Shop
Daunenprodukte waschen. Foto: Haglöfs

Inhoudsopgave

Dons heeft een beschermende laag van natuurlijk vet waardoor het voller wordt en zorgt voor een betere isolatie. Wanneer dons vuil wordt, verliest het echter zijn vermogen om zich te ontvouwen. En dat betekent ook dat je donsjas of donzen slaapzak zijn verwarmende functie verliest. Hoogste tijd dus om je geliefde donzen product een wasbeurt te geven!

Maar hoe? Iedereen kent de horrorverhalen over samengeklonterd dons, muffe geurtjes en de eerste wasbeurt die ook meteen de laatste blijkt te zijn. Is het dan maar beter om donzen producten gewoon met rust te laten en alles nieuw te kopen? Dat zou een beetje voorbarig zijn en bovendien nogal een duur grapje. Daarom willen we je graag een paar goede tips geven over hoe je jouw donsjassen en slaapzakken met succes kunt onderhouden en er dus langer plezier van kunt hebben.

Wasvoorschriften voor dons – voor het wassen

Lees de wasvoorschriften van jouw product aandachtig door. Sommige donzen slaapzakken was je echt alleen in uiterste noodgevallen. Zo wordt bijvoorbeeld het wassen van waterdichte slaapzakken sterk afgeraden, omdat je hierdoor de impregnatie ernstig kunt beschadigen. Lees het wasetiket dus goed door, zodat je weet of het wassen van het product wordt aanbevolen door de fabrikant.

Sluit alle ritsen voordat de jas of slaapzak in de trommel gaat. Daarentegen moet je er wel voor zorgen dat alle knopen, klittenbandsluitingen en vetersluitingen zonder uitzondering geopend of losgemaakt zijn. Was de producten ook binnenstebuiten, zodat vooral de vervuilde binnenkant van de wasbeurt profiteert. Zitten er vlekken op de donsjas of de donzen slaapzak? Dan kan je deze het beste van tevoren behandelen met galzeep .

Wasmiddel voor dons gebruiken

Of je nu van plan bent je product in de wasmachine te wassen of met de hand, zorg er altijd voor dat je donswasmiddel gebruikt en volg de aangegeven doseringen van de fabrikant op. Normaal wasmiddel ontvet en breekt zodoende de natuurlijke vetten van het dons af. Je donsjas of donzen slaapzak zal wel schoon worden, maar zal in dat geval volume en warmte verliezen. Donswasmiddel zorgt er juist voor dat de natuurlijke vetlaag en de isolerende eigenschappen van dons worden behouden. Gebruik dus nooit schoonmaakmiddelen of wasverzachters.

Dons in de wasmachine

Wassen van donzen producten: zorg voor een grote wasmachine
De wasmachine moet groot genoeg zijn

Een groot probleem bij het wassen van dons zijn wasmiddelresten, die na het wassen aan het dons blijven kleven en daardoor de vulkracht en dus het warmtevermogen van het dons verminderen. Het is daarom erg belangrijk dat je de was voldoende laat spoelen. Dit kan met een wasmachine met een capaciteit van ten minste 6-7 kg. Voor zeer volumineuze producten, zoals winterslaapzakken, moet je een grotere machine gebruiken. Om dezelfde reden moet je ook slechts één product tegelijk wassen.

Kies voor een fijnwas- of een wolwasprogramma, omdat hier een bijzonder hoog waterniveau wordt bereikt. Gebruik geen zijdewasprogramma , want hierbij wordt tussendoor niet gecentrifugeerd, terwijl we dat met dons heel goed kunnen gebruiken.

Als je jouw donzen slaapzak of donsjas nog meer plezier wilt doen, voeg dan aan het eind nog een spoelprogramma toe. Op deze manier worden zelfs de laatste wasmiddelresten eruit gespoeld. Als het mogelijk is kan je de wasmachine ook nog eens kort laten centrifugeren op 1000-1200 toeren voordat je de was eruit haalt.

Handwas (voor de echte dapperen)

Doe dit in ieder geval in de badkuip, want al het andere leidt ofwel tot een aansprakelijkheidszaak met de buren in het appartement onder die van jou ofwel tot veel, heel veel werk. Het water in de badkuip moet lauw zijn (ca. 40°C). Ook hier geldt: gebruik een donswasmiddel en doseer volgens de voorschriften van de fabrikant. Laat de slaapzak of jas een goed uur inweken en haal dan het wasmiddel eruit door de jas verschillende keren uit te spoelen (hoe vaker hoe beter). Wring niet te hard. Licht drukken heeft de voorkeur van het delicate dons. Met de hand wassen vergt extreem veel geduld. Als je dat niet hebt, kun je beter op zoek naar een grote wasmachine.

Dons impregneren

Na verschillende wasbeurten verliest het dons beetje bij beetje zijn waterafstotende eigenschappen. Om de impregnatie te vernieuwen kan je in principe op dezelfde manier te werk gaan als bij een normale wasbeurt. In plaats van een donswasmiddel gebruik je nu echter een speciaal impregneermiddel.

Cruciaal: op de juiste manier drogen

In de droger

Als je de slaapzak of de jas naar de droger brengt, raden wij je aan deze zo horizontaal mogelijk te dragen om te voorkomen dat het zware dons verschuift en de kwetsbare randen van de kamers beschadigt.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als het gaat om drogers. Droog niet te heet (max. 30°C), want anders kan het gebeuren dat het buitenmateriaal in de droger vastplakt. Doe een paar (schone!) tennisballen in de trommel, zodat die het dons kunnen loskloppen. Haal de was na een uur uit de droger. Laat de was goed afkoelen en schud enkele keren krachtig uit. Daarna begint alles weer van voor af aan. Dus opnieuw in de droger en laten afkoelen. Doe dit meerdere keren. Een slaapzak met 1000 g vulling heeft ongeveer 4-6 uur nodig om te drogen. Aangezien restvocht maakt dat het dons gaat stinken, geldt hier het devies: liever één keer te vaak in de droger, dan één keer te weinig, want anders kan je helemaal opnieuw beginnen.

Drogen zonder droger

Zo laat je jouw slaapzak liever niet drogen na het wassen
Zo liever niet drogen

Meteen drogen zonder droger is mogelijk, maar uiterst lastig. Je moet er heel zeker van zijn dat je de slaapzak of de jas tot wel tien dagen lang kunt laten drogen en daarbij regelmatig kunt omdraaien. Daarom raden we je aan om als je zelf geen droger hebt aan je vrienden te vragen of je van hun droger gebruik kunt maken of naar een wasserij te gaan.

Als je het toch wilt proberen, moet je de pas gewassen en natte donzen slaapzak of donsjas zo horizontaal mogelijk op een wasrek leggen (nooit ophangen!) en de eerste dag om de twee uur opschudden en omdraaien. Zodra het dons wat droger wordt, kan je de tussenpozen geleidelijk opvoeren tot enkele uren. Je moet dit minstens een week volhouden, zodat het dons echt helemaal droog wordt. Anders loop je het risico dat het dons gaat rotten en schimmelen. En dat ruikt natuurlijk niet fris!


Dit was het! Zie jij het nu zitten om je donzen producten te wassen? Mocht je dit toch nog te risicovol vinden, dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om het reinigen van je slaapzak aan professionals over te laten. Dit kan de reinigingsdienst om de hoek zijn of een (outdoor)specialist. Nordisk biedt bijvoorbeeld een een was- en reparatieservice voor donzen producten aan.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriendin Wiebke

Bergvriendin Wiebke

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!