Hotwax

Hotwax

Waxen is bij ski's noodzakelijk, want het beschermt het belag van de dure ski's tegen oxidatie. Bovendien glijden ze dan beter. Bij langlaufen wordt het beste de zogenaamde klimwax gebruikt. Van alle skiwaxen wordt de hete wax het vaakst gebruikt. Deze wordt met een strijkijzer op het belag gestreken en uitgesmeerd. Na een korte droogtijd wordt de overtollige wax verwijderd van het belag met een speciale krabber van plexiglas. Vervolgens wordt het gewaxte belag behandeld met een harde borstel om de structuur te herstellen en de glijeigenschappen te verbeteren. Toko en Swix bieden wax van topkwaliteit aan.

De voordelen van hete wax

In vergelijking met andere waxen heeft hete wax duidelijke voordelen, maar toch ook enkele nadelen. Wie het niet erg vindt om lang bezig te zijn met de behandeling, zal beloond worden met een lang houdbare en effectieve beschermlaag op zijn ski's. Andere middeltjes waarbij de ski's slechts oppervlakkig worden behandeld, kunnen onderweg en zonder al te veel moeite worden gebruikt. Je kunt dus ter plaatse inspelen op een verandering van de omstandigheden. Ze zijn echter niet zo lang houdbaar en zijn slechts een aanvulling op de wax. Bij hete wax heb je verschillende dingen nodig en zul je ook veel troep maken. Maar het belag wordt bij deze techniek wel langdurig geïmpregneerd.

Houd het gebruiksdoel in het achterhoofd

De voordelen van een behandeling met hete wax liggen voor de hand. Toch is het belangrijk om de wax aan te passen aan de omstandigheden. Als de wax bijvoorbeeld te warm is, dan stolt deze op het belag en lijden de glijeigenschappen eronder. Een thermometer en een goede waxset zijn dus sterk aan te raden!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.