Shop

Slaapzak wassen: zo doe je dat

Inhoudsopgave

Twee mensen liggen in hun slaapzak
Knus in je slaapzak liggen en van het uitzicht genieten.

Sommige producten koop je niet zomaar even tussendoor. Mogelijke redenen: 1. de producten zijn redelijk duur 2. je moet voor de aanschaf goed uitzoeken welk product nou écht geschikt is voor jouw situatie Als het om slaapzakken gaat, zijn beide redenen denkbaar. Slaapzakken zijn niet bepaald goedkoop. Voordat je tot aankoop overgaat, moet je je ook uitgebreid informeren. En je wilt natuurlijk dat je nieuwe aanwinst zo lang mogelijk meegaat. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hier vind je een paar tips waarmee je de levensduur van je slaapzak kunt verlengen, bijvoorbeeld door je slaapzak op de juiste manier te wassen en onderhouden.

Allereerst is het belangrijk om te weten welke soort slaapzak je hebt. Er zijn twee basistypes: dons en synthetisch. Elk type heeft voor- en nadelen qua functie en onderhoud. Ze werken verder wel gewoon volgens hetzelfde principe: beide soorten slaapzakken sluiten de lichaamswarmte in en houden op deze manier warm.

Slaapzak opbergen

Eerst de belangrijkste regel: berg je slaapzak op in niet-gecomprimeerdetoestand. Zo wordt de isolatie niet platgedrukt en behoudt je slaapzak zijn vermogen om bij gebruik weer op te bollen. Dit geldt vooral voor donzen slaapzakken.

Met een speciale bewaarzak kun je je slaapzak thuis probleemloos opbergen.
Een compressiezak voor de tour en een bewaarzak voor thuis – deze combinatie is voor je slaapzak het beste.

Bij een slaapzak horen normaal gesproken twee zakken: een bewaarzak en een opbergzak. De bewaarzak is groter en van mesh, katoen of een ander licht, ademend materiaal. De slaapzak kan gerust tot dit formaat worden gecomprimeerd. De bewaarzak kan prima worden gebruikt als je met de auto reist en grootte van de gecomprimeerde slaapzak minder belangrijk is.

De opbergzak is veel kleiner, van robuust materiaal en heeft soms externe compressieriemen om de slaapzak tot een minimaal volume te comprimeren. Zolang dit tijdelijk is, heeft het geen nadelige invloed op het isolerende vermogen.

Tip van de experts

Hang je slaapzak aan de lussen aan de onderkant op. Doe dit het liefst op een droge plek. Vermijd in elk geval direct zonlicht. Zo kan de isolatie uitzetten terwijl de slaapzak niet wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je lang plezier van je slaapzak hebt. Heb je weinig plaats? Bewaar hem dan onder je bed. Zo blijft de slaapzak opgebold en ligt niet in de weg.

Correct gebruik

Houd je slaapzak schoon en bescherm hem tegen slijtage. Meestal is dat geen probleem, omdat je hem waarschijnlijk vooral in een tent zult gebruiken. Pas op voor vuile laarzen en ga nooit met je schoenen op je slaapzak staan.

Is de slaapzak vochtig door regen, dauw, vorst, condens of zweet? Droog hem dan zorgvuldig. Als je dit niet doet, kan er een onaangename muffe geur ontstaan.

Nog een tip: vermijd als het even kan direct zonlicht, want uv-stralen kunnen het materiaal beschadigen. Maar in sommige gevallen is de zon de enige manier. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in de sneeuw kampeert. Vermijd het comprimeren van je slaapzak in vochtige toestand. Dat is vooral belangrijk bij donzen slaapzakken, omdat platgedrukt nat dons pas weer uitzet als het helemaal droog is.

Hoe kan ik een slaapzak wassen?

Speciaal wasmiddel voor slaapzakken van Nikwax en Granger om slaapzakken te wassen
Gebruik bij het wassen van je slaapzak altijd een geschikt wasmiddel om het materiaal niet te beschadigen.

Ook al doe je nog zo je best om het te voorkomen, op een dag wordt je slaapzak vies. Na een lange dag buiten kruip je lekker in je slaapzak; hij wordt vuil, muf en moet gewassen worden. Dan moet je natuurlijk wel eerst weten wat voor soort slaapzak je hebt, want een donzen slaapzak moet op een andere manier worden gewassen dan een synthetische slaapzak.

Voor donzen slaapzakken heb je een special donswasmiddel nodig, bijvoorbeeld de Eco Down Wash van Toko. Dons heeft een beschermlaag van natuurlijke olie die voor het opbollen zorgt en dus ook voor het isolerende vermogen. Vuil dons verliest zijn vermogen om weer volledig uit te zetten. De slaapzak verliest dan een deel van zijn verwarmende functie. Normaal wasmiddel onttrekt olie aan het dons, de slaapzak wordt weliswaar schoon, maar verliest volume en wordt sneller terug vies. Donswasmiddel behoudt juist de natuurlijke olielaag en de isolerende eigenschappen van het dons.

Hoe je dons moet wassen, lees je in de uitgebreide instructies in dit artikel.

Voor synthetische slaapzakken gebruik je een wasmiddel voor synthetisch materiaal. Het reinigt de slaapzak van binnen en buiten en zorgt ervoor dat hij jarenlang meegaat.

sleeping-bag-repair
Een oude reparatie met Tenacious Tape.

Reparaties

Een gat in je slaapzak? Er zijn verschillende manieren om hem te redden, bijvoorbeeld met een reparatietape.

Brede isolatietape werkt goed als tijdelijke oplossing, maar moet wel worden vervangen. Brede isolatietape plakt al snel niet meer en je riskeert een groter gat als je je slaapzak uit de opbergzak trekt.

Verder is er nog de duurdere en tegelijkertijd duurzamere optie om je slaapzak naar de fabrikant te sturen en professioneel te laten repareren. De meeste fabrikanten bieden een reparatieservice aan voor een lage prijs.

Als je een hoogwaardige slaapzak koopt en er zorgvuldig mee omgaat, zul je er vele jaren plezier van hebben!

FAQ slaapzak wassen en onderhouden

Hoe kan ik mijn slaapzak het beste opbergen?

Tijdens de tour bewaar je je slaapzak bij voorkeur in een opbergzak (ook wel compressiezak genoemd) en thuis in een bewaarzak waarin je slaapzak iets meer ruimte heeft.

Hoe droog ik mijn slaapzak op de juiste manier?

Het beste kun je je slaapzak ophangen om te drogen. Vermijd daarbij directe blootstelling aan zonlicht. Comprimeer je slaapzak nooit als hij nog vochtig is, anders kan er een muffe geur ontstaan. Bovendien zetten donzen slaapzakken daarna niet meer volledig uit als het dons nog vochtig is.

Hoe was ik een donzen slaapzak?

Gebruik een speciaal donswasmiddel om je donzen slaapzak te wassen. Het verwijdert niet de natuurlijke olielaag van het dons, maar beschermt deze juist. Zo behoudt je slaapzak zijn volume blijft hij langer schoon.

Hoe was ik een synthetische slaapzak?

Je kunt je synthetische slaapzak het beste reinigen met een speciaal wasmiddel voor synthetisch materiaal.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren