Hoe kan ik mijn regenjas impregneren? Hardshelljassen en -broeken beschermen ons dagelijks tegen regen en wind en leveren uitstekend werk wanneer het erom gaat ons droog te houden. Op tochten in de bergen is dat bijna het allerbelangrijkste.
Maar om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, hebben onze spullen een beetje hulp nodig. Na een tocht maken we onze spullen schoon, doen we de nodige reparaties en zorgen we ervoor dat alles weer perfect in orde is voor de volgende tocht.
Een heel belangrijk onderdeel van onze uitrusting is de impregnering van onze regenjas en regenbroek, want deze houdt ons droog en daardoor ook warm. Maar impregneringen moeten regelmatig worden gereactiveerd of vernieuwd. Hier leggen we je uit hoe je dat doet en wanneer het er tijd voor is.
De impregnering heeft een dubbel effect
Afhankelijk van het type jas dat je draagt, heeft de impregnering een dubbele werking. In de eerste plaats zorgt deze ervoor dat water van de jas rolt en dus niet in de stof kan dringen.
Als we veel bewegen en veel zweten, is het buitengewoon belangrijk dat onze kleding in staat is om de waterdamp vanuit de jas naar buiten af te voeren. Fabrikanten gebruiken hiervoor verschillende systemen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze helpen om de waterdamp door het materiaal naar buiten te transporteren, meestal via verschillende membranen*.
Dit is echter alleen mogelijk als de stof droog is, want anders sluit de waterfilm de jas van buitenaf af en kan de waterdamp dus niet uit de jas ontsnappen. Het gevolg is dat we dus wel beschermd zijn tegen regen, maar toch kletsnat worden door ons eigen zweet, wat op een gegeven moment nauwelijks nog een verschil maakt.
De impregnering beschermt ons niet alleen tegen regen, maar zorgt er ook voor dat onze kleding ademend blijft. Daarom is het belangrijk dat de impregnering goed werkt. Gelukkig is het tegenwoordig heel eenvoudig om de impregnering zelf weer te activeren of te vernieuwen.
*Om het eenvoudig te houden en voor een betere leesbaarheid gebruiken we in dit blogbericht de term ‘membraan’ voor alle systemen voor hardshelljassen, dus ook coatings en dergelijke.
Waarom verzwakt de impregnering?
Impregneringen worden in de vorm van verschillende stoffen op het materiaal aangebracht en vervolgens geactiveerd. Als een impregnering niet meer goed werkt, kan dit komen doordat deze opnieuw moet worden geactiveerd of doordat de impregnerende stoffen uit het buitenmateriaal zijn gewassen.
Hoe weet ik of een impregnering nog werkt?
Om te testen of de impregnering nog werkt, kun je enkele druppels op de jas laten vallen en kijken wat er gebeurt. Bij een werkende impregnering trekt het water niet in het materiaal van de jas, maar ontstaan kleine druppels die van de jas rollen of er gemakkelijk kunnen worden afgeschud. Als het water niet ‘parelt’, maar in de stof dringt, is het tijd om je met de impregnering bezig te houden. Je kunt dit het beste testen op de plaatsen die onderweg het belangrijkst zijn en die het zwaarst worden belast, dus aan de schouders en aan de buitenkant van de armen. Ook is het aan te raden op meerdere plaatsen te testen.
Een gebrekkige impregnering betekent niet automatisch dat de jas niet meer waterdicht is. Bij de meeste jassen biedt het membraan in de jas bescherming tegen het binnendringen van water (dus niet de impregnering) en dat membraan ligt onder de buitenste laag.
Reactiveren van de impregnering
Zeker als een product nog vrij nieuw is, kan het volstaan om de bestaande impregnering te reactiveren. Hiervoor stop je de jas gewoon in de droger (programma voor sportkleding) en laat je deze ongeveer een half uur op gemiddelde temperatuur draaien. Door de warmte wordt de impregnering gereactiveerd.
Als je geen droger hebt, gaat dit ook met een strijkijzer en een doek tussen het strijkijzer en de jas. Daarbij mag je geen stoom gebruiken. Een droger is in ieder geval beter, want hier wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Je moet er ook op letten dat je de jas niet te heet laat worden, want juist jassen met membraan kunnen niet altijd goed tegen hitte. Het is het daarom aangeraden om de instructies van de fabrikant te lezen, zodat je zeker bent.
Vernieuwen van de impregnering
Als het tijd is voor een nieuwe impregnering, kun je daar gemakkelijk zelf voor zorgen. Eerst moet je beslissen of je een impregnering wilt gebruiken die in de wasmachine wordt ingewassen of een spray, die alleen op de buitenkant van de stof wordt gespoten.
Fabrikanten als Sympatex, Gore-Tex of Polartec lijken hier geen voorkeur te hebben.
Wij raden je echter om verschillende redenen aan een spray te gebruiken. Ondertussen bestaan er vele soorten membranen, die heel verschillend werken.
Bij sommige daarvan zou een impregnering door inwassen het ademend vermogen belemmeren. Bij andere systemen ontstaat dit probleem niet. Het hangt er namelijk vanaf welk membraan met welke impregnering (fabrikant) wordt gecombineerd. Omdat er veel verschillende combinaties zijn en je precies moet weten welk membraan met welke impregnering kan worden gecombineerd, zijn er heel wat struikelblokken en kan je je mooie kwaliteitsvolle jas al snel slechter in plaats van beter maken.
Een spray werkt daarentegen bij elke jas, ongeacht het gebruikte membraan. Bovendien is het hiermee mogelijk om de zones die sterk worden belast extra grondig te impregneren. Zo krijgt je jas de beste behandeling zonder dat je onnodige risico’s neemt.
Inwassen
Was de jas of broek zoals aangegeven in de wasinstructies. Voeg daarna het impregneermiddel zoals wasverzachter toe en start een nieuwe wasbeurt.
Sprayen
Was de jas of broek volgens de wasinstructies en breng vervolgens de spray aan. Of de kleding daarvoor nat of droog moet zijn, lees je in de handleiding van de fabrikant. Je legt de jas of broek het beste neer, want als ze aan een kleerhanger hangen gaat veel van de nevel verloren. Bij sommige producten moet je de impregnering nog in de stof laten inwerken. Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing aandachtig.
Impregneermiddelen op basis van fluorverbindingen kunnen ontvlambaar zijn. Wees dus voorzichtig!
Activeren
Bij de meeste fabrikanten moet de impregnering na het aanbrengen worden geactiveerd (zie boven). Of dit nodig is staat in de gebruiksaanwijzing.
Milieuvriendelijkheid
Als dit thema je interesseert, hebben we goed nieuws voor jou, want tegenwoordig zijn er ook milieuvriendelijke impregneermiddelen voor je regenkleding, zoals de producten van Fibertec of Nikwax. Ook Toko heeft een ecologische lijn.