

Waarom eigenlijk geen hardshell?

Zoals gezegd bestaan er softshells die nauwelijks moeten onderdoen aan bepaalde hardshells. Ze zijn dan meestal wel niet 100% waterdicht (ze hebben bijvoorbeeld zelden waterdichte naden en ritsen), maar ze hebben wel duidelijk een beter ademend vermogen. Een ander verschil is het gebruikte materiaal, dat veel zachter en elastischer is. Dit zorgt enerzijds voor een aangenamer draagcomfort en anderzijds voor meer bewegingsvrijheid. Dit is waarschijnlijk ook de reden voor het succes van de softshells: goede prestaties en meer comfort!

Als je graag uitdagende meerdaagse tochten maakt, waarbij lange trajecten met hevige regen zonder enige hoop op beschutting niet uitgesloten kunnen worden, dan kun je niet zonder een hardshelljas. Maar voor de meeste andere gebruiksdoelen kan een softshelljas een goed alternatief zijn!

Waar komt dat draagcomfort eigenlijk vandaan?

Net als hardshells, zijn softshells opgebouwd uit meerdere lagen. De buitenste stof bestaat uit waterafstotend, slijtvast materiaal dat vocht goed transporteert, maar niet opneemt. Hier worden polyester-, polypropeen- of polyamidevezels gebruikt. De tweede laag is vaak een membraan dat doorlatend is voor waterdamp, maar de wind afstoot. Aan de binnenkant van de jas zorgt fleece of velours voor een aangenaam draagcomfort, bewegingsvrijheid en bescherming tegen de kou.

Gebruiksdoelen

Door de vele mogelijkheden om materialen te combineren, ontstaat een breed assortiment aan softshelljassen voor verschillende gebruiksdoelen. Om de perfecte jas te vinden, moet je dus naar de details kijken! Ook onder de softshells vind je jassen met ventilatieritsen, capuchons die geschikt zijn om met een helm te dragen, trekkoordjes en andere interessante kenmerken. Of ze voor jou nuttig zijn, hangt natuurlijk af van waarvoor je de jas koopt.

Arc’teryx – Incendo Jacket – Hardloopjack

Om te fietsen, joggen, trailrunnen en dergelijke is een zeer goed ademende jas aan te raden. En als je bij regen liever thuisblijft, is een membraan eigenlijk ook overbodig. In dat geval zijn pasvorm en verluchtingsmogelijkheden (bv. verluchtingsritsen aan de armen) de belangrijkste factoren. Ook een capuchon hoeft dan eigenlijk niet, maar waar je wel rekening mee kunt houden, is dat bij het klimmen en fietsen een verlengde rug zeer aangenaam is. Het Arc’teryx Incendo Jacket is bijvoorbeeld een klassiek hardloopjack: geen overbodige features, maar wel licht en met een zeer klein pakformaat. En natuurlijk biedt het ook op lange routes voldoende bescherming tegen het weer!

Jassen zoals de MaruanM. van Maloja hebben een bijzondere materiaalcombinatie. De voorkant is winddicht, terwijl de achterkant zeer goed ademend is, maar niet winddicht. Perfect voor alle fietsers, hardlopers en toerskiërs! Voor gebruik in alpien gebied zijn deze jassen echter niet geschikt. Hier zijn weerbestendigheid en volledige bescherming van belang. Het Gipfelgrat Jacket van Mammut heeft bijvoorbeeld een verstelbare capuchon die met een helm kan worden gedragen, ventilatieritsen en een membraan dat lichte buien buiten houdt. Bovendien is het duidelijk elastischer dan een klassieke hardshell en daarom de ideale begeleider voor alpiene klimtochten.

Maloja – MaruanM. – Softshelljacke

Jassen zoals de Vaude Croz Windshell zijn eerder voor dagelijks gebruik ontworpen. Ze zijn volledig winddicht, hebben een capuchon die elke regenbui buitenhoudt en hebben een eenvoudig maar stijlvol design. Dit betekent een betrouwbare bescherming tegen weer en wind, zonder altijd een ritselende hardshell te moeten meenemen.

De verscheidenheid aan softshelljassen is zeer groot. Daardoor kan het soms moeilijk zijn om het overzicht te bewaren. Als je jezelf wat tijd geeft en bedenkt wat je precies wilt – en ook wat je er precies mee wilt doen – is de kans groot dat je de perfecte jas vindt!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

van Bergvriendin

Wiebke

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!